Začnite písať

RODIČOVSTVO

16 tipov na knihy pre rozvoj detí rôznych vekových kategóriách

Chceli by ste svojmu dieťatku vybrať knihu, vďaka ktorej sa bude posúvať vpred, ale neviete akú? Inšpirujte sa našimi tipmi, ktoré odporúčajú odborníci ako logopédovia, psychológovia a pedagógovia.

Kubko sa učí rozprávať, Čo robí Kubko? Kubkove prvé slová

Knihy sú veľkou súčasťou správneho vývinu reči dieťaťa, preto by ste mali dbať na ich výber. Deti v rannom veku potrebujú, aby sa s nimi dospelí rozprávali jednoducho, na rovnakej úrovni v akej sa momentálne dieťatko nachádza. Rodič by mal v tomto období používať jedno až dvojslovné spojenia s emocionálnym nábojom. Séria kníh s Kubkom je skvelý návod ako na to. Zároveň je táto séria kníh na slovenskom trhu najviac odporúčaná veľkým množstvom logopédov. Tieto knižky sú vhodné ako prvé knihy pre vášho drobca. Sú krásne ilustrované, a vyrobené tak, aby sa malému dieťatku ľahko otáčali.

Séria kníh o Nine

Táto séria kníh je podobná sérii o Kubkovi. Kniha je určená pre detí vo veku 12 až 18 mesiacov. Knihy napísala logopedička Svetlana Kapalková. Malá Nina zažíva prvé detské patálie, ako je napríklad nočník, stratenie obľúbenej hračky alebo odmietanie nočného spánku a podobne.

Básnička ti pomôže

Každé dieťatko zaujme kniha, ktorá hovorí o jeho záujmoch a problémoch. Kniha je vhodná pre deti od 2 rokov, kedy dieťa chce robiť všetko samo. Knihu sprevádza čarovná formulka „Ja sám!“ Kniha je plná básničiek, ktorá vám pomôže zvládnuť obdobie vzdoru vášho dieťatka.

Prečítajte si: Umelý alebo živý vianočný stromček? Ktorý z nich je ekologickejší?

Môj veľký zošit Montessori – Prvé slová

Táto kniha je venovaná deťom od 3 rokov. Pomocou tejto Montessori knihy sa deti učia poznávať a pomenúvať až 500 vecí, ktoré znázorňujú predmety v ich okolí. Kniha je robená hrou, takže dieťatko zaujme a zároveň rozvíja jeho slovnú zásobu a vyjadrovacie schopnosti. Celá kniha je napísaná v princípoch Montessori, ktorá kladie dôraz na pozorovanie a zmyslové vnímanie.

Rozmotaj si jazýček s elektronickou ceruzkou ALBI

Táto kniha zábavnou formou rozvíja vyjadrovacie schopnosti detí a správnu výslovnosť hlások D, T, N, L, Ď, Ť, Ň, Ľ a R. Zároveň je kniha krásne ilustrovaná, plná básničiek, chytľavých pesničiek, zaujímavých úloh a komiksov. Zároveň dieťa môže nahrať do elektronickej ceruzky svoju výslovnosť a tým si porovná svoju výslovnosť s tou správnou. Kniha bola pripravená v spolupráci s logopedičkou a odborníčkou na špeciálnu pedagogiku.

Dobrú noc, meno

Personalizovaná kniha, ktorú si môžete dať urobiť na mieru podľa pohlavia a mena vášho dieťaťa. Knihu napísala psychologička, ktorá rozpráva o dieťati, ktoré nechce ísť spať. Táto kniha má pomôcť rodičovi nájsť večerný rituál, pomôcť vysvetliť dieťaťu prečo je spánok dôležitý. Súčasťou knihy je aj relaxačné cvičenie pre lepší spánok vášho dieťatka.

Planéta Zem sa usmieva

Táto kniha vysvetľuje detskému čitateľovi problémy našej Zeme, hovorí o problematike Zero waste. Kniha má pomôcť dieťatku naučiť sa prečo je dôležitá recyklácia, kompostovanie a podobne.

Malý čmeliak Cyril chce vedieť, čo je láska

Pomocou tejto knihy vysvetlíte vášmu dieťatku, čo to znamená mať niekoho rád a čo je to tá láska. Dieťatko sa cez knihu dozvedá, že láska má veľa podôb a zisťuje, čo emócia láska je.

Poďme objavovať Slovensko

Kniha plná krásnych ilustrácií nášho nádherného Slovenska. Dieťatko sa vďaka tejto knihe naučí veľa o svojej krajine, o hradoch, zámkoch, jaskyniach, či horách.

Knižka otázok

Táto kniha je plná otázok, ktoré zaujímajú zvedavú detskú hlavičku. Na každej stránke je naľavo otázka a napravo ilustrácia. Kniha je určená pre deti približne od 5 do 10 rokov. Zaujímavé je pozorovať, ako sa detská odpoveď na otázku mení každý rok. Vaše dieťatko s touto knihou bude rásť, vždy sa dozvie odpoveď, ktorú potrebuje, ale vždy bude táto odpoveď iná.

Traja pátrači a Medzi nami dievčatami

2 skvelé tipy pre väčšie deti. Traja pátrači je detektívna séria kníh určená pre chlapcov i dievčatá. Tieto knihu čítajú deti už viaceré generácie, preto vám je tento názov určite dávno známy. Pre dievčatá je skvelým tipom na knihu séria kníh medzi nami dievčatami. Knihy, ktoré prevedú vašu dcéru obdobím dospievania a bude si tieto príbehy pamätať až do dospelosti.

Prečítajte si: Tip na výlet: Biofarma Kaška a myjavsko – vrbovčianske kopanice

Hľadám lepšiu mamu

Je kniha o Katke, ktorá je v rebelujúcom veku a všetky príkazy od rodičov sú pre ňu otravné. Katka si zmyslí, že si nájde novú mamu, pretože tá jej nič nedovolí. No kniha v skutočnosti dieťaťu vysvetľuje prečo sú jeho rodičia dôležití, nenahraditeľní a tými najlepšími rodičmi na svete.

Najkrajší dar na svete

Na záver máme pre vás jeden tip na knihu s vianočnou tematikou. Najkrajší dar na svete je kniha o sile a čare skutočného priateľstva. Hovorí o ráne po štedrom dni, kedy Ema spolu s Mackom hľadajú dar, ktorý našli pod vianočným stromčekom no nikomu nepatril. O najkrajšom dare na svete. Uhádne o aký dar ide?

Zdroj foto: Pexel

Tagy