Začnite písať

PR ČLÁNKY

Aké dámske zimné topánky si vybrať?

Najlepšie dámske zimné topánky nie sú len pohodlné – sú tiež odolné, protišmykové a funkčné v rôznych podmienkach. Udržia vaše nohy v teple a suchu, aj keď teploty klesnú do mínusových stupňov a dážď sa premení na ľad.

Aké dámske zimné topánky si vybrať?

Najlepšie dámske zimné topánky nie sú len pohodlné – sú tiež odolné, protišmykové a funkčné v rôznych podmienkach. Udržia vaše nohy v teple a suchu, aj keď teploty klesnú do mínusových stupňov a dážď sa premení na ľad.

Správne dámske zimné topánky pre vás bude závisieť od tvaru vašej nohy, preferencií štýlu a aktivít v chladnom počasí. Prechádzať zľadovatenými turistickými chodníkmi si napríklad vyžaduje inú topánku ako behanie v slabom snehu. Ako si teda vybrať?

Bežné nosenie alebo zimná turistika?

Prvým krokom pri výbere zimných topánok je premýšľanie o zamýšľanom použití. Väčšinou existujú dva prípady: bežné zimné topánky, ktoré sú skvelé na každodenné nosenie, dochádzanie do práce a ľahké vonkajšie použitie. Druhým sú modely viac zamerané na extrémnejšie podmienky, ktoré v podstate vyzerajú ako turistické topánky, ale s pridanou izoláciou a špecifickou zimnou trakciou.

Ak sa pohybujete v zime viac menej v meste, alebo sa presúvate len z auta do kancelárie a ľahký nákup, môžete siahnuť po elegantných zimných podpätkoch, ak ich preferujete. Ak sa naopak celý deň pohybujete a preferujete skôr pohodlnie a istotu, siahnite radšej po stabilnejšej zimnej obuvi.

Koľko tepla potrebujete?

Skvelá zimná topánka musí byť teplá a je v tom slušná diferenciácia. Čo sa týka izolácie, zimné topánky majú množstvo rôznych typov. Najbežnejšia je syntetická výplň, spolu s gramovým hodnotením ukazujúcim hrúbku. Máme radi syntetiku a najmä v obuvi – na rozdiel od páperia odoláva vode a aj keď je mokrá, naďalej izoluje, čo je dôležité, ak sa vám do topánok dostane voda alebo sa vám potia nohy. Pre porovnanie, mnohé čižmy s nízkou až strednou hmotnosťou majú izoláciu 200 až 400 gramov, čož je ideálne do chladnejších (nemestských oblastí).

Okrem syntetickej izolácie nájdete niektoré zimné topánky so samostatnou odnímateľnou plstenou vložkou, alebo majú vnútro vyplnené ovčou kožou alebo vlnou. Účinnosť týchto typov izolácie sa výrazne líši od modelu k modelu a väčšina používa syntetiku.

Výška topánky a podrážky

Okrem tepla je vaša zimná obuv navrhnutá tak, aby udržala vonku sneh a ľad. A ak nepreťahujete snehové nohavice alebo nepoužívate gamaše, na výške veľmi záleží a navyše ovplyvňuje dizajn. Ak vám naozaj záleží na teple, čím vyššie nad kotníky topánky pôjdu, tým teplejšie vám bude.

Zároveň je v zime dôležitá aj výška podrážky, ktorá čím je vyššia, tým väčšiu izoláciu od chladnej zeme, ľadu a snehu poskytuje. Podľa toho kde sa nachádzate, môže byť výška podrážky rozhodujúca. Pri výške podrážky si však dávajte pozor aj na to, aký ma podrážka tvar a či je protišmyková. Ak sa vyskytujete v chladných oblastiach s častými námrazami, chcete siahnuť po protišmykových topánkach. Ak ste naopak častejšie v meste a potrebujete sa rýchlo presúvať, príliš vysoká podrážka môže byť skôr na obtiaž.

Samozrejme, všetko sa taktiež odvíja od vašich preferencií a životného štýlu. Ideálne je mať viacero zimných topánok, ktoré poslúžia všetkým vašim zimným dobrodružstvám.

Tagy