Začnite písať

INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO

Tipy na hračky pod vianočný stromček, vďaka ktorým sa vaše deti budú posúvať vpred

Takmer každé dieťa má najväčšiu radosť, keď si pod vianočným stromčekom nájde novú hračku.  Ak chcete pre vaše dieťatko hračku, ktorá bude praktická a pomôže mu rozvíjať sa, inšpirujte sa našimi tipmi na hračky, vďaka ktorým sa bude vaše dieťa učiť bez toho, aby o tom vedelo.

Dojčatá a batoľatá

Chcete podporiť vnímanie a porozumenie svojho bábätka? Tieto hračky mu k tomu rozhodne pomôžu:

Kontrastné kartičky alebo kontrastná hrkálka

Počuli ste už o kontrastných kartičkách pre bábätká? V zahraničí sú tzv. flash cards úplne bežné, na Slovensku o nich vie zatiaľ len málo mamičiek. Kontrastné kartičky sú spravidla vo výrazných kontrastných čierno-bielo-červených farbách. Vďaka týmto výrazným farebným kombináciám zaujmú aj pár týždňové bábätko a pomáhajú mu stimulovať vnímanie. Bábätko nerozlišuje farby a tvary, tak ako my, preto ho tieto výrazné kontrastné farby dokážu zaujať a stimulujú mu mozgovú hemisféru, čím sa mu posilňujú kognitívne funkcie.

Hrazdička

Hracia hrazdička obsahuje veľa hračiek, ktoré šuštia, hrkajú a tým stimulujú zmysly bábätka. Zároveň pomáha rozvíjať motoriku a koordináciu dieťatka. Lepšie sú jednoduché hrazdičky, ako tie s oblúkmi do kríža, pretože pri hrazdičkách do kríža bábätko pozerá aj za seba a zbytočne sa zakláňa. Ak chceme, aby bábätko okrem motoriky rozvíjalo aj kognitívne schopnosti, hračky by mali byť v kontrastných farbách. Pre zvýšený záujem bábätka o hrazdičku použite aj zvukové hračky a zrkadielko.

Prečítajte si: Umelý alebo živý vianočný stromček? Ktorý z nich je ekologickejší?

Podložka na hranie

Podložky na hranie sú dnes už naozaj od výmyslu sveta, rôznych tvarov, veľkostí, farieb. Dokonca aj nafukovacie, ktoré sú plné vody, čím sa hýbu ako podmorský svet a dieťatko skôr zaujmú, čím je s radosťou dlhšie na brušku, a tým rýchlejšie sa rozvíja.

Hrkálka v tvare špendlíku

Vďaka hrkálke v tvare špendlíka si bábätko najlepšie rozvíja motoriku rúk, najmä správny úchop.

Knižka, ktorá šuští

Mäkká knižka, ktorá šuští je jednoduchá na úchop bábätka zároveň šušťanie ho viac zaujme, preto bude mať bábätko o takúto knižku väčší záujem.

Kniha so zvukmi zvierat

Akákoľvek kniha, ktorá má zvuky zaujme vaše dieťatko, čím ho skôr prinútite zaujímať sa o to čo chcete, aby sa zaujímalo. Ako napríklad napodobňovanie zvukov zvierat.

Hračky do vody

Ak sa vaše dieťatko nerado kúpe, môžete to vyriešiť veľmi jednoducho pomocou hračiek do vody. Hračky do vody nájdete akékoľvek, jedna zaujímavejšia než tá druhá.

Ťahacia hračka

Ťahacia hračka núti dieťatku k pohybu a tým aj k rýchlejšiemu procesu, ako sa naučiť samostatne a správne chodiť, aj bez pomoci dospelých.

1-3 roky

Drevená hra hmataj a nájdi

Táto hra rozvíja u detí hmat a predstavivosť. Princíp tejto hry je, že v tube sú v nepriehľadnom obale drevené hračky, ktoré má dieťatko nájsť a identifikovať o akú hračku ide podľa ich tvaru.

Chytré puzzle

Chytré puzzle rozvíjajú zvedavosť detí tým, že dieťatko musí tvar puzzly nasunúť na tyčku otáčaním tak, aby puzzla zapadla do otvoru. Táto hračka podporuje koordináciu oko – ruka, jemnú motoriku, logiku, priestorové vnímanie a predstavivosť. Okrem toho sa pomocou tejto hračky deti naučia rozpoznať základné tvary a farby. Naučiť sa rozpoznať tvary a farby pomôže tiež hračka vkladacia kocka.

Balančná veža

Balančná veža je motorická hra, ktorá rozvíja jemnú motoriku dieťatka a zároveň aj jeho trpezlivosť. Skvelou hračkou na precvičovanie jemnej motoriky a trpezlivosti je tiež koráliky alebo drevená prevliekačka.

Kónická stohovacia veža

Táto veža pomáha dieťatku učiť sa rozpoznať tvary, farby, veľkosti jednotlivých dielikov. Veža rozvíja kognitívne schopnosti, trpezlivosť a jemnú motoriku.

Gulôčkový labyrint

Gulôčkový labyrint je výbornou hračkou, ako naučiť dieťatko schopnosť koncentrácie, trpezlivosť a jemnú motoriku.

Magnetická kniha

Magnetická kniha je vhodnou hračkou pre malé i veľké deti. Pomocou magnetickej hračky učíte vaše deti predstavivosti, ale zároveň podľa témy knihy, ktorú si zvolíte sa dieťa môže naučiť aj počítať, písať, názvy ovocia, zvierat a podobne.

Rozprávacie knižky

Akákoľvek kniha, ktorá rozpráva alebo vydáva nejaký zvuk rozhodne zaujme každé dieťa. Pomocou rozprávacej knihy môžete vaše dieťa prinútiť naučiť sa hravou formou o zvieratkách, vesmíre, ekológií. Jednoducho o čomkoľvek.

Predškoláci

Učiace hodiny

Učiace hodiny vám pomôžu hravou formou naučiť vaše dieťatko čas. Hodiny si môžete vyrobiť aj sami doma, alebo si nejaké zaujímavé rôzneho tvaru a farieb kúpiť takmer v každom hračkárstve.

Prečítajte si: Ako naučiť deti merať čas a poznať hodiny?

Počítadlo

Ak sa vášmu dieťatku nechce učiť čísla a počítať, skúste mu zaobstarať krásne počítadlo, ktoré zaujme jeho oči a tým aj hlavičku.

Pečiatky, samolepky, tvárové farby, prstové farby

Toto všetko rozvíja kreativitu vášho dieťaťa. Zároveň ak ho správne motivujete, pomocou pečiatok, nálepiek a farbičiek si vie tvoriť vlastné príbehy, čím ešte viac podporíte jeho fantáziu.

Školáci

Spoločenské hry

Pre školákov sú najlepšou hračkou spoločenské hry, ktorých je dnes už naozaj obrovské množstvo. Spoločenskú hru, ktorá vaše dieťatko veľmi jednoducho niečo naučí nájdete naozaj veľa. Skúste napríklad tie pre malých bádateľov.

Okrem klasických hračiek momentálne nájdeme na trhu už takmer čokoľvek. Skvelými tipmi na dar pre dieťa je napríklad aj Piklerovej triangel. Tento triangel vymyslela pediatrička Emma Pikler, ktorá sa zaoberala vyzdvihnutím dôležitosti samostatného objavovania pohybových možností. Vďaka tomuto trojuholníku viete vášmu dieťatku vytvoriť domáce ihrisko na rozvoj motoriky priamo doma v detskej izbe. Okrem toho sa dieťatko samé naučí rozpoznať nebezpečný pohyb.

Alebo učiaca veža. Ak chcete, aby bolo vaše dieťatko samostatné mali by ste ho zapojiť do každej činnosti bežného dňa, ktorú vykonávate. Najlepšie vám k tomu môže pomôcť učiaca veža. Dieťatko bude vďaka učiacej veži vo výške, ktorú k danej činnosti potrebuje a môže vás tak pozorovať dokonca pomáhať. Najväčšie využite učiacej veže nájdete najmä v kuchyni, kde sa dieťatko učí pomáhať s varením, čím sa rozvíjajú jeho všeobecné schopnosti, ale aj motorika.

Ďalej ortopedický koberec, ktorý pomáha na ošetrenie a prevenciu plochých nôh. Zároveň posilňuje svaly,  vláknitý aparát chodidla a dolných končatín. Tento koberec pomôže pre zdravie chodidiel nielen vašim deťom, ale aj vám. Koberec si môžete veľmi jednoducho vyrobiť aj doma, na internete nájdete množstvo návodov a nápadov.

Ak chcete pomôcť vášmu dieťatku pomôcť posilniť svalový korzet celého tela, aktívne rozvíjať stabilitu a rovnováhu, pozrite si pomôcky Bobles, ktoré vám k tomu pomôžu. Bobles pomôcok je naozaj veľa stačí vybrať už iba tú správnu pre vaše dieťatko.

Zdroj foto: Pexels

Tagy