Začnite písať

Uncategorized

Umelý alebo živý vianočný stromček? Ktorý z nich je ekologickejší?

stromček

Blíži sa ten najkrajší čas v roku a vy uvažujete, aký stromček skrášli váš domov? Možno čaro Vianoc pre vás nesie vôňu živého stromčeka v obývačke alebo radšej siahnete po umelej alternatíve, ktorú môžete využívať niekoľko rokov. Ako si teda vybrať? Ak v tom nemáte jasno, prečítajte si nižšie, nad ktorými možnosťami by ste sa mali pri výbere stromčeka zamyslieť.

Možno si kladiete otázku, či je v tejto dobe vhodné zaobstarať si živý vianočný stromček. Nárast cien a apel na ohľaduplnosť voči planéte sú silným argumentom, ktorý viac nahráva umelým stromčekom. Je to však naozaj tak? Sú umelé stromčeky ekologickejšie oproti živým? Odborníci sú v odpovedi na túto otázku zdržanliví. Ako je to teda naozaj?

Kedy je umelý vianočný stromček skutočne ekologický?

Umelý vianočný stromček sa môže javiť ako šetrnejšia alternatíva. Koniec koncov ho môžeme použiť opakovane aj niekoľko rokov po sebe. Štatistiky však uvádzajú, že ľudia takéto stromčeky obmieňajú v priemere každých 6 rokov. Podľa odborníkov sa v takom prípade úplne vytráca ekologický aspekt stromčeka, nakoľko jeho výroba po sebe zanechá oveľa dlhšiu uhlíkovú stopu. Ak ste typ, čo má rád zmeny, siahnite radšej po živom stromčeku.

Pokiaľ by vám stromček poslúžil dlhšie, tento pomer by sa začal vyrovnávať. V niektorých zdrojoch sa udáva, že umelý stromček by mal s vami prežiť aspoň 20 Vianoc, aby sa jeho úžitkovosť vyrovnala uhlíkovej stope, ktorá zostala po jeho výrobe.

Je to najmä preto, že umelé stromčeky sa vyrábajú z plastických polymérov (PVC). Plasty sú vyrobené z ropy a vyrábajú sa v petrochemických zariadeniach, ktoré znečisťujú životné prostredie. Štúdie tiež spájajú PVC so vznikom rakoviny a ďalšími rizikami pre verejné zdravie a životné prostredie.

Nemôžeme vynechať ani ich transport. Mnoho takýchto stromčekov sa po celom svete rozváža najmä z Číny. Samozrejmosťou je ich transport pomocou dopravných prostriedkov, ktoré využívajú pohonné hmoty na báze ropy. Od veľkých nákladných lodí, cez kamióny až po menšie nákladiaky či vaše auto, ktorým si stromček priveziete z obchodu.

stromček

Výhody živého vianočného stromčeka

Priemernému stromu trvá sedem rokov, kým z neho vyrastie krásny vianočný stromček. A ako rastie, absorbuje oxid uhličitý zo vzduchu. Ochrana lesov a výsadba stromov môže pomôcť odvrátiť najhoršie dopady klimatickej krízy odstránením plynu otepľujúceho planétu z atmosféry. Ak sú stromy vyrúbané alebo spálené, môžu uvoľniť uhlík, ktorý uložili, späť do atmosféry. 

Ideálnym zdrojom takéhoto stromčeka môže byť váš vlastný dvor, kde si ho dopestujete. Ak takúto možnosť nemáte, je fajn siahnuť po stromčeku z farmy na vianočné stromčeky. Nielenže podporíte domácich pestovateľov a ekonomiku, ale máte istotu, že sa vyrúbané stromčeky veľmi rýchlo nahradia novými sadenicami, čo je prospešné pre životné prostredie.

Pokiaľ by ste sa chceli vybrať na „lov“ vianočnej dominanty priamo do lesa, nezabudnite, že na takýto výrub si musíte zabezpečiť povolenie. Tiež je dôležité nepreceniť svoje sily a zručnosti, aby ste sviatky nebodaj neoslavovali v nemocnici.

Čo s ním po Vianociach

Životnosť živých stromčekov sa s tými umelými nedá porovnať. No z pohľadu recyklácie jednoznačne vedú. Po Vianociach sa opadnuté stromčeky zvyknú objavovať popri popolniciach. No nemusí to takto skončiť. Vo viacerých mestách funguje po sviatkoch zber takýchto stromčekov, ktoré sa neskôr dajú využiť na výrobu mulču alebo umiestniť popri potokoch a riekach, kde spomaľujú prírodnú eróziu.

Umelé stromčeky svoj život väčšinou končia na skládkach alebo v spaľovniach, kde sa ich spracovaním opäť uvoľňuje množstvo škodlivín do okolia.

Nech už sa však rozhodnete vyzdobiť svoj príbytok akýmkoľvek stromčekom, mal by vám priniesť radosť. Pri voľbe umelého stromčeka si jeho kúpu dobre premyslite, aby vám robil príjemného spoločníka ešte niekoľko rokov. Ak ste po prečítaní tohto článku zhodnotili, že ekologickejší je predsa len živý stromček, nenechajte ho po sviatkoch smutne stáť pri smetiaku, ale doprajte mu šancu na „druhý život“.

Zdroj. cnn.com

Čím obdarovať tých najmenších? 5 tipov na vianočné darčeky pre bábätko

Tagy