Začnite písať

ROZHOVORY

Janett Melichová: Cvičenie je oslavou toho, čo tvoje telo dokáže, nie trestom za to čo si zjedla

Dali ste si predsavzatie, že tento rok chcete spraviť niečo so svojou postavou a stravou? Prečo diéty nefungujú a ako často je vhodné sa hýbať? Spýtali sme sa  Janett Melichovej, mamy 5 ročného syna, fitness trénerky a výživovej poradkyne, ktorá pôsobí ako fitness mentorka. Pomáha a vedie ženy vo výžive a cvičení online a offline.

Ahoj Janett, vstúpila si do nového roku s nejakými predsavzatiami a vôbec, dávaš si ich?

Ahoj. Keď mám povedať pravdu , nedávam si novoročné predsavzatia. Príde mi zbytočné čakať na 1.1. aby som “mohla” začať robiť veci inak. Som toho názoru, že zmena môže nastať aj 13. aj 27. Aj keď rozumiem, že pre mnohé ženy je práve novoročné predsavzatie nádej a odhodlanie, že už teraz NAOZAJ začnem.

Nové ciele a “predsavzatia” si zadávam celoročne a to podľa toho, čo vnímam, že potrebujem v mojom živote zlepšiť.

Január je mesiac, kedy sa mnohé mamy rozhodnú so sebou niečo robiť. Aká by mala byť hlavná motivácia, ak sa rozhodnem schudnúť?

Z môjho pohľadu určite zdravie. Uvedomujem si, že v prvom rade chceme dobre vyzerať a cítiť sa vo svojom tele spokojne, no pod všetkými tými trblietkami a benefitmi, ktoré zdravý životný štýl prináša je práve zdravie a vitalita. Mnohé ženy nepotrebujú ani výrazne chudnúť skôr spevniť a vyformovať. Takto nastavený cieľ prináša aj úbytok tukového tkaniva. Klientkám stále vysvetľujem, aby sme sa nefixovali na chudnutie a kilogramy ale skôr na to ako sa postava mení.

Často mamy siahajú po nezmyselných diétach. Prečo? A prečo diéty nefungujú?

Nezmyselné diéty sľubujú jednoduché rýchle výsledky. To je podľa mňa prvý dôvod, prečo maminy skúšajú možné aj nemožné. Druhý dôvod je pravdepodobne nevedomosť. “Ak mi predsa  v januári nezabrala diéta podľa krvných skupín, skúsim od februára low carb a v marci prerušované hladovanie. Niečo predsa fungovať musí.”

Každá diéta funguje na princípe kalorickej reštrikcie t.z. prijímaš menej energie (kilokalórií) ako vydáš. Pokiaľ ale budeme dlhodobo v kalorickom deficite, čiže prijímať menej jedla ako naše telo potrebuje, diéta začne byť “nefunkčná”. Telo sa daný, hoci aj nízky, kalorický príjem adaptuje. Vtedy prichádza na scénu jojo efekt a priberanie aj “z vody”.

V dnešnej dobe na nás zo všadiaľ vyskakujú rôzne názory o tom, čo jesť, ako cvičiť. Je toho naozaj veľa. Ako si máme z toho vybrať a ako vieme, že to bude tá správna cesta?

Súhlasím. Naučiť sa orientovať vo výžive a cvičení nie je jednoduché. Aj v týchto oblastiach vládne informačný chaos. Keďže každá z nás je iná osobnosť, každej môže “sedieť” niečo iné. Výživa je vysoko personalizovaná záležitosť, hoci tu platia určité princípy, ktoré by mali byť dodržané. Pokiaľ nevieme, či je táto cesta pre nás správna, je vhodné opýtať sa odborníkov, ktorí sa tejto téme venujú.

Funguje to tak predsa v každej oblasti. Ak si chcem kúpiť dom, poradím sa s finančným špecialistom. Ak mám problém s pokožkou pôjdem za dermatologičkou. Vo výžive a cvičení by to nemalo byť inak. Môže to byť ľahko hazard so zdravím. Bolesť kĺbov pri cvičení či strata menštruácie v diéte môžu byť varovnými signálmi, že to nerobíme správne.

Mamy pri malých deťoch často ponocujú, sú unavené a aj keď veľmi chcú niečo so sebou robiť, nevládzu. Čo by si im poradila?

Budem možno priama – ale dámy, výhovorky bokom. Tiež som matka a viem, že je to miestami vyčerpávajúce. Mne sa stále osvedčuje venovať aspnň tú polhodinku pohybu či cvičeniu. Je to o prioritách a nájdení si času. Niekedy je to len hlas v hlave, ktorý netreba počúvať. Po dobrom 20-minútovom intervalovom cvičení budete mať zrazu energie na rozdávanie:)

Ak je to pre vás skutočne ťažké, urobte si výzvu s kamoškou a podporujte sa navzájom. Ak neviete ako nato, vyberte si mentora, trénera, kouča, ktorý vám s cvičením pomôže a budete mať voči nemu stanovený záväzok.

Častou výhovorkou pri zhadzovaní kíl je aj veta: „Nemám čas na cvičenie.  Koľkokrát do týždňa je najideálnejšie sa hýbať, aby to malo efekt?

Aj mne sa stalo, že som cez deň zrazu nemala na cvičenie čas. Je to úplne prirodzené, že niekedy to proste nedáš. Vtedy sa spýtaj sama seba: “Viem sa ísť s dieťaťom prejsť? Viem ešte urobiť pár krokov navyše? Myslime na to, že kvalitu nášho života veľmi ovplyvňuje aj pohyb. Takže odpoveď znie… hýbať sa máme každý deň.

Pokiaľ chceme sledovať efekt, malo by mať naše cvičenie konkrétny systém a štruktúru. Pre príklad : 3x do týždňa zacvičím silový tréning (kľudne aj doma) s jednoručkami, kettlbelom a expandermi, urobím denne 10 000 krokov a raz za týždeň pôjdem behať. Všetko závisí od konkrétneho cieľa a možností danej maminy.

A čo strava? Platí tu nejaký všeobecný vzorec?

Keď mám stanoviť všeobecný vzorec pri strave ale i pri cvičení, je to určite – konzistentnosť. Mať nastavené stravovanie, ktoré mi vyhovuje, je v súlade s mojim zdravím a dodržiavať ho dovtedy, kým sa potraviny ako quinoa či edamame nebudú zdať cudzími slovami :).

Čiže zjednodušene povedané, zdravé stravovacie návyky potrebujeme vytvárať a udržiavať dlhodobo. Vtedy ani kúsok pizze či hranolky neurobia takú šarapatu, pokiaľ sa ďalší deň začne opäť s nutrične bohatými raňajkami.

Nezabúdajte, že na začiatku treba robiť malé kroky, pridávať zmeny v stravovaní postupne, jedine tak to bude pre nás dlhodobo udržateľné.

Celý tento proces nie je len o kilách a strave. Mení sa aj psychika ženy a vnímanie seba samej?

Veľmi pekná otázka. Určite áno. V mojom prípade bolo práve cvičenie a výživa štartovacou čiarou v mojej osobnej transformácií. Myslím si, že ak sa žene začne formovať postava a začne sa sama sebe viac páčiť, môže jej to veľmi pomôcť so sebahodnotou a sebaláskou. A to sú práve tie čarovné slovíčka, ktoré odkryjú vlnu ďalších vhľadov.  Okrem toho má cvičenie a stravovanie vplyv na uvoľňovanie tvorby dopamínu (hormónu šťastia), čo pozitívne ovplyvňuje našu psychickú pohodu.

Máš nejaké motto, ktorým sa riadiš a ktoré by namotivovalo všetky akčné mamy v ich ceste k  vytúženému cieľu?

Napáda mi množstvo inšpiratívnych hesiel, ktorými sa riadim. Každá obdobie môjho života vystihuje akoby iné motto:). Akčným maminám, by som dnes veľmi rada zazdieľala práve tieto dve myšlienky: Cvičenie je oslavou toho, čo tvoje telo dokáže, nie trestom za to čo si zjedla. Jesť zdravo je určitá forma sebaúcty.

Ďakujem za rozhovor.

Zdroj foto: archív

 

 

Tagy
Barbora Jelinek

content creator, copywriter, @akcnemamy, @prezdraviezeny, influencer

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár