Začnite písať

ZDRAVIE

15 tipov ako zakomponovať viac zeleniny do jedál pre dospelých aj pre deti

zeleniny

Konzumácia väčšieho množstva zeleniny je dôležitou súčasťou zdravej výživy, no zakomponovať ju do jedál môže byť problém, najmä pre vyberavých jedákov. Ak s týmto problémom doma zápasíte tiež, prečítajte si niekoľko tipov, ktoré vám v tom môžu pomôcť.

Ako naučiť dieťa jesť zeleninu

Všetci dobre vieme, že konzumácia ovocia a zeleniny má významné benefity pre naše zdravie. No ako to vysvetliť deťom? Na nich totiž racionálne argumenty často nefungujú. Najmä vtedy, ak sa do nich snažíte dostať nevábne vyzerajúci špenát či plátky uhorky.

Nie všetky deti si obľúbia chuť rôznych zelenín hneď od začiatku. Dôležité však je im zeleninu predstaviť v jedálničku čo najskôr. Aj preto sa u nás v rámci odporúčaní pri prvých príkrmoch začína práve zeleninou. Deti si tak rýchlejšie zvykajú aj na iné chute, ktoré sa veľmi odlišujú od sladkého materského mlieka.

Väčšina detí ale môže prechádzať rôznymi obdobia bojkotovania jedál, ktoré dovtedy jedli napríklad, keď im začnú rásť zúbky, prechádzajú chorobou alebo neskôr, v období medzi 1-2 rokmi, kedy sa môže objaviť neofóbia – strach a odmietanie nového jedla. Je to jedna z prirodzených vývojových fáz, ktorá pominie.

Rodičia by však mali byť schopní primerane reagovať v jednotlivých obdobiach. Ideálne, ak idú sami príkladom, pretože deti sú veľmi všímaví pozorovatelia a radi opakujú to, čo vidia práve u rodičov. Ak teda sami nie ste veľkí vyznávači konzumácie zeleniny či ovocia, nemôžete očakávať, že ich vaše dieťa bude vyhľadávať.

Rovnako je dôležité byť trpezlivý a neprestať deťom tieto druhy jedla ponúkať po prvých neúspechoch. Niektoré deti sa potrebujú s konkrétnou potravinou stretnúť 12-15-krát, kým jej dajú šancu a možno ju aspoň ochutnajú.

Ak vám však už dochádzajú nápady na to, ako zakomponovať viac zeleniny do vášho rodinného jedálnička, možno vám pomôže niektorý z týchto tipov:

  1. Začnite v malom: Ak nie ste zvyknutí jesť veľa zeleniny, začnite pridávaním malej porcie k jedlám a postupne zvyšujte množstvo.
  2. Urobte zo zeleniny hviezdu jedla: Skúste pripraviť jedlo zamerané na zeleninu, ako je pečená zelenina alebo zeleninová praženica, a podávajte ju s malou porciou bielkovín na boku.
  3. Pridajte zeleninu do jedál, ktoré už máte radi: Ak máte radi napríklad cestoviny, skúste do omáčky pridať restovanú zeleninu. Alebo, ak máte radi sendviče, pridajte do sendviča niekoľko plátkov šalátu, paradajok a uhorky.
  4. Skryte zeleninu v jedlách: Ak máte prieberčivých jedákov, skúste zeleninu nastrúhať a pridať do jedál, ako je omáčka na špagety, sekaná alebo zemiakové placky. Kúsok cukety alebo mrkvy sa v nich celkom ľahko stratí.
  5. Experimentujte s rôznymi spôsobmi varenia: Pečením, grilovaním a restovaním zeleniny môžete vyzdvihnúť jej prirodzenú chuť a urobiť ju príťažlivejšou.
  6. Vyskúšajte rôzne druhy zeleniny: Nebojte sa vyskúšať nové druhy zeleniny. Možno zistíte, že sa vám páčia také, o ktorých ste si ani nemysleli, že by vám mohli chutiť.
  7. Jedzte rôzne farby: Zamerajte sa na to, aby ste do svojich jedál zaradili pestrú zeleninu, pretože každá farebná skupina ponúka iné živiny.
  8. Čo najviac to zjednodušte: Nakrájanú zeleninu uchovávajte v chladničke na rýchle a jednoduché občerstvenie alebo ju pridajte do jedál.
  9. Urobte z toho rodinnú záležitosť: Zapojte svoje deti do plánovania a prípravy jedla, aby ste ich nadchli skúšaním novej zeleniny.
  10. Ponúkajte zeleninu ako desiatu: Majte po ruke výber surovej zeleniny na desiatu a podávajte ju s dipmi ako hummus alebo guacamole.
  11. Použite zeleninu namiesto iných surovín: Skúste použiť cuketové rezance namiesto cestovín alebo namiesto zahusťovania polievky múkou v nej skúste rozmixovať uvarený zemiak.
  12. Pridajte zeleninu do smoothies: Primiešajte trochu mrazeného alebo čerstvého špenátu, kelu alebo inej listovej zeleniny do vašich smoothies, aby ste získali ďalšie živiny.
  13. Pripravte zeleninové polievky a dusené jedlá: Môže to byť skvelý spôsob, ako dostať do jedného jedla rôzne druhy zeleniny.
  14. Použite zeleninu ako oblohu na pizzu: Namiesto pridania mäsa a syra na pizzu skúste pridať nakrájanú papriku, šampiňóny, cibuľu alebo inú zeleninu.
  15. Choďte príkladom: Ak chcete, aby vaše deti jedli viac zeleniny, uistite sa, že ju jete aj vy! Deti často modelujú správanie podľa svojich rodičov, takže ak jete zeleninu, je pravdepodobnejšie, že ju vyskúšajú aj oni.

Zdroj foto: freepik.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár