Začnite písať

ZDRAVIE

Toto ovocie vám pomôže zmierniť účinky vianočného prejedania

ovocie

Ovocie by sa v našom jedálničku malo vyskytovať aj v zimnom období. Čučoriedky posilňujú imunitný systém, znižujú zápaly aj hladinu „zlého“ cholesterolu. Ich príjem treba zvýšiť najmä v čase, keď na jedálničku prevažujú potraviny bohaté na tuky a hrozí nám nielen vianočné prejedanie.

Vianočné sviatky sa zväčša nesú v znamení dobrého jedla, ktoré má so zdravou stravou len málo spoločného. Ak nedokážete odolať plným stolom, je dobré mať v mrazničke zásobu lesných čučoriedok. Podľa nedávnej štúdie fínskych vedcov dokážu chutné tmavomodré plody zmierniť šok organizmu z prílevu tučných jedál a udržať cholesterol na uzde. Vianočné prejedanie tak napácha menej škôd na našom zdraví.
Konzumácia tučných pokrmov vedie totiž k vyššiemu výskytu zápalov v tele. Hoci je zápal prirodzenou obrannou reakciou imunitného systému, z dlhodobého hľadiska môže organizmu uškodiť. Lesné čučoriedky však vďaka vysokému obsahu polyfenolov dokážu negatívny vplyv zápalov potlačiť.

Polyfenoly chránia telo pred zápalmi

Vedci sa v poslednej štúdii zamerali na testovanie účinkov konzumácie lesných čučoriedok pri zvýšenom príjme tukov. Polyfenoly obsiahnuté v čučoriedkach preukázateľne chránili telo pred zápalmi, vysokým krvným tlakom a cukrovkou a to aj vtedy, keď bol príjem nasýtených tukov vyšší a telo tak muselo bojovať s vyššou mierou zápalov ako zvyčajne.

„Za blahodárne účinky čučoriedok môžu farbivá antokyány zo skupiny polyfenolov, ktoré dávajú bobuliam čučoriedok tmavomodrú farbu. Tieto látky pôsobia ako silné antioxidanty a chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi,“ uviedli vedci z University of Eastern Finland vo fínskom Joensuu.

Vhodné ovocie na každý deň

Čučoriedky patria k potravinám, ktoré je vhodné konzumovať na každodennej báze. Ak vo vašom jedálničku chýbajú, vedci odporúčajú urobiť si zásobu v mrazničke aspoň počas vianočných sviatkov, kedy sa stoly prehýbajú pod jedlami s vysokým obsahom tuku.

Zdroj: Webnoviny.sk – Vianočné prejedanie a jeho negatívne účinky zmierňuje toto ovocie. © SITA Všetky práva vyhradené

Titulná foto: pixabay.com

Tagy