Začnite písať

PR ČLÁNKY ZDRAVIE

Ganoderma lucidum – huba známa ako Reishi

reishi

Huba Ganoderma lucidum, známa aj ako huba Reishi, sa v ázijských krajinách, napríklad v Číne a Japonsku, už po stáročia používa pre svoje liečivé účinky. Táto veľká huba sa vyznačuje tmavým sfarbením a lesklým povrchom s drevnatou štruktúrou. Latinské slovo „lucidus“ znamená „lesklý“ alebo „brilantný“, čo odkazuje na lakovaný vzhľad huby. V Číne sa nazýva lingzhi, zatiaľ čo v Japonsku patrí pod názov reishi alebo mannentake v rámci čeľade Ganodermataceae.

Čínsky názov lingzhi zahŕňa duchovnú silu aj podstatu nesmrteľnosti. Je známa ako „bylina duchovnej sily“, ktorá znamená úspech, prosperitu, božskú silu a dlhovekosť. Zo všetkých pestovaných húb je G. lucidum výnimočná, pretože jej farmaceutická hodnota prevyšuje jej výživovú hodnotu. K dispozícii je mnoho komerčných produktov G. lucidum ako napríklad prášky, extrakty, Reishi kapsule, výživové doplnky a čaje sú vytvorené z rôznych častí huby, ako sú spóry mycélia a plodnice. Najkvalitnejšie produkty sú však vždy priamo z plodnice. Medzi niektoré aplikácie a zdravotné prínosy spojené s užívaním G. lucidum patrí regulácia hladiny cukru v krvi, podpora imunitného systému, ochrana pečene, prevencia baktérií a ďalšie. Hoci väčšina tvrdení o zdravotných výhodách huby reishi pochádza z osobných príbehov tradícií založených na kultúre , existujú najnovšie vedecké správy, ktoré potvrdzujú niektoré dlhodobé tvrdenia o jej liečivých vlastnostiach.

História

Prvá písomná zmienka o lingzhi sa nachádza v lekárskom texte dynastie Východná Han, Shennong Bencao Jing , kde je uvedená ako vynikajúca liečivá bylina. Odvtedy je táto huba v Ázii uctievaná už viac ako dvetisíc rokov a často sa zobrazuje na starovekých maľbách a sochách. Najstarším známym vyobrazením lingzhi je kamenná rytina z rokov 618 – 97 n. l. z obdobia čínskej dynastie Tang. Po tomto období sa v umení z neskorších období, napríklad z obdobia dynastií Ming a Čching, našlo mnoho ďalších vyobrazení. Vo väčšine prípadov bola huba zobrazená spolu s ďalšími dôležitými rastlinami, ako je aj bambus, čo ešte viac zdôrazňovalo jej vysoké postavenie.

G. lucidum sa v tradičnej čínskej medicíne používa už stáročia, často sa predpisuje ako tonikum pri celkovej únave a nespavosti. Považuje sa za jednu z najdôležitejších húb v ázijských liekopisoch a dodnes sa v Ázii, ako aj v iných častiach sveta, hojne používa. V Číne je jednou z najobľúbenejších húb, ktoré predpisujú lekári tradičnej čínskej medicíny. V Ázii je uctievaná pre svoje liečivé vlastnosti a účinky podporujúce imunitný systém.

Hlavné bio aktívne zložky

Polysacharidy

Jednou z najviac skúmaných skupín zlúčenín v G. lucidum sú polysacharidy rozpustné vo vode . Ukázalo sa, že tieto bio aktívne zložky vykazujú početné farmakologické aktivity, ako sú imunomodulačné, protinádorové a protizápalové účinky. Hlavné typy ktoré sa nachádzajú v hube reishi, sú beta-glukány, ktoré môžu byť lineárne alebo rozvetvené. Predpokladá sa, že rozvetvené betaglukány sú bioaktívnejšie ako lineárne. Mycélium Ganoderma lucidum je obzvlášť bohaté na rozvetvené beta-glukány, čo môže vysvetľovať, prečo je účinnejšie ako iné časti reishi.

Triterpény

Huba Ganoderma lucidum obsahuje aj niekoľko triterpénových zlúčenín, ktoré sú známe svojimi protizápalovými, hepatoprotektívnymi a imunomodulačnými účinkami. Najviac skúmanými triterpénmi sú ganoderové kyseliny, ktorých bolo z huby G. lucidum izolovaných viac ako 30. Tieto molekuly vykazujú širokú škálu farmakologických aktivít a majú potenciálne terapeutické využitie pri liečbe rôznych ochorení.

Ostatné komponenty

Hlavnými minerálnymi látkami prítomnými v telách plodov G. lucidum sú fosfor, kremík, síra, draslík, vápnik a horčík. Zistili sa však aj menšie množstvá železa, sodíka, zinku, medi, mangánu a stroncia. Tieto výsledky boli získané zo suchých vzoriek Ganodermi nazbieraných vo voľnej prírode. Plody mali obsah minerálnych látok okolo 10 %.

Terapeutické aplikácie

Kombinácia prínosu bez toxicity predstavuje želaný konečný výsledok pri vývoji účinných terapeutických intervencií. Neexistuje však komplexný výskum a objektívne hodnotenie tejto tradičnej liečby z hľadiska ľudského zdravia zatiaľ nie je jednoznačne stanovené.

Lingzhi (Ganoderma lucidum) ako antioxidant

Rastliny bohaté na antioxidanty môžu pomôcť predchádzať rakovine a iným chronickým ochoreniam. Antioxidanty pôsobia tak, že chránia bunkové zložky pred oxidačným poškodením, čo znižuje riziko mutácií a karcinogenézy. Chránia aj imunitné bunky, čím im umožňujú udržiavať imunitu a reakciu proti chorobám. Bolo preukázané, že rôzne zložky G. lucidum, ako sú polysacharidy a triterpenoidy, vykazujú antioxidačnú aktivitu. Štúdie zistili, že antioxidanty z lingzhi sa po požití ľahko vstrebávajú do ľudskej plazmy, čo vedie k celkovému zvýšeniu hladiny antioxidačnej aktivity.

Záverečné poznámky

G. lucidum je pôsobivý rastlinný liek s mnohými aplikáciami, ktorý konzumujú ľudia na celom svete. Existuje mnoho komerčne dostupných produktov obsahujúcich G. lucidum ako aktívnu zložku, vrátane extraktov a izolovaných zložiek v rôznych prípravkoch. Tieto výrobky sa predávajú po celom svete a neustále rastú na popularite. Obzvlášť obľúbenou sa v posledných rokoch stala káva s hubou reishi. Jedná sa o klasickú kávu s pridaním reishi má úžasnú chuť a navyše je plná zdraviu prospešných látok.

Rastúca popularita G. lucidum viedla k mnohým štúdiám o jeho zložení, pestovaní a účinkoch – údajných aj skutočných. Doteraz získané údaje potvrdzujú niekoľko pozitívnych účinkov na zdravie vrátane: regulácie hladiny cukru v krvi, prevencie poškodenia žalúdka/pečene a antioxidačnej/antivírusovej ochrany. Niektoré tvrdenia si ešte vyžadujú ďalšie dôkazy, ako napríklad protirakovinové vlastnosti reishi. Hoci sa uskutočnilo mnoho pokusov o účinkoch G. lucidum, často im chýba veľkosť alebo potvrdzujúce dôkazy. V súčasnosti existuje veľké množstvo chemických údajov a svedectiev z prvej ruky o účinkoch G. lucidum, ktoré je potrebné porovnať so spoľahlivejšími experimentálnymi a klinickými štúdiami na ľuďoch, aby sa zistilo, či sú údajné zdravotné účinky podložené spoľahlivými dôkazmi .Mnohé problémy s G. lucidum vyplývajú z rozdielov v dávkovaní a kvalite produkcie. Na zlepšenie postupov kontroly kvality je potrebné štandardizovať prípravky G. lucidum, aby sa ľahšie určil mechanizmus ich účinku, čo nám pomôže charakterizovať aj účinnú(é) látku(y) v tejto liečivej hube.

Tagy