Začnite písať

ZDRAVIE

Chorobnosť u detí na Slovensku stúpa. Ako zvládnuť horúčku u detí a kedy ísť k lekárovi?

Chorobnosť detí na Slovensku a v Európe dosahuje nebývalé rozmery. Mnoho škôl a materských škôlok sa zatvára kvôli nízkym počtom detí. Ochorenie má u niektorých detí veľmi ťažký priebeh a po vysokých horúčkach, ktoré trvajú aj niekoľko dní, končia dokonca v nemocnici. Ako riešiť vysokú teplotu v domácom prostredí a kedy je vhodné vyhľadať lekára?

Výzva pediatrov rodičom detí a spoločnosti

Na facebookovej stránke Ministerstva zdravotníctva sa nedávno objavila výzva, ktorá je venovaná všetkým rodičom. V dôsledku stále sa zvyšujúcej chorobnosti detí tak lekári apelujú na rodičov, aby dôsledne uvážili návštevu lekára v prípade, že ich dieťa prejavuje známky choroby. Je to najmä z dôvodu, že na Slovensku máme už dlhodobo nedostatok pediatrov a polovica z nich je už dokonca starších ako 65 rokov.
V súčasnosti je nápor na detských lekárov bezprecedentný. Pediatri poskytujú starostlivosť väčšinou výrazne nad rámec svojich povinností. Snažia sa pomôcť každému dieťaťu, ktorého zdravotný stav to vyžaduje. Denne ošetria aj 60-80 detí, mnohým rodičom poradia telefonicky, mailom a podobne.
Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti v príspevku žiada všetkých rodičov, celú slovenskú verejnosť, média, aby pristupovala k zdraviu našich detí zodpovedne. V rámci prevencie ďalšieho zvyšovania chorobnosti odporúča dodržiavať tieto zásady:
  • V časoch takto vysokej chorobnosti sa vyhýbajte hromadným akciám, kde sa sústredí veľa detí a dospelých.
  • Rodičia, pri príznakoch ochorenia poskytnite svojim deťom pokoj a kľudový režim v domácom prostredí, zmierňujte príznaky prechladnutia, chrípky alebo iných akútnych ochorení dýchacích ciest alebo tráviaceho traktu. Priebeh ochorení je zdĺhavejší a pri chrípkach aj búrlivejší ako sme boli zvyknutí v posledných rokoch.
  • Pediatra kontaktujte, keď máte vážne obavy o svoje dieťa pre zhoršujúci sa zdravotný stav, pri miernejších príznakoch ak sa nezlepšujú po 7 až 10 dňoch.
  • Dôsledne doliečte dieťa, nezaraďujte ho do školy alebo na krúžky a šport, ak má stále príznaky, je dôležité poskytnúť organizmu dieťaťa čas na rekonvalescenciu (zotavenie).
  • Je dôležité zvažovať, kedy vyhľadať pediatra, aby bola zabezpečená dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre všetky deti, ktoré to nevyhnutne potrebujú.

Pre chrípku zatvorili vyše 100 škôl

V Trnavskom kraji v tomto týždni z dôvodu akútnych respiračných ochorení zatvorili 138 školských zariadení, z toho 77 materských, 57 základných a 4 stredné školy. V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom vzrástla chorobnosť na akútne respiračné ochorenia o 22,9 % a chorobnosť na chrípke podobné ochorenia o 64,8 %.
Celkovo na Slovensku chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 50. týždni oproti minulému týždňu stúpla o 24,5 percenta. V prípade chorobnosti na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) zaznamenali nárast o 57,3 percenta.

Čo pomáha na vysoké teploty?

Zvýšená telesná teplota organizmu je signálom, že telo bojuje s určitou formou ochorenia. Pokiaľ nedosiahne 38°C, neznižujeme ju, pravidelne sledujeme, či má stúpajúcu alebo klesajúcu tendenciu. Pri meraní v konečníku nesmieme zabudnúť odrátať 0,5°C. Pokiaľ sa teplota dostala nad hranicu 38°C, dieťa je plačlivé a ubolené, prvou pomocou sú antipyretiká, teda lieky na jej zníženie.

O možnostiach zrážania horúčky aj inak než liekmi sa dozviete v tomto článku:

Čaj z byliniek pri prechladnutí a chrípke

V prípade respiračných ochorení ako je chrípka a prechladnutie je základným pravidlom dodržiavať kľudový a pitný režim. U niektorých detí to môže byť trochu problém, no v prípade vysokých horúčok je práve prísun tekutín to, na čo by ste sa mali zamerať.
„U niektorých detí sa počas choroby môže objaviť nechutenstvo a strata apetítu, čo je úplne normálne. Organizmus potrebuje veľa energie na boj proti infekcii. Príjem veľkého množstva stravy by ho o túto energiu ochudobnil. Deti tak inštinktívne odmietajú jedlo alebo zjedia oveľa menej než zvyčajne. Veľa rodičov má potom obavy, že sa príliš vysilia. Je to však úplne prirodzený prejav samoliečenia, ktorý treba rešpektovať,“ vysvetľuje výživová špecialistka Ing. Jana Guráňová.
Základom je však dodržiavať priemeraný pitný režim, ktorý by mal pozostávať najmä z čistej vody a bylinkových čajov. Vhodnými možnosťami sú napríklad aj zriedené ovocné šťavy a džúsy, ktoré dodajú aj istú dávku energie. Počas liečby je skvelých doplnkom aj silný vývar – mäsový alebo zeleninový. Nielenže organizmus hydratuje, ale je zdrojom kvalitných živín, ktoré pomáhajú rekonvalescencii. Navyše je veľmi ľahko stráviteľný, takže zbytočne nezaťaží tráviac trakt.

Ktoré bylinky je možné zaradiť pri liečbe chrípky či prechladnutia sa dozviete v tomto článku:

Tagy