Začnite písať

PR ČLÁNKY

Aký vankúš je najvhodnejší pre vášho drobčeka

vankúš

Otázka, ktorú si položí veľa mladých mamičiek. Je vhodné dávať vankúš deťom odmalička? Odpoveď znie: NIE! Rozhodne nie pre bábätko! V nasledujúcich riadkoch vám povieme o tejto téme niečo viac.

Od narodenia do cca 3 rokov veku by malo dieťa spať bez vankúša. Najdôležitejšou fázou zdravého vývinu chrbátika vášho drobčeka je spánok na rovnej podložke bez vankúša. S ním by sa deformovala chrbtica, veľmi krehká v rannom veku.

Od troch mesiacov sa dieťatko začína pohybovať a je možné, že maličké preferuje viac jednu zo strán, kde otáča svoju hlavičku. Vankúšom by sme mohli zapríčiniť tortikolis, t.j. chorobný sklon hlavy do jednej strany.

Ak je dieťa zvyknuté spať na brušku, je úplne zbytočné dávať mu vankúš a dokonca nebezpečné. Zle sa mu dýcha , ak má nos zaborený do vankúša a počas spánku mu môže hroziť udusenie.

Maličké dieťatko nedokáže zdvihnúť sebareflexne hlavu, ako je to u dospelých. SIDS je strašiakom pre mnohých rodičov – syndróm náhleho úmrtia dojčiat. Netreba to preháňať a obávať sa každého dychu drobčeka, stačí používať monitor dýchania.

Špeciálne výnimky

V prípade, ak má dieťa problémy s refluxom, v týchto prípadoch je vhodné vyvýšenie lôžka. ale vankúš treba dať pod matrac, nech nie je priamo dieťaťko položené na ňom. Max sklon je 30 st. a tak, aby nemalo na vyvýšenom mieste len hlavičku ale aj lopatkovú časť chrbátika.

Pri deformáciach hlavičky bábätka po pôrode sa rieši problém pomocou úložných vankúšov, tieto sú ale iba na odporúčanie odborníkov – detských lekárov.  So špeciálnym výrezom z viskoelastickej peny sú skvelým pomocníkom pre stabilizovanie hlavy.

Za chrbátik zboku dávame vankúšik deťom, ak spávajú radšej na jednej strane a ak majú preležanú hlavičku, príp. aby sa dieťa nezadusilo odgrgnutím po jedle.

Vhodné vankúše od 3 rokov

Najvhodnejšou alternatívou je príjemne prispôsobivý vankúš. Obal vyrobený z antialergického materiálu, s výplňou zo silanizovaného polyesterového vlákna, ktoré si môžete vyberať a prispôsobiť tak výšku vankúšika akokoľvek chcete. Odporúčame ponechať menej vnútornej výplne a časom ju dopĺňať.

Anatomicky tvarovaný vankúš je obľúbený hlavne u útlych žien a kupujú ho aj deťom. Hlavne, ak je z kvalitnej pamäťovej peny, ktorá je prispôsobivá. Ležíte v rovnej polohe, ale kopíruje vašu krčnú chrbticu aj oblúk hlavy.

Zdravý spánok vďaka celému setu

Prioritou pre zdravie vášho drobčeka je kúpa vhodnej detskej postieľky, matraca a doplnkov.

Detská postieľka – kvalitný bukový masív zaručuje stabilitu pevnej postele. Zboku tri stredové vyberateľné tyčky. Do postieľok sa vyrábajú aj matrace detských rozmerov, príp. aj atypické rozmery (napr. kolíska, kôš pre dieťa).

Matrac – jadro matraca by malo byť priedušné a hygienickú nezávadnosť materiálu. Pohlcovať a rozptyľovať by malo telesnú vlhkosť. Taktiež zaručiť dobré kopírovacie vlastnosti a byť pevnou oporou pre chrbátik vášho drobčeka. Výška matraca cca 10 cm zabezpečuje spoľahlivú ochranu pridaním monitoru dychu, ktorým môžete sledovať akúkoľvek zmenu v dýchaní vášho dieťatka.

Doplnky – nepremokavý chránič a nepremokavá plachta, z vrchnej časti príjemné froté, zospodu s nepremokavým polyuretánom, ktorý zabezpečuje, aby matrac zostal suchý

Zdroj foto: freepik.com

Tagy