Začnite písať

PR ČLÁNKY

Ako postupovať pri čistení upchatého potrubia?

potrubie

S upchatým potrubím sa raz za čas stretáva každá domácnosť. Problém sa prejaví ako neodtekajúca voda v umývadlách, vo vani či na toalete a často je sprevádzaný zápachom šíriacim sa z kanálov.

Čo spôsobuje upchatie potrubia?

Často ho spôsobujeme sami nesprávnym používaním – napríklad v kuchynskom dreze mnohokrát končia aj zvyšky jedál, veľké množstvo oleja a mastnoty, ktoré postupne vytvoria v potrubí nánosy a upchajú ho. V kúpeľni sú problémom vlasy, chĺpky po holení a kozmetické prípravky, ktoré sa vo vode dostatočne nerozpustia. Na toalete sú to taktiež zvyšky jedál, ktoré do nej občas splachujeme, ale aj hygienické vložky alebo vlhčené obrúsky, ktoré do toalety nepatria.

Potrubie však môžu upchať aj nečistoty ako je vodný kameň, ak máme tvrdú vodu, hrdza a piesok a v krajnom prípade aj drobné zvieratá, ktoré doňho môžu vliezť.

Ako vyčistiť upchaté potrubie?

Ak voda odteká pomalšie ako ste zvyknutí, môžete vyskúšať jednoduché domáce postupy, ako uvoľniť potrubie.

Mechanické čistenie

Do odtoku vložíme tenkú kefku so štetinami alebo kus dlhého drôtu a niekoľkokrát ich poskrúcame. Podobne mechanicky funguje gumený zvon, ktorý priložíme na odtok a stláčaním vytvoríme podtlak, ktorý nečistoty posunie.

Biologické prípravky

Ide o biologické enzymatické prípravky alebo biologický aktivátor septikov, ktorý je voľne dostupný na trhu a jeho použitie je veľmi jednoduché. Hodí sa v prípade, že vlastníte dom a septik.

Pomocou chemických čističov

Na trhu sú dostupné chemické prípravky na báze kyselín, ktoré vlejete do odtoku, necháte postáť 30 minút a zalejete vriacou vodou. Hrozí však nebezpečenstvo zasiahnutia pokožky kyselinami, ktoré ju môžu rozleptať.

Babské rady

Do odtoku môžete nasypať sódu alebo soľ a zaliať ich octom. Po polhodine môžete do odtoku naliať horúcu vodu. Podobne fungujú aj kolové nápoje, ktoré by mali pomôcť aj pri rozpúšťaní vodného kameňa. Na čistenie upchatého umývadla môžete použiť aj šťavu z citróna, ktorú necháme pôsobiť a zalejeme horúcou vodou.

Nechajte čistenie upchatého potrubia na odborníkov

Niekedy je upchaté potrubie nad naše sily a riskujeme jeho prasknutie a domácu potopu. Profesionáli nám ponúkajú metódu elektro-mechanického čistenia, ktoré nazývame krtkovanie. Ide o zavedenie špirály hlboko do potrubia. Na jej konci sú trysky, vďaka ktorým sa nečistoty cielene uvoľnia a potrubie sa nepoškodí.

upchatého

Aj v tomto prípade však platí, že prevencia je lepšia ako riešenie existujúcich problémov, preto nezabúdajme na pravidelný monitoring kanalizácie, ktorý odhalí problémy skôr, ako nám prerastú cez hlavu.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár