Začnite písať

Uncategorized

Tipy, vďaka ktorým si zvýšite príjem prácou z domu aj na materskej dovolenke

ako zarobiť

Byť matkou na materskej dovolenke môže byť náročná ale aj veľmi obohacujúca skúsenosť. Hoci sa všade dočítate, že je dôležité nájsť si čas na to, aby ste sa spojili s vaším novorodencom a prispôsobili sa vašej novej úlohe rodiča, mnohé matky v tomto období čelia aj finančným problémom.

Ak ste matka na materskej dovolenke a hľadáte spôsoby, ako zvýšiť svoj príjem, tu je niekoľko tipov a stratégií, nad ktorými by ste mohli uvažovať.

Freelancing alebo práca „na voľnej nohe“

Jednou z možností, ako si zvýšiť príjem počas materskej dovolenky, je pracovať ako freelancerka alebo ľudovo „na voľnej nohe“. Môže to byť flexibilný a pohodlný spôsob, ako zarobiť peniaze z domu a zároveň sa starať o svoje dieťa. V závislosti od vašich schopností a záujmov existuje veľa rôznych typov práce na voľnej nohe, ktorú môžete robiť, ako je písanie, úprava, grafický dizajn alebo správa sociálnych médií. 

Ak vám nič z uvedeného nie je veľmi blízke, tak by ste mali zvážiť možnosť dovzdelania sa v niektorej oblasti. Na internete nájdete množstvo online kurzov alebo videí zdarma, vďaka ktorým získate prehľad. Zlepšovať sa však budete len praxou, preto je vhodné svoje vedomosti čím skôr ponúknuť na trh. Môžete na to využiť platformy, kde budete inzerovať svoju ponuku ako je napríklad:

  • jaspravim.sk
  • pretlak.sk
  • fiverr.com
  • upwork.com
  • freelancer.com
  • guru.com

Ďalšou z možností práce na voľnej nohe môže byť aj pozícia virtuálnej asistentky. Pokiaľ neviete presne, čo takáto práca obnáša, môžete sa to naučiť formou kurzu. Výhodou je, že asistentku môžete robiť pre jedného, ale aj viacerých klientov podľa vašich časových možností. Väčšinou sa jedná o jednoduchú administratívu, no môžete zastávať aj úlohy pri podpore tvorby a predaja online produktov.

Predávajte veci online

Ďalším spôsobom, ako si zarobiť peniaze navyše počas materskej dovolenky, je predávať veci online. Platformy ako Bazos, Modrý koník, Vinted, Facebook Marketplace môžete použiť na predaj položiek, ktoré už nepotrebujete alebo nepoužívate, ako sú oblečenie, hračky alebo domáce dekorácie. Môže to byť pohodlný spôsob, ako sa zbaviť neporiadku a zároveň si zarobiť peniaze navyše.

Okrem klasických materiálnych vecí môžete predávať aj rôzne online produkty alebo vlastnú handmade tvorbu. Online produkty pritom vôbec nemusia mať fyzickú podobu. Na portáloch ako je Etsy alebo Amazon sa mnoho ľudí živí predajom digitálnych produktov alebo umenia, ktoré vytvoria pomocou rôznych grafických aplikácií. Predávať môžete aj vlastné e-booky, ktoré si s troškou fantázie dokážete vytvoriť aj sami a následne jednoducho preložiť do rôznych jazykov pomocou online prekladačov.

Ponuka rôznych služieb

Ak máte konkrétnu zručnosť alebo talent, ako napríklad fotografovanie, varenie alebo záhradkárčenie, možno budete môcť ponúkať svoje služby iným a zarábať peniaze. Môžete napríklad ponúkať rodinné fotenie alebo vytvoriť a predávať domáce jedlá či pečivo. 

Predtým, než sa vaša klientela začne rozrastať, nezabudnite si zistiť, či sa na vašu službu nevzťahuje legislatívna povinnosť založenia živnosti.

Založte si blog alebo kanál YouTube

Ak radi píšete alebo tvoríte obsah, založenie blogu alebo kanála YouTube môže byť skvelým spôsobom, ako si zarobiť peniaze na materskej dovolenke. Svoj blog alebo kanál môžete speňažiť prostredníctvom reklamy, sponzorstva a affiliate marketingu.

Znie to síce ako veľmi lákavá možnosť, ale na začiatok rátajte s finančnou investíciou buď do vlastnej domény alebo do techniky na natáčanie videí. Monetizácia vášho obsahu tiež nemusí prísť tak rýchlo, ako by ste možno očakávali. Pokiaľ  si však určíte dobrú tému a budete v tvorbe obsahu konzistentní, časom sa môžete dopracovať k zaujímavým spoluprácam alebo aj zaujímavému peňažnému obnosu.

Práca na čiastočný úväzok alebo práca na diaľku

Ďalšou možnosťou, ktorú treba zvážiť, je nájsť prácu na čiastočný úväzok alebo prácu na diaľku, ktorú môžete vykonávať z domu a zároveň sa starať o svoje dieťa. Mnohé spoločnosti ponúkajú rodičom flexibilné pracovné podmienky, preto sa oplatí osloviť potenciálnych zamestnávateľov a opýtať sa na ich podmienky.

Majte po ruke krízové riešenie

Aby ste si našli čas na prácu a zároveň sa starali o dieťa doma, môže byť užitočné vytvoriť si harmonogram a vyčleniť si na prácu konkrétne časy. Môžete tiež zvážiť pomoc opatrovateľky alebo člena rodiny, aby ste mali viac času a na svoju prácu sa mohli lepšie sústrediť. Je tiež dôležité byť realistický v tom, koľko času môžete reálne venovať práci a pripraviť si aj krízový scenár, keď sa ocitnete v situácii, že sa nebudete môcť práci venovať kvôli chorobe alebo iným okolnostiam.

Vždy sa totiž môže stať, že vám dieťa ochorie práve v čase, keď vám bude horieť niekoľko termínov. Predtým, než sa rozhodnete pustiť do akejkoľvek práce či vylepšovania rodinného rozpočtu, zvážte dôsledne svoje možnosti. Aj materstvo je veľmi náročná práca, hoci často nedocenená. Pokiaľ vás dostatočne napĺňa a necítite potrebu to meniť, aj to je úplne v poriadku.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár