Začnite písať

Uncategorized

Pre kreatívne mamičky: Tipy, ako začať šiť detské oblečenie a ďalšie vecičky

Chcete, aby bolo vaše dieťa oblečené módne, krásne a pohodlne? Lákajú vás prenádherné detské vecičky, no nechcete míňať množstvo peňazí na trendy oblečenie? Ak patríte k mamičkám, ktoré rady skúšajú niečo nové, majú rady výzvy a tvoria, prebuďte v sebe kreativitu a začnite šiť vlastné oblečenie.

S nasledujúcimi informáciami o vzoroch a látkach a tipmi na šitie detského oblečenia môžete vytvoriť krásne vecičky pre svoje deti. Šitie sa tak môže stať príjemným koníčkom, môže vám pomôcť ušetriť peniaze a zároveň vytvoriť niečo výnimočné a jedinečné.

Tip: Nedarí sa vám otehotnieť a zatiaľ detské oblečenie len obdivujete v obchodoch? Pozrite sa, čo môže pomôcť.

9 dôvodov, prečo by sa mamičky mali naučiť šiť

Šiť vlastné oblečenie, najmä keď máte rodinu, môže ponúkať rôzne výhody. Aj keď sa vám môže zdať, že nemáte čas a energiu učiť sa niečo nové, zvážte nasledujúce benefity:

  1. Mať deti môže byť istou záťažou pre rodinný rozpočet. Pokiaľ chce človek navyše držať tempo so všetkými módnymi trendmi a dizajnérskymi kúskami, môže byť detské oblečenie veľmi drahé.

  2. Vytvorením vlastného oblečenia si môžete prispôsobiť veľkosť aj vzory podľa vašich vlastných potrieb. Akonáhle nájdete v obchode oblečenie, ktoré má vaše dieťa rado a dobre mu sedí, môžete podľa tohto vzoru ušiť ďalšie kúsky.

  3. Šitie je skvelá zručnosť, ktorú môžete odovzdať svojim deťom a vznikne tak možnosť, ako ich zabaviť aj počas upršaných dní.

  4. Šitím vlastného oblečenia znižujete svoj vplyv na životné prostredie. Vytvárate tiež niečo, čo vydrží roky, takže aj keď nejaký kúsok prestanete nosiť, môžete ho odovzdať ďalej alebo darovať na charitu. Avšak aby bolo vaše šitie čo najudržateľnejšie, strihajte látku opatrne, využite materiál čo najviac, znova ho použite, kde sa len dá. Uprednostňujte konope alebo ľan, organickú bavlnu alebo iné prírodné materiály pred syntetickými tkaninami. Tie púšťajú tisíce drobných mikrovlákien pri každom praní, čím znečisťujú prostredie.

  5. Kto má čas chodiť hodiny po obchodoch, hľadať konkrétne oblečenie a nakoniec prísť domov s prázdnymi rukami? Šitie vlastného oblečenia nemusí byť časovo náročnejšie. Na šitie môžete využiť každú voľnú chvíľku, napríklad, keď dieťa spinká.

  6. Ručne vyrobené predmety poslúžia aj ako darčeky. A verte, že obdarovaný si ich bude ceniť.

  7. Šitie je hobby, ktoré môže prospieť aj vašej pohode, môže byť upokojujúce a terapeutické a môže to byť pozitívny spôsob, ako zvládať stres.

  8. Naučiť sa šiť vám môže ušetriť peniaze aj vtedy, ak sa deťom napríklad na oblečení roztrhne šev alebo pokazí zips. Netreba tak chodiť ku krajčírovi a vy si môžete oblečenie opraviť sami. Tiež môžete vylepšiť šatník a urobiť ho luxusnejším prišitím napríklad draho vyzerajúcich gombíkov alebo iných doplnkov z galantérie.

  9. Šitie vám poskytuje možnosť vyjadriť sa prostredníctvom vašich výtvorov. Od výberu vzoru a látky až po konečné úpravy vám každý aspekt tejto činnosti umožňuje byť kreatívne. Tiež vám dáva niečo, na čo môžete byť hrdé, pretože vďaka vašim výtvorom môže dieťa vyniknúť od ostatných.

Tipy na výber látky

Fotografie od uživatele cottonbro studiok ze služby Pexels

Určite budete súhlasiť, že údržba detského oblečenia môže byť niekedy náročná úloha. Navyše, najmä u malých detí si treba dávať pozor na výber správnych materiálov, keďže ich pokožka je citlivejšia. Tu je niekoľko jednoduchých tipov, ktoré môžete použiť pri výbere vašej látky na detské oblečenie.

Väzba látky

Ak látku pridržíte proti svetlu, môžete pozorovať, ako husto alebo voľne je látka utkaná. V prípade, že je voľná, nemusí vydržať časté používanie.

Odolnosť proti vyblednutiu

Detské oblečenie sa bude pravdepodobne prať častejšie ako vaše, a to najmä z dôvodu častého používania a zašpinenia. Voľte látky, ktoré sú schopné odolať vyblednutiu napríklad pri opakovanom praní. Pamätajte, že svetlé farby majú tendenciu rýchlejšie vyblednúť.

Typ tkaniny

Vo všeobecnosti je dobré vyhnúť sa syntetickým látkam, pretože môžu obsahovať chemikálie, ktoré by mohli spôsobiť alergické reakcie na pokožke. Pokúste sa použiť prírodné látky. Na dojčenské oblečenie sa najlepšie hodí stále viac obľúbená organicky pestovaná bio bavlna.

Krčivosť

Ak nechcete žehliť detské oblečenie po každom praní, skúste používať menej krčivé materiály, ktorá vám uľahčia prácu.

Pohodlie pre deti

Na komfort dieťaťa myslite pri každom šití. Niektoré materiály nemusia byť pre tých najmenších pohodlné. Zvoľte jemné a mäkké látky príjemné na dotyk. 

Odolnosť tkaniny

Deti zo svojho oblečenia veľmi rýchlo vyrastú. Vyberajte pružnú látku, aby sa veci mohli používať aspoň rok alebo dva. Vhodné sú elastické látky a úplety, avšak tieto látky môžu byť ťažšie na spracovanie a hodia sa skôr pre pokročilých krajčírov.

Farba látky

Bežnou praxou je zvoliť odtiene ružovej pre dievčatá a odtiene modrej pre chlapcov. Časy sa však menia a je v poriadku zvoliť latku, akú len chcete.

Aké sú najlepšie látky a materiály pre detské oblečenie?

V nasledujúcich riadkoch sa s vami podelíme o to, ktorá látka je na detské oblečenie najlepšia. Výber správnych textílií je dôležitý a tkaniny by mali chrániť pred vysokými aj nízkymi teplotami, mali by byť mäkké a pohodlné a nespôsobovať žiadne alergie.

Venujte pozornosť aj zloženiu. Uprednostňujte prírodné materiály pred syntetickými vláknami. Obzvlášť dôležité je dodržiavať tieto odporúčania, ak máte dieťa v prvých mesiacoch života. Vtedy je ich pokožka veľmi citlivá.

Bavlna

Bavlna je prírodný materiál, ktorý je aj pre novorodencov bezpečný. Má priedušné vlastnosti, takže si dokonale poradí aj s horúcim počasím. Hodí sa napríklad na výrobu detského pyžama, kedy sa drobec počas noci môže spotiť. Bavlna:

  • neelektrizuje,
  • nespôsobuje alergie,
  • je odolná,
  • má širokú škálu farieb,
  • je priedušná.

Medzi všetkými výhodami existuje aj jedna nevýhoda – rýchlo sa pokrčí. 

​Vlna

Ďalší prírodný materiál je vlna. Odporúčame ju uprednostňovať najmä pre oblečenie do chladnejšieho obdobia. Vlna je veľmi pohodlná a dlhodobo udržuje telesnú teplotu. Vlna však môže škrabať, a ak má dieťa citlivú pokožku, môže mu oblečenie z vlny spôsobovať nepohodlie.

Ľan

Ľanová látka je tiež prirodzená a príjemná na telo. Je priedušná, a preto sa často používa v lete na letné oblečenie. Dá sa použiť na všeličo, ale pozor, tento materiál sa zvykne krčiť. Šitie s touto látkou zvládne aj úplná začiatočníčka, pretože sa s ňou ľahšie pracuje či už pri strihaní, ale aj samotnom šití.

Bambus

Táto látka je nielen mäkká, šetrná k životnému prostrediu, odolná voči opotrebovaniu a termoregulačná, ale aj hypoalergénna. Dokonale chráni pokožku, absorbuje vlhkosť aj pachy. Dokáže vydržať až 500 praní a zachová si svoj pôvodný vzhľad. 

Z bambusu môžete vyrobiť aj uteráky, plienky, plachty či župany. Okrem toho sa dieťaťu na bambusových plachtách bude pohodlne spať kedykoľvek počas roka. Je to nenáročný materiál, no môže byť finančne náročnejší.

Footer jersey

Footer jersey je v podstate druh pleteniny, ktorý obsahuje 100% bavlnu. Materiál je hustý a dajú sa z neho vyrobiť krásne teplé detské vecičky. Napriek tomu, že je pletenina hustá, absorbuje vlhkosť, prepúšťa vzduch, nedeformuje sa a zachováva svoj tvar aj po opakovanom praní. Existujú však určité požiadavky na umývanie. Ak sa nedodržiavajú, kvalita látky sa môže zhoršiť.

Interlock

Ide o prírodný úplet, na ktorého výrobu sa používa 100% bavlna. Dobre hreje a je príjemný na dotyk. Drží tvar, no zároveň sa veľmi dobre naťahuje. Ak má dieťa citlivú pokožku, odborníci odporúčajú zvoliť na oblečenie práve interlock. Nespôsobuje začervenanie, alergie ani podráždenie. Táto látka môže byť skutočným záchrancom pre tých, ktorí si nevedia vybrať bezpečnú látku pre svojich najmenších.

Hodváb

Tento materiál je tiež prírodný. Má mnoho pozitívnych vlastností – je príjemný na dotyk, mäkký a odolný. Látka je krásna, jemne lesklá a skvele sa hodí na šitie formálnejších vecí ako košieľky alebo šaty. Pozor si však treba dávať na to, že hodváb na slnku vybledne.

Mušelín

Mušelín označuje prírodnú tkaninu a spĺňa všetky hygienické požiadavky. Dokonale absorbuje prebytočnú vlhkosť, udržuje teplo a má priedušné vlastnosti. Látka je ľahká, mäkká a na dotyk príjemná. Nestráca farbu a nedeformuje sa. Veľkou výhodou je aj to, že sa nemusí žehliť.

Satén

Satén je lesklá látka, veľmi jemná a hladká na dotyk. Základom textílií je bavlna a nesie všetky jej vlastnosti – nekĺže sa, je priedušná a má výborné termoregulačné vlastnosti. Pohlcuje vlhkosť a udržuje telo v optimálnej teplote. Satén sa hodí najmä na lôžkoviny, obliečky a prestieradlá.

Ako začať šiť detské oblečenie

Photo by Enis Yavuz on Unsplash

Osobnou návrhárkou a krajčírkou pre svoje dieťa sa môžete stať aj vtedy, ak nie ste veľmi zručná v šití. Nájsť bezplatné vzory šitia pre deti už dnes vôbec nie je ťažké, dajú sa dokonca zadarmo stiahnuť z internetu. 

Zabudnite na neistotu a skúste to. Ale skôr, než sa pustíte do šitia, pripravte si všetko, čo na to budete potrebovať. Správne pomôcky a nástroje sú nevyhnutné pre úspech. Odporúčame zaobstarať si základné potreby, ktoré budete potrebovať na takmer každé šitie. Čo by vám v pracovnom boxe nemalo chýbať? 

  • Sada ihiel – od najväčšej veľkosti po najmenšiu (vyberajú sa podľa hrúbky vlákna)
  • Nite a cievky 
  • Náprstok (treba vyberať jednotlivo: tak, aby tesne priliehal, ale nestláčal prst)
  • Špendlíky
  • Párací nožík
  • Meter, pravítko
  • Krajčírska krieda na obkreslenie vzoru
  • Kopírovacie koliesko ozubené
  • Podložka na rezanie
  • Krajčírske nožnice
  • Šijací stroj
  • Žehlička a žehliaca doska
  • Látka

Spoznajte svoj šijací stroj

Predtým, ako začnete šiť odev, venujte čas nácviku na šijacom stroji – najmä, ak je to pre vás niečo nové. Ak sa váš materiál zasekne alebo sa niečo pokazí, mali by ste byť schopné malé chyby opraviť a vedieť, čo s tým spraviť. Začnite si precvičovať šitie vzorkovníkov a testovacích odevov, upraviť napríklad pohodlné ponožky a vyskúšajte si aj rôzne dĺžky stehu, aby ste získali cit pre šitie.

Vyberte si správne materiály

Od látky až po niť, výber materiálov, ktoré používate, je dôležitý. Rozumný výber vám ušetrí veľa frustrácie. Cvičná látka by mala mať podobnú hrúbku a hmotnosť ako tá, z ktorej budete odev vyrábať.

Naučte sa základy šitia vzorov

Existujú dva hlavné druhy vzorov na výrobu odevov: tradičný papier a digitálne vzory v PDF formáte. Niektoré webové stránky majú dokonca vzory oblečenia, ktoré sú zadarmo. Po stiahnutí vzoru si ho ale musíte vhodne vytlačiť.

S najväčšou pravdepodobnosťou budete používať domácu tlačiareň, takže strany budú mať veľkosť „Letter“. Tieto listy by mali byť usporiadané a zlepené dohromady podľa zárezov na vzore. Potom si môžete vystrihnúť veľkosť oblečenia, ktorú uprednostňujete. 

Jednou z výhod digitálnych vzorov je, že si ich môžete znova vytlačiť, ak sa pomýlite, vystrihnete príliš malé vzory alebo sa ich rozhodnete zopakovať neskôr. Vždy sa uistite, že tlačíte v „skutočnej veľkosti“ (100 %) a nie v zmenšenej mierke, čo môže skresliť rozmery.

Strihajte látku správne

Teraz, keď ste si vybrali látku a vzor, ​​ktorý chcete použiť pre svoj projekt, prejdime si niektoré základy strihania materiálu. Použite pár ostrých nožníc alebo rotačnú rezačku. Nepokúšajte sa strihať látku nožnicami na papier. 

Materiál vždy odstrihnite na stole tak, že nožnice jemne kĺžu pozdĺž dosky stola, zatiaľ čo druhou rukou držíte látku, aby ste strihali čo najpresnejšie. Ak namiesto nožníc používate rotačnú rezačku látok, pracujte s podložkou na rezanie, aby ste ochránili svoj stôl.

Správne používajte rovné špendlíky

Keď je vaša látka vystrihnutá a pripravená na šitie, mali by ste ju vždy pripevniť špendlíkmi. To drží kusy látky pohromade, čo dáva vašim stehom rovnomernejší vzhľad a zároveň sa vyhýba nežiaducim záhybom.

Nikdy však neprešívajte špendlíky, to ich môže nielen ohnúť, ale aj zlomiť ihlu alebo dokonca poškodiť stroj. Odstráňte ich tesne predtým, ako budete túto časť prešívať. Po dokončení šitia je dôležité vykonať záverečné kontroly a úpravy. To dodá vašej práci profesionálnejší vzhľad a ušetrí vám to neskoršie opravy.

Analyzujte svoj hotový projekt šitia tak, že sa naň pozriete zvnútra aj zvonka. Napíšte, aké boli vaše chyby a ako sa môžete zlepšiť. Urobte si poznámky o vzore, ktorý ste použili, aby ste pri jeho opätovnom použití boli pripravené urobiť to lepšie.

Šitie oblečenia pre novorodencov

Keď sa chystáte šiť svoj prvý darček pre bábätko, dbajte na výber správnej látky. V módnych časopisoch nájdete strihy a vzory rôznych odevov pre deti. Okrem toho existuje veľa webových stránok, na ktorých nájdete modely dojčenského oblečenia a k ním vzory a návody na šitie, čo vám výrazne uľahčí prácu. A užitočné rady skúsených krajčírov vás môžu ušetriť zbytočných začiatočníckych chýb.

Ak ste si vybrali model, ktorý chcete vytvoriť, zmerajte miery svojho dieťaťa. Veľkosti detského oblečenia sú často označené iba dvoma mierami, z ktorých prvá je výška a druhá šírka hrudníka. Na ich definovanie použite krajčírsky meter.

Po nájdení vhodnej veľkosti a na kopírovanie hotového vzoru detského oblečenia použite priehľadný papier a ceruzku. Položte papier na hárok so vzorom a obkreslite diel ceruzkou. Pri tom nezabudnite označiť umiestnenie vreciek, záhybov a všetky ďalšie detaily modelu. Následne vystrihnite skopírované detaily a vzor je pripravený. A potom vás čaká iba samotné šitie odevu podľa návodu.

Šitie s deťmi: Čo potrebujete vedieť

Šitie s vašimi deťmi môže byť zábavným zážitkom učenia. Tu je to, čo potrebujete vedieť, aby ste to robili bezpečne a stále si to užili. Myšlienka nechať svoje deti v blízkosti toľkých ostrých nástrojov môže byť skľučujúca, ale inak by ste mohli prísť o skvelú príležitosť stráviť čas so svojimi deťmi a podporiť ich kreativitu. Pokiaľ budete dodržiavať správne bezpečnostné postupy, môžete si spoločne užívať tento produktívny a napĺňajúci koníček.

Inšpirácie: Tipy, ako viesť deti k zdravému pohybu nielen vonku, ale aj doma.

Vhodný vek pre deti na šitie

Možno sa pýtate, v akom veku je vhodné a bezpečné, aby sa vaše dieťa začalo učiť šiť. Odborníci naznačujú, že deti sa môžu začať učiť ručné šitie už vo veku 4 rokov. So šijacím strojom sa môžu zoznámiť už vo veku 6 rokov a vo veku od 8 rokov by mohli potenciálne šiť bez dozoru. 

Treba si preto uvedomiť ich individuálnu úroveň a zvážiť ich schopnosti a zručnosti pri náročnosti projektu. Ako rodič však najlepšie poznáte schopnosti svojho dieťaťa. 

Bezpečnosť

Deťom by ste mali umožniť učiť sa vlastným tempom, pričom by ste mali mať na pamäti nasledujúce:

  • Najdôležitejšou vecou, ​​ktorú je potrebné zvážiť, keď učíte dieťa šiť, je jeho bezpečnosť. Predtým, ako dieťa začne s ktorýmkoľvek materiálom manipulovať, predveďte mu, ako na správny postup.
  • Deti by sa mali naučiť niektoré základy ručného šitia skôr, ako začnú používať šijací stroj. Riziko zranenia je nižšie a učenie sa ručného šitia im pomôže naučiť sa základné princípy zloženia rôznych látok.
  • Zvážte každú časť vybavenia, s ktorou vaše dieťa zoznámite. Zamyslite sa nad tým, či dieťa bude používať nožnice namiesto rotačnej rezačky a štipce namiesto špendlíkov.
  • Keď vaše dieťa navlieka ihlu do šijacieho stroja, uistite sa, že je stroj nielen vypnutý, ale aj úplne odpojený od siete.
  • Zvážte investíciu do základného bezpečnostného vybavenia, keď vaše dieťa začne pracovať so šijacím strojom. Minimálne by ste mali páskou jasne označiť nebezpečné miesta na stroji, kam by sa nemali dostať prsty, napríklad okolo puzdra na cievky.
  • Ak chcete byť mimoriadne opatrní, môžete tiež nechať svoje dieťa nosiť ochranné okuliare, keď obsluhuje šijací stroj. Predídete tak akýmkoľvek poraneniam oka v prípade zlomenia ihly.

 

Tip: Ako rodič viete, že bezpečnosť detí by mala byt‘ prioritou. Ak deti učíte samostatnosti a zodpovednosti, mali by ste ich poučiť aj o bezpečnosti v cestnej premávke.

Výber šijacieho stroja pre deti

Photo by J Williams on Unsplash

Keď sa vaše dieťa naučí ručné šitie, pravdepodobne sa bude chcieť naučiť vyrábať si vlastné odevy, ktoré sa najlepšie robia na šijacom stroji. Šijací stroj pre deti by mal mať dobrú a konzistentnú reguláciu rýchlosti. 

Je lepšie zvoliť tlačidlový ako pedálový stroj. Ideálne je tiež vybrať stroj, ktorý má niekoľko rôznych nastavení rýchlosti, aby vaše dieťa mohlo začať šiť rýchlejšie, keď sa jeho zručnosti zlepšia.

Rozdelenie projektu

Naučiť sa šiť je tiež naučiť sa umeniu trpezlivosti. Šitie môže byť často frustrujúce a časovo náročné. Poraďte deťom, aby si rozdelili projekty do malých krokov. Môže to tak pomôcť zvýšiť ich sebadôveru a zabezpečiť, aby neboli preťažené.

Cvičenie prináša pokrok

Zvládnutie šitia si vyžaduje hodiny cvičenia a vždy bude niečo nové, čo sa o šití možno naučiť. Čím viac však deti precvičujú šijacie techniky, tým lepšie v nich budú.

Chyby sa stávajú

Chyby sa stávajú aj tým najskúsenejším krajčírom. Ak vaše dieťa čelí problému šitia, je to skvelá príležitosť, ako vyriešiť problém a rozhodnúť sa pre lepší postup a možnosť v budúcnosti. Niekedy sa chyby nedajú vrátiť späť a prídu chvíle, keď bude treba začať odznova, ale to všetko je súčasťou procesu učenia sa.

Pokiaľ budete dodržiavať štandardné bezpečnostné rady pri šití, šitie s deťmi bude zábavné pre všetkých. Naučiť ich šiť je skvelý spôsob, ako deťom spestriť program a využiť ich fantáziu a kreativitu, aby si sami mohli s istotou navrhnúť a ušiť vlastné majstrovské diela. 

Keď sa vaše dieťa naučí základy šitia, dajte mu trochu látky a nite a priestor na tvorenie. Jedinečnosť a skvelé nápady vyniknú najlepšie vtedy, keď dieťa dostane čas a priestor na skúmanie a hru s materiálmi.

Inšpirácie

Fotografie od uživatele Gustavo Fring ze služby Pexels

Ako sme už spomínali, v dnešnej dobe už nie je problém nájsť rôzne návody a vzory na šitie vlastných vecí. Či už sú to knihy na šitie, časopisy, galantérie, knižnice alebo internet, možností je naozaj neúrekom. Na začiatok sa môžete inšpirovať aj našimi tipmi:

  • Návody na oblečenie pre deti aj dospelých zadarmo ku stiahnutiu (cz): https://sijtesnami.cz/navody/obleceni/
  • YouTube kanál pre úplných začiatočníkov až po pokročilé krajčírky (cz): https://sijtesnami.cz/navody/obleceni/
  • YouTube videonávod, ako ušiť dievčenské šaty zo starého trička od Tvorivej mamy: https://www.youtube.com/watch?v=nHBDtpc4894
  • Videonávod od Daniely na ušitie detských šatičiek (cz): https://www.youtube.com/watch?v=mtKpn6jIYQ8
  • Videonávod ako ušiť obojstranné šaty na YouTube od Kurzy módy: https://www.youtube.com/watch?v=NuROyLWE2B4
  • Ako ušiť detské tepláky od Urob si sám – DIY Slovak: https://www.youtube.com/watch?v=6PeUW4U8S1g

 

Ak vám nerobí problém angličtina, pozrite si aj videá od Frocks & Frolics Sewing Patterns, kde nájdete mnoho ďalších inšpiratívnych tipov a trikov. Nájdete tu nápady pre deti, ale aj pre dospelých, a tak si aj vy môžete ušiť niečo pre seba.

Návodov, ako si ušiť vlastnú sukňu, šaty a ďalšie módne kúsky, nájdete spústu. Stačí len dobre hľadať.

Ako si založiť detskú módnu značku

Šitie buduje nezávislosť a môže priniesť nové kariérne príležitosti. Založiť si módnu značku detského oblečenia môže byť skvelý spôsob, ako nechať vyniknúť svoju kreativitu a zároveň si môžete zabezpečiť ďalší pasívny príjem. Ak chcete začať profesionálnejšie tvoriť detské oblečenie, je dôležité, aby ste vzali do úvahy niekoľko vecí.

1. Urobte si prieskum

Detské oblečenie môže mať jedinečné požiadavky. Skôr, než začnete navrhovať, treba sa o týchto požiadavkách informovať, aby ste ich mohli začleniť do svojich návrhov.

Bezpečnosť

Detské oblečenie nesmie predstavovať žiadne nebezpečenstvo pre svojich nositeľov. Napríklad detské pyžamá by mali byť vyrobené z príjemného jemného materiálu, ktoré nebude škodiť detskej pokožke. Pred vytvorením svojich návrhov starostlivo zhodnoťte tieto normy a ďalšie požiadavky na tvorenie detských odevov.

Tip: Doplňte detské oblečenie o reflexné prvky z reflexnej galantérie pre vyššiu bezpečnosť.

Komfort

Nie každé detské oblečenie, ktoré sa predáva, je pohodlné. Ak chcete vytvoriť detské oblečenie, ktoré sa deťom bude páčiť, pohodlie a komfort sú rozhodujúce. Skontrolujte svoje návrhy, či neobsahujú nepohodlný materiál, nebudú príliš tesné alebo neobsahujú prvky, ktoré by spôsobovali drobcom nepohodlie.

Odolnosť

Niektorí rodičia sú frustrovaní z oblečenia, ktoré sa rýchlo roztrhne, rozpadne alebo sa zafarbí už po niekoľkých noseniach. Urobte vo svojich návrhoch prioritu odolnosti. Lepšie prešívanie, kvalitné látky a materiály či odolnosť voči škvrnám – to všetko môže pomôcť vašej značke oblečenia obstáť v „detskom teste“.

2. Poznajte vašu cieľovú skupinu

Pri predaji detského oblečenia budete mať často dvoch kľúčových zákazníkov: deti a ich rodičov. Rodičia sú tí, ktorí v konečnom dôsledku rozhodujú o nákupe väčšiny detského oblečenia. Na druhej strane, deti často rozhodujú o oblečení, ktoré im kupujú rodičia – buď tým, že dávajú najavo svoj odpor k určitým druhom oblečenia a odmietajú ich nosiť, alebo práve naopak, požadujú konkrétny typ značky alebo typy odevu.

Poznanie vašej cieľovej skupiny vám môže pomôcť vytvoriť vysokokvalitné oblečenie, ktoré vaše publikum ocení. Veľká časť vášho plánovania by sa mala zamerať na rodičov, pritiahnuť ich k vašej značke a oboznámiť ich s tým, čo ponúkate.

Pri marketingu netreba zabúdať na deti. Zvážte aj vek detí, pre ktoré budete oblečenie tvoriť. Mladšie deti budú preferovať rozmanitejšie vzory, strihy a farby než mladiství a dospievajúci.

3. Nájdite si svoje odvetvie

Čím sa vaša značka oblečenia odlišuje od ostatných? Pre koho tvoríte? Niektoré značky ponúkajú luxusné oblečenie vhodné na špeciálne udalosti. Iní sa môžu zamerať na ponuku oblečenia, ktoré môžu deti nosiť do školy alebo doma. Vytvárate oblečenie primárne pre chlapcov, dievčatá alebo pre obe pohlavia?

Spoznajte svoje miesto na trhu. Pozrite sa na svojich konkurentov a zistite, čo ponúkajú. Čím lepšie budete poznať svoje miesto, tým viac môžete zacieliť svoj marketing a oblečenie presne na tých spotrebiteľov, pre ktorých chcete tvoriť.

Napríklad, ak chcete pri marketingu cieliť na rodičov vo veku 25-35 rokov s dostatočným príjmom, môžete mať výrazne odlišný plán, ako keby ste chceli spustiť cenovo dostupnejší rad oblečenia pre rodičov a deti, ktorí potrebujú, aby oblečenie dlho vydržalo.

4. Navrhnite svoje oblečenie

Photo by Lisa Woakes on Unsplash

Akonáhle budete mať predstavu o tom, čo chcete vytvárať a komu to potrebujete predávať, začnite navrhovať. Získajte predstavu o tom, koľko a aké druhy oblečenia chcete tvoriť, koľko bude stáť výroba vašich návrhov – vrátane nákladov na materiál, doplnky, balenie, dopravu a mnoho ďalšieho.

5. Vytvorte si obchodný a marketingový plán

Ako plánujete distribuovať kolekciu oblečenia vašej cieľovej skupine? Chcete si otvoriť svoj vlastný obchod? Kamennú predajňu alebo eshop? A čo marketing, ako to chcete zvládnuť? Aké kanály chcete použiť pre svoj marketing? Zameriavate sa na sociálne médiá, reklamy alebo fyzické marketingové nástroje?

Vytvorte si podnikateľský plán, ktorý bude vaším sprievodcom pri spustení kolekcie oblečenia. Mal by obsahovať všetky kľúčové detaily stratégie na rozbehnutie vášho podnikania. To vám pomôže lepšie sledovať pokrok smerom k vašim cieľom.

 

Tip: Podnikateľský a marketingový plán je dôležitý pri každom biznise, a to aj vtedy, ak sa rozhodnete podnikať v inom odvetví. Viete napríklad, čo potrebujete k tomu, aby ste si mohli založiť vlastnú škôlku?

Na záver

  • Ak ste zatiaľ nevyrobili žiadne oblečenie, treba začať pomaly. Vyberte si projekt, ktorý je označený pre začiatočníkov. A keď začnete svoj projekt, určite postupujte podľa pokynov.
  • Vždy je lepšie mať viac látky a trochu odstrihnúť, ako jej nemať dostatok. Vaše nožnice na látku by ste nemali používať na strihanie papiera ani na nič iné, pretože ich to môže otupiť.
  • Mali by ste si tiež preštudovať a precvičiť rôzne typy stehov – na stroji aj ručne. Vytváranie detailov, ako sú napríklad záhyby, môže vyžadovať špeciálny steh.
  • Šitie je užitočná zručnosť, aj keď poznáte len základy. Nemusíte byť profesionálna krajčírka, aby ste detsky odev opravili alebo si vyrobili vlastný.
  • Naučiť sa, ako začať šiť, vám môže otvoriť veľa kreatívnych možností. Od vytvorenia vlastného a jedinečného šatníka cez šitie kúskov pre vašich priateľov a rodinu až po začatie malého podnikania. Šitie predstavuje obrovské príležitosti.

Dominika Blchová, obsahový a SEO špecialista