Začnite písať

Uncategorized

Mušky v kvetináči potrápia celú domácnosť. Zbavte sa ich rýchlo a účinne

Všetci poznáme octomilky, vínne mušky, ktoré nás sprevádzajú najmä letom a jeseňou. Okrem nich si však v našich domácnostiach vydobyli svoje miesto aj smútivky, nazývané tiež smutnice. Sú to veľmi podobné malé mušky s trochu užším telom. Dokážu však uškodiť ešte viac ako ich vínne náprotivky a preto, ak sa u vás doma objavia, treba zabojovať hneď na začiatku. Zhrnuli sme pre vás rady ako sa ich zbaviť a ochrániť tak svoje rastliny pred uhynutím.

Mušky z kvetov sú neškodné, pravý nepriateľ sa skrýva v hline

Ak sa u vás doma objavili smútivky, najskôr ste si ich priniesli s kupovaným substrátom, alebo rastlinkou. Samičky totiž kladú do hliny vajíčka, z ktorých sa vyliahnu larvy. Mušky sú prakticky neškodné, no larvy sa živia odumretými časťami rastlín. Keď sa premnožia, môžu ale zlikvidovať korene celej rastlinky. Preto treba bojovať naraz proti všetkým trom vývinovým štádiám tohto tvora.

Prírodné metódy boja

Existuje niekoľko „babských“ receptov, ktoré môžete vyskúšať. Napríklad nasekaná petržlenová vňať na povrchu hliny, zálievka zo žihľavy, éterické oleje, cesnak alebo zápalky zapichnuté v hline. Pokiaľ sú už mušky viditeľne premnožené, existujú aj ďalšie prírodné cesty ako so smútivkami zatočiť.

Pravidelne odstraňujte z povrchu hliny odumreté časti rastlín (kvety, listy). Ak už máte pripravený nový substrát, ošetrený proti muškám, môžete rovno celú vrchnú vrstvu vymeniť.  Kvety nechajte z času na čas preschnúť, keďže larvy neznášajú sucho a každopádne znížte zálievku kvetov. Pre smútivky sú atraktívne takmer všetky izbové rastliny, preto ak proti nim bojujete, musíte to robiť komplexne a naraz.

Hlístice

Sú prirodzeným nepriateľom smútiviek. Požierajú v pôde ich larvy ale nijako nepoškodzujú rastlinu. Jedná sa o maličké červy, ktorými zalejete rastlinu. Nemusíte sa obávať, sú také drobné, že ich nebudete ani vidieť. V obchode kúpite prášok, aktivujete ho vodou, polejete ňou všetky rastliny a hlístice spravia „špinavú prácu“ za vás.

smutivky, cierne musky

Pečená hlina

Mnohé profesionálky v obore záhradníctvo to robia, aj keď ste o tom pravdepodobne ešte nepočuli. Ak potrebujete vymeniť substrát alebo jeho vrchnú časť za nezávadný, prípadne ak idete sadiť nové kvety a chcete muškám predchádzať, upečte kupovanú hlinu v rúre. Plech dôkladne vyložte papierom na pečenie, nasypte hlinu a zakryte druhým plechom kvôli pachu. Prepečte 15 minút na 150° a nechajte vychladnúť. Takto zlikvidujete larvy a vajíčka, ktoré sa môžu v hline nachádzať.

Keď sa vám podarí zbaviť lariev, mušky pomôžu odchytať lapače, ktoré kúpite v každom záhradníctve alebo drogérii. Jednoducho ich zapichnete do kvetov a mušky sa na ne prilepia. Sú tiež dobrým indikátorom sledovanosti premnoženia smútiviek.

Hnojivo

Môžete použiť tiež špeciálne hnojivo na výživu rastlín s prípravkom proti smútivkám. Tento spôsob môžete opakovať častejšie, aj ako samotnú prevenciu. Jeho nevýhodou je len to, že hnojiť sa môže len v určitých intervaloch, dodržiavajte preto pokyny od výrobcu.

Chemické odstránenie mušiek

Pokiaľ ste zabojovali proti larvám, mušky však ešte stále poletujú po celom dome, jednou z možností okrem lapačov sú tiež chemické rozprašovače. Pracujte s nimi opatrne a dobre prevetrajte priestor po ich použití, pretože môžu obsahovať naozaj nebezpečné látky.

Tagy