NAČÍTAVAM

Začnite písať

MAGAZÍN RECEPTY

Poznáte Monkey Bread? Recept na opičí trhací chlieb, ktorý musíte vyskúšať

Share
opičí chlieb

Počuli ste už niekde o tomto dezerte a radi by ste si ho pripravili? Monkey bread alebo trhací či opičí chlieb je obľúbeným dezertom v Spojených štátoch. Názov vznikol zo spôsobu konzumácie trhaní menších kúskov podobne, ako to robia opice. Vedeli ste však, že pôvod tohto dezertu sa udáva u našich južných susedov?

Opičí chlieb je jemné, sladké, lepkavé pečivo podávané v Spojených štátoch na raňajky alebo ako pochúťka. Skladá sa z kúskov mäkkého upečeného cesta posypaného škoricou a pečie sa najčastejšie v bábovkovej forme. Často sa podáva na veľtrhoch a festivaloch. Čo ale mnohí nevedia je, že pôvodný recept vznikol v Maďarsku z tradičného dezertu „arany galuska“ (zlaté halušky). Maďarskí prisťahovalci si toto jedlo priniesli so sebou, keď sa prisťahovali do Ameriky a postupne sa začalo udomácňovať v maďarských a maďarsko-židovských pekárňach.

Suroviny na Monkey Bread – opičí chlieb

  • 3 šálky polohrubej múky
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 balenie instantného droždia
  • 1 ČL soli
  • 1/2 šálky horúceho mlieka
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • 1 vajce
  • 1 jablko, nastrúhané (neošúpané)

N obaľovanie cesta

  • 1/3 šálky rozpusteného masla
  • 2/3 šálky hnedého cukru
  • 1,5 ČL škorice

Glazúra

  • 1/2 šálky práškového cukru
  • 1-2 lyžice prevareného jablčného muštu

Postup Monkey Bread – opičí chlieb

  1. Vo veľkej mise vymiešame 1 hrnček múky s kryštálovým cukrom, droždím a soľou. Zamiešame horúce mlieko, 2 lyžice masla, vajíčko a jablko. Vmiešame 1 1/2 šálky múky pomocou drevenej varechy a pokračujeme v miešaní, kým sa cesto nezačne spájať.
  2. Cesto preložíme na pomúčenú dosku, vymiesime 3 až 4 minúty, kým nebude hladké a prestane sa lepiť, pričom podľa potreby pridáme časť zvyšnej 1/2 šálky múky. Misu strednej veľkosti postriekame alebo vytrieme olejom a cesto do nej preložíme. Prikryjeme vlhkou utierkou a necháme na teplom mieste odpočívať, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem, asi 1 hodinu.
  3. Predhrejeme si rúru na 180 stupňov Celzia. Bábovkovú formu si vytrieme olejom.
  4. Nalejeme 1/3 šálky rozpusteného masla do plytkej misky. V druhej miske zmiešame hnedý cukor so škoricou. Cesto vytvarujeme na loptičky o veľkosti pingpongových. Každú guľôčku namočíme do masla a potom obalíme v cukrovej zmesi. Guľôčky navrstvíme do pripravenej formy, pričom každú vrstvu prekladáme ako tehly a trochu pritlačíme. Na koniec cesto posypeme zvyšným maslom a cukrom.
  5. Pečieme podľa typu rúry do zlatohneda asi 25-30 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme chlieb 5 minút postáť a potom preklopíme na tanier.
  6. Na prípravu glazúry zmiešame práškový cukor s jablkovým muštom. Teplý chlieb pokvapkáme polevou a ihneď podávame.

opičí chlieb

Zdroj: todaysparent.com

Foto: Roberto Caruso

Tagy