Začnite písať

CHOROBY

Zmenili sme jedinú vec a naše deti sú choré oveľa menej

chore deti, prevencia, imunita, inhalovanie

„Prečo si ich vlastne nedala do škôlky?“, kričí na mňa manžel okolo obeda z druhej strany obývačky ponad bunker, v ktorom sa hrajú naši „maródi“. „No lebo ráno to boli ešte pacienti so sopľom“, odpovedám s úsmevom. Moji dvaja škôlkari vykuknú spod deky a po chorobe nie je, vďakabohu, ani stopy. Túto jeseň sa mi to nestalo prvýkrát. Ráno sa mi deti zdajú choré, tak ostanú v domácej liečbe. Väčšinou ďalší deň už nastúpia. Minulý rok sme o takomto čase mali za sebou už sériu antibiotík a veľmi škaredé nákazy. Teraz ale niečo robíme inak a ja to s nadšením radím všetkým svojim kamoškám. Zdravé deti = šťastné rodiny!

Imunita, to nie sú vitamíny za desiatky eur

Keď sme sa s dcérou na jar dopracovali až k zápalu priedušiek, kúpili sme jej inhalátor a pravidelnou inhaláciou Vincentky a liečebného roztoku sa z toho našťastie rýchlo dostala. Ja som však ďalej hľadala niečo, čo podchytí chorobu skôr, ako sa rozšíri. Pritom som to mala priamo pod nosom! „Deti v predškolskom veku sú a budú častejšie choré, nevyhneme sa tomu, ak chceme, aby sa im budovala imunita“, vysvetľuje pediatrička MUDr. Paula Jackaninová. „Imunitu ale môžeme podporiť pobytom vonku, zdravou stravou a dôležitým bodom ochrany pred nákazou je pravidelná toaleta nosa a inhalácia.“ Ako mnohé mamy aj ja som si myslela, že inhalovať treba až, keď sme chorí. To však nie je pravda.

Pravidelná inhalácia udržiava dýchacie cesty hydratované a odolnejšie voči infekcii. Keď nás zlomí choroba, riedi hlien, ktorý potom lepšie vykašleme a skrátime tak čas choroby. Venujeme jej tých pár minút denne a ono to naozaj funguje. Pustíme si obľúbenú rozprávku, usadíme sa na gauč a pri inhalátore sa striedame po 10-15 minútach.

inhalator, prevenica, inhalovanie

Toto je náš pravidelný pomocník, či sú deti choré alebo zdravé. Inhalátorov je viac druhov s rôznymi vlastnosťami, treba však vedieť zásadnú vec: zvlhčovač vzduchu ani difuzér nenahradí inhalovanie, prostredníctvom ktorého sa liečivo dostane priamo do dýchacích ciest. Rozdiel medzi týmito procesmi je zásadný.

Čo je toaleta nosa alebo ako na soplíky

To, čo nás zachraňuje nie len počas choroby, ale aj od prvých soplíkov, je kombinácia nosovej sprchy, konvičky aj inhalovania. Myslíte si, že to vaše deti nezvládnu? Aj ja som si to myslela. U nás ale zabrala metóda príkladu. Deti po mne opakujú všetko, tak som to konečne využila v niečo zdraviu prospešné a spoločne sme si zvykli používať nosovú sprchu.

cistenie nosa, sople, imunita, inhalovanie

Prvý raz sme ju skúsili v septembri a odvtedy sme ju prakticky už neodložili. V kúpeľni sme si s deťmi spravili pohodlie, nakvapkala som do nosovej sprchy Vincentku a skúsila som to najprv ja. Jednu nosovú dierku som si uzavrela prstom, do druhej som vsunula nosovú sprchu a chvíľu som sprchovala. Potom som to opakovala na druhej strane a poriadne som sa vysmrkala. Deti to hneď chceli vyskúšať.

Keďže dcéra má 3 roky a práve je vo fáze „ja sama“, chopila sa nosovej sprchy a naučila sa to za pár minút. Starší syn je v medicínskych procedúrach vyslovene netýkavka, preto to s ním bolo náročnejšie. Potreboval moju asistenciu a pri každom vstrekovaní sme spoločne rátali do 10, lebo počítanie je zasa jeho obľúbená činnosť. Vydržal!

Výsledok čistenia sme hneď pozorovali na obsahu servítky a hoci pre nás dospelých to nie je nič príjemné, deti boli užasnuté. Musím priznať, že by som neverila, čo všetko sa držalo v ich malých noštekoch a to ani neboli chorí.

 

konvickovanie, chore deti, prevencia, imunita, vyplach nosa

Konvička Rhinohorn – pomocník na výplach nosa prirodzenou cestou

Okrem nosovej sprchy sme skúšali aj ďalšie možnosti vyplachovania nosa, keďže každému z nás doma sedí niečo iné. Obzvlášť sme si obľúbili tiež praktické konvičky na výplach nosa šetrnou, prírodnou metódou. Zbalíte ich so sebou aj na cesty. Znie to ako veda, keď si prečítate, že potrebujete prevarenú vodu určitej teploty, správne pripravený roztok a dobrú polohu pri konvičkovaní. Opak je však pravdou. Po pár razoch sa konvičkovanie pre vás stane tak zautomatizovanou činnosťou ako večerné umývanie zubov. Ale o našej ceste ku konvičke a o tom, ako sme to zvládli aj s deťmi, sa dočítate nabudúce.

Tagy