Začnite písať

TESTOVANIE

Ako sa starať o detské zúbky?

dievča si umýva zuby

Aj keď sú mliečne zúbky len dočasné a neskôr vypadnú, správna starostlivosť o ne má výrazný vplyv na celkové zdravie ústnej dutiny, navyše ovplyvňuje vývoj trvalých zubov. V článku sa dozviete ako sa o mliečne zúbky starať podľa detskej zubárky. 

Začnite včas – hneď po prerezaní prvého mliečneho zúbku

Starostlivosť o ústnu dutinu by mala začať už pri prvom prerezanom zúbku. Odporúča sa používať mäkkú zubnú kefku bez fluoridu alebo s nízkym obsahom fluoridu. Čistenie by malo začínať jemnými kruhovými pohybmi na ďasnách a zuboch.

„Hneď ako sa objaví 1. zub, čistíme. Nevadí, že nie je kompletne prerezaný zub v ústach, stále si vyžaduje našu pozornosť a starostlivosť. Čistý zub sa nepokazí, preto platí, že musíme čistiť 2x denne.“  – MDDr. Miroslava Hadbavná, detská zubárka

Používajte vhodnú zubnú pastu

Pre malé deti je dôležité používať zubnú pastu s nízkym obsahom fluoridu. Malé množstvo pasty, približne veľkosť hrášku, je postačujúce.

Skvelou voľbou môže byť detská zubná pasta Bob a Bobek od Profimed. Táto zubná pasta obsahuje 1 000 ppm fluoridu podľa odporúčania EAPD (Európska akadémia detskej stomatológie). Kokosový olej a xylitol, ktoré pôsobia proti zubnému povlaku, vitamín E pomáha chrániť bunky pred oxidačným stresom. Betaglukány majú pozitívny vplyv na obranyschopnosť ústnej dutiny. Zubná pasta je sladená prírodným sladidlom zo stévie, ktoré neprispieva k vzniku zubného kazu a je nekalorické.

Pravidelné návštevy dentálnej ordinácie

Dôležité je pravidelne navštevovať zubára aj dentálnu hygienu. Dentista môže poskytnúť rady ohľadom správnej starostlivosti a sledovať vývoj zubov a ďasien.

Podpora zdravých stravovacích návykov

Strava hrá kľúčovú úlohu v rozvoji a udržiavaní zdravia mliečnych zubov. Obmedzte prístup k sladkým a kyslým potravinám a nápojom. Sladkosti by mali byť konzumované s mierou a najlepšie po jedle, nie samostatne. Podporujte konzumáciu ovocia, zeleniny a potravín bohatých na vápnik.

Používajte správne metódy čistenia

Pre najefektívnejšiu starostlivosť o mliečne zuby je dôležité vedieť, ako správne čistiť. Kruhové pohyby na zuboch a ďasienkach sú ideálne. Postupne zvyšujte čas čistenia, aby sa deti naučili túto rutinu. Väčšinu malých detí bude treba sprevádzať pri čistení, až kým sa nenaučia samostatne účinne čistiť.

„Nevyvíjame príliš veľký tlak, ale ani nehladkáme zuby pri čistení. Snažíme sa vlákna kefky roztancovať na zúbku. Dieťatko sa potrebuje  kefkou zoznámiť, chytiť si ju, ocmúľať, ohrýzť. Takisto je vhodné striedať pohyb krúživý so stieravým. Nezabúdame na prechod medzi ďasnom a zubom, kde sú baktérie ukryté a presne toto je miesto, kde pri správnom sklone kefky sa dostanú vlákna kefky.“ – MDDr. Miroslava Hadbavná, detská zubárka

Učte deti správnej ústnej hygiene

S odchodom do školy by deti už mali byť schopné samostatnej starostlivosti o svoje zuby. Učte ich správne techniky čistenia, používania zubnej nite a ústnej vody. Podporujte ich, aby sa starali o svoje zuby dvakrát denne – ráno a večer.

dievča a chlapec si umývajú zuby

Zdroj Freepik

Mliečne zuby sú dôležitou súčasťou vývoja ústnej dutiny a ich starostlivosť má trvalý vplyv na zdravie zubov v budúcnosti. Dávajte svojim deťom správne nástroje a návyky od útleho veku, aby sa mohli tešiť z krásneho úsmevu a zdravých zubov celý život. Starostlivosť o mliečne zuby nie je len dočasnou starosťou, ale investíciou do celkového dentálneho zdravia.

 

Zdroj foto: Pexels, Freepik

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár