Začnite písať

Uncategorized

Psychológovia z IPčka vyniesli problémy do hôr. Prečo si naložili ťažké batohy?

Za posledných 10 mesiacov zaznamenalo občianske združenie IPčko na svojich linkách pomoci viac ako 148 000 kontaktov s prosbou o pomoc. Najviac ľudí sa na IPčko obrátilo s pocitmi osamelosti a strachu. Napriek tomu, že tím IPčka sa neustále rozrastá, žiadostí o pomoc je oveľa viac. Psychológovia a psychologičky preto vyniesli ťažký náklad na Zámkovského chatu, aby upozornili na závažnosť duševných problémov.

IPčko pomáha zadarmo, nonstop a anonymne ľuďom, ktorí už ďalej nevládzu sami niesť svoje ťažkosti. Len od januára odpovedali na viac ako 148 000 prosieb o pomoc, z čoho sa cez 11 000 týkalo myšlienok na samovraždu. Psychológovia a psychologičky v IPčku pritom pomáhajú nielen cez linky pomoci a online chat, ale aj cez centrá krízovej intervencie, krízové intervenčné tímy či kluby pre mladých.

Vyniesli spolu problémy do hôr

„Podobne, ako vysokohorskí nosiči vynášajú ťažké zásoby na tatranské chaty, naši psychológovia pomáhajú ľuďom uniesť ich duševné trápenia a starosti. Je to veľmi ťažký náklad, ktorý síce voľným okom nevidíme, ale cítime ho každý jeden deň,“  hovorí Marek Madro, psychológ a riaditeľ IPčka. Občianske združenie sa preto v spolupráci so Zamkovského chatou rozhodlo zorganizovať symbolické vynášanie na pomoc duševnému zdraviu.

Vo štvrtok 8. decembra si 10 psychológov a pracovníčok IPčka naložilo spolu s vysokohorským nosičom ťažké batohy a spoločne vyniesli zásoby z Hrebienka na Zámkovského chatu. Náklad o hmotnosti 233 kilogramov symbolizoval duševné trápenie, ktoré si mnohí nesieme a s ktorým nám psychológovia môžu pomôcť.

„Chceme tým upozorniť na to, že duševné ťažkosti majú skutočnú váhu a vyzvať tiež ľudí, aby prispeli na psychologickú pomoc, ktorú počas celého roka poskytujeme zadarmo,“ vysvetľuje Marek Madro. Občianske združenie v týchto dňoch žiada o podporu, aby mohli pokryť náklady na rastúci tím psychológov, na krízové centrá a kluby, či na terénne výjazdy a aby mohli pomôcť viac ľuďom.

Ľudí trápia osamelosť, stres, vojna aj duševné problémy

Najviac ľudí sa tento rok na IPčko obrátilo s pocitmi osamelosti a strachu (20 %). Vojna na Ukrajine bola dôvodom pre viac ako 10-tisíc žiadostí o pomoc. Takmer 13-tisíc kontaktov bolo z dôvodu stresu a tlaku na výkon, 12,5-tisíc pre duševné problémy.

Na IPčko sa pritom obracajú ľudia rôzneho veku, od 10 až po vyše 65 rokov. Najčastejšie sú to ale mladí ľudia od 15 do 18 rokov (21 %) a viac ako polovica ľudí, ktorí IPčko kontaktujú (54 %), sú práve deti a mladí do 24 rokov.

„Každý jeden rok máme pocit, že už nezvládneme odpovedať na viac volaní o pomoc. Každý rok však čelíme novým krízam a ľudí v ťažkej situácii pribúda. A ani budúci rok nebude jednoduchý.  Chceme tu pre týchto ľudí byť a zväčšujeme preto aj náš tím psychológov.. Potrebujeme podporu, aby sme to spoločne uniesli,” hovorí Marek Madro.

Do kampane na podporu psychologickej pomoci a IPčka sa zapojili aj viaceré známe osobnosti, vrátane herca Juraja Baču a herečky Dominiky Richterovej.

 

Podporiť IPčko je možné cez webovú stránku www.ipcko.sk/podporte-nas.

Zdroj foto: Facebook – IPcko

Tagy