Začnite písať

PR ČLÁNKY

Ako zariadiť svoju záhradu?

Ako si teda zariadiť svoju záhradu? Veľa ľudí rieši tento problém. Niektoré záhrady majú ideálnu pôdu na pestovanie zeleniny a ovocia, iné zas nie a je potrebné si urobiť záhony.

V iných máte ideálne prostredie na vytvorenie skalky a v druhej zase nie, v niektorých sa zase veľmi hodí nasadiť popínavé ruže.  Máme pre vás niekoľko tipov, čo si vytvoriť vo svojej záhrade.

Vysoký záhon

V záhrade je veľmi obľúbené používať záhony. Používa sa častokrát, ak máte ílovitú alebo piesočnú pôdu. Na daných zeminách býva úroda väčšinou veľmi slabá a preto sa používajú záhony, v ktorých si dáte kvalitnejšiu pôdu. Zároveň vďaka svojej konštrukcii takýto záhon poskytuje teplejšiu mikroklímu a taktiež obsahuje väčšinou aj pôdu bohatšiu na živiny. Rastliny tak rýchlejšie rastú.

Rastliny sú zároveň aj viac chránené, a nedostanú sa k nim tak ľahko rôzny škodcovia ako napr. hraboše, slimáky a iní škodcovia.

Keď máte záhon prvý rok, je zväčša najviac bohatý na živiny. Ideálne je preto do záhonu vysadiť rastliny, ktoré sú náročné na živiny. Môžu to byť napríklad paradajky, cukety a iná zelenina.

Skalka

Skalku si vytvára vo svojich záhradách veľmi veľa ľudí. Kreatívne sa pri nej môžete doslova vyblázniť. Viete si do nej umiestniť rôzne okrasné dreviny, krásne trvalky, skalničky a hlavne skaly a kamene. Tie by mali tvoriť až polovicu povrchu skalky.

Máme málo priestoru

Máte málo priestoru vo svojej záhrade? To nevadí! Vysadiť tam viete všetko, čo sme si spomenuli vyššie. Skalku si viete urobiť aj malú, taktiež záhony si viete dať do svojej záhrady v menších rozmeroch. Môžete si dokonca pestovať aj ovocné stromy. Stačí si nasadiť stĺpovité ovocné stromy. Tie vám zaberú menej miesta.

V prípade menšej plochy pozemku zvážte prítomnosť trávnika. Na menšej ploche nebude vyzerať tak dobre a zároveň toto miesto viete využiť na pestovanie zaujímavých rastlín alebo kvetov.

Toto bolo niekoľko tipov a návrhov, ktoré viete využiť pri tvorbe záhrady. Ak si neviete rady, určite sa odporúčame poradiť s odborníkom. Ten vám dokáže na mieru navrhnúť záhradu tak, aby vyzerala geniálne.

Tagy