Začnite písať

INŠPIRÁCIE

12 najväčších mýtov o spánku

Spánok je dôležitou súčasťou života každého človeka na svete. O spánku však koluje obrovské množstvo mýtov a poloprávd. Chcete vedieť aké? Prečítajte si náš článok až do konca.

1. Nespavosť postihuje starších ľudí

Nespavosť náš vek nijako neovplyvňuje. Nespavosť postihuje mladých i starých ľudí rovnako. Preto príčinou nespavosti rozhodne nie je náš vek.

2. Časté budenie je škodlivé

Nočné budenie je úplne prirodzené. Dospelý človek sa počas nočného spánku zobudí priemerne až desaťkrát.

3. Čím sme starší, tým menej potrebujeme spať

Tento mýtus pramení z toho, že väčšina starších ľudí stáva skoro. No zároveň chodia skôr spať a odpočívajú aj počas dňa. Jediné, čo vek na našom spánku ovplyvňuje je, že vekom strácame schopnosť hlbokého spánku.

Prečítajte si: 8 overených spôsobov, ako konečne prestať kričať na svoje dieťa

4. Teplá perina a deka robia náš spánok kvalitnejší

V skutočnosti je to presne naopak. Chladný vzduch v miestnosti, v ktorej spíme je pre kvalitu spánku dôležitý. Spálňa by mala byť najchladnejšou miestnosťou v dome a určite by sme nemali spať pod teplou dekou, ak chceme mať kvalitný spánok.

5. Kvalita spánku je dedičná

DNA na kvalitu spánku nemá žiadny vplyv. Nespavosť  nie je dedičná. Preto ak naši rodičia trpia nespavosťou, neznamená to, že rovnaký problém postihne aj nás.

6. Ak spíme cez deň, v noci spíme horšie

Krátky spánok cez deň nijako neovplyvňuje náš nočný spánok. Ak cez deň nespíme hlbokým spánkom, a teda náš „šlofíček“ netrvá viac, ako 20 minút kvalita nášho nočného spánku sa nijako nezhorší.

7. Vďaka alkoholu budeme spať tvrdšie

Alkohol pred spaním môže pomôcť rýchlejšie zaspať, ale náš spánok bude mäkký a nekvalitný.

8. Cvičenie pred spaním zlepšuje náš spánok

Fyzická aktivita zlepšuje kvalitu nášho spánku, ale určite nie pár hodín pred spaním. Dokonca najmenej tri hodiny pred spaním by sme nemali cvičiť. Naše telo sa na spánok pripravuje znížením telesnej teploty a cvičením sa naša telesná teplota naopak zvyšuje.

9. Čím je únava väčšia tým je náš spánok lepší

Extrémna únava nášmu spánku škodí. Zvyčajne čím sme unavenejší, tým horšie sa nám spí, čím je naša kvalita spánku narušená. Spánok po náročnom dni býva mäkký a nedodá nám dostatok energie.

10. Chrápanie je neškodné

Väčšina ľudí považuje chrápanie za neškodnú nepríjemnosť. No treba mať na pamäti, že chrápanie spôsobuje aj ochorenie spánkové apnoe, čo je porucha regulácie dýchania. Preto ak chrápete, mali by ste sa o tom poradiť so svojim doktorom.

Prečítajte si: Prečo je pre deti dôležitá ranná rutina?

11. Po práškoch na spanie sa lepšie spí

Prášky na spanie neriešia nespavosť. Pri nespavosti je dôležité vyriešiť príčinu. Ak budeme používať prášky na spanie náš spánok bude nekvalitný a navyše si na prášky rýchlo zvykneme a nebudeme vedieť spať už ani po ich užití.

12. Cez víkend dospíme nedostatok spánku v týždni

Žiaľ, toto je opäť len mýtus. Cez víkend nedospíme nedostatok spánku z týždňa a zároveň si ani nevieme naspať dopredu. Dokonca dlhší spánok cez víkend a kratší cez týždeň je nezdravý a narušuje kvalitu nášho spánku.

Tipy na kvalitný spánok

  • vstávajte a zaspávajte vždy v rovnaký čas
  • dávajte si pozor na to, čo a kedy večeriate
  • nechoďte spať hladný
  • pred spaním si vyvetrajte
  • a neverte mýtom, ktoré sme vám práve zhrnuli

Zdroj foto: Pexels

Tagy