Začnite písať

CESTUJEME S DEŤMI

Kam na výlet s deťmi v zimnom období? 7 tipov naprieč celým Slovenskom

Neviete kam na výlet s deťmi v zime. Máme pre vás 7 tipov na skvelé výlety s deťmi v zimnom období naprieč celým Slovenskom.  

Oáza Sibírskeho tigra

Neďaleko mesta Senec sa nachádza ochranné pásmo slovenskej prírody s 24 dospelými tigrami, 3 levmi a 7 tigrími mláďatami. Cieľom tohto projektu je zachrániť tigra ussurijského pred vyhynutím. Celá oáza Sibírskeho tigra je vytvorená tak, aby sa tigre cítili ako vo svojom prirodzenom prostredí.

To miesto rozhodne zaujme každé detské zvedavé oko. Miesto je určené najmä pre deti, pretože cieľom ochranárov je vzdelávať deti o zvieratách, ktorým hrozí vyhynutie, aby oni boli ďalšou generáciou, ktorá bude chcieť tieto jedinečné zvieratá zachrániť.

Vyhliadka Miléniový kríž

Miléniový kríž sa zvykne nazývať aj Jubilejný kríž, pretože bol postavený obcou Rybky v Trnavskom kraji v roku 2000 na slávu narodenia Ježiša Krista. Výška kríža je takmer 30 metrov a rozpätie ramien je 9 metrov. Súčasťou krížu je farebný reliéf s piatimi holubicami, ktoré symbolizujú 5 svetadielov. V spodnej časti kríža je kaplnka, v okolí sa nachádzajú lavičky a zastavenia symbolizujúce krížovú cestu. Vyhliadka Miléniový kríž je príjemnou prechádzkou s krásnymi výhľadmi.

Prečítajte si: Chorobnosť u detí na Slovensku stúpa. Ako zvládnuť horúčku u detí a kedy ísť k lekárovi?

Obria lavička Skýcov

V obci Skýcov v Nitrianskom kraji nájdete Obriu lavičku, ktorá zaujme nielen dieťa, ale aj dospelého. K lavičke vedie ľahko dostupná cesta, ktorá je kúsok od parkoviska Rozhľadne na Vápennom vrchu kde sa cestou z lavičky tiež môžete zastaviť. V blízkosti lavičky sa nachádza ohnisko, altánok a vápenice.

Bounce Park 17

V Banskej Bystrice nájdete najväčší zábavný park na Slovensku. V parku sa nachádza viac ako 50 atrakcií , hracie zóny, multifunkčné ihrisko, miestnosti pre organizovanie osláv, reštaurácia a kaviareň. Detské ihriská sú tvorené prepojenými trampolínami na obrovskej ploche, ktoré sú určené aj pre dospelých. Okrem toho sa v parku nachádzajú bazény s guličkami, šmýkačky, preliezky, lezecké steny, prepadávajúce siete a mnohé ďalšie.

Slovenský Betlehem v Rajeckej Lesnej

Slovenský Betlehem je unikátne dielo majstra Jozefa Pekaru z Rajeských Teplíc. Tento Betlehem zobrazuje Kristovo narodenie a zároveň aj dediny slovenského národa.

V strede Betlehemu je vyobrazená Rajecká Lesná, ktorá slúži ako scéna Božieho narodenia.  Okolo scény narodenie Ježiska sú vyobrazené všetky slovenské regióny svojimi najznámejšími miestami. Ako sú napríklad hrady Devín, Bratislava, Trenčín, Orava. Katedrály v Nitre, v Trnave, v Spišskej Kapitule a v Košiciach. V pozadí je zobrazený vrch, ktorý symbolizuje Slovensko- Kriváň.

Postavy v Betleheme sa pohybujú, pracujú a zabávajú. Každý z nás tam nájde niečo zo svojej domoviny. Celé dielo je dlhé takmer 9 metrov, široké viac ako 2 metre a vysoké 3 metre. Postáv v Betleheme je až 300, z toho polovica z nich sa pohybuje.

Hrebienok vo Vysokých Tatrách

Na Východnom Slovensku sú možné tie najkrajšie zimné výlety s deťmi, a to vo Vysokých Tatrách. MY sme pre vás vybrali prechádzku na Hrebienok, kde každý rok môžete vidieť Tatranský ľadový dom. Tento rok je Ľadový dom inšpirovaný sakrálnou Bazilikou Božieho hrobu v Jeruzaleme. Na tvorbe Ľadového domu sa podielalo 22 sochárov a rezbárov zo Slovenska, Čiech a Nemecka. Použitých bolo 225 ton ľadu a 1880 ľadových blokov.

Na Hrebienok sa môžete dostať ľanovkou zo Starého Smokovca alebo krátkou 45 minútovou prechádzkou

Prečítajte si: Alkohol deťom nepatrí. Často im ho však núkajú sami rodičia

Ľadopád Šikľavá skala

Medzi obcami Matejovce nad Hornádom a Chrasť nad Hornádom v Košickom kraji nájdete jeden z najkrajších vodopádov na Slovensku. Tento očarujúci vodopád sa v zime premieňa na masívne ľadové steny a obrovské cencúle. Ľadopád Šikľavá stena ma šírku 25 až 30 metrov a výšku 14 metrov.

K ľadopádu vedie príjemná prechádzka zimnou prírodou, ktorá je turisticky značená. Na jej konci vás očarí ľadopád ako z rozprávky.

Zdroj foto: Pexels, wikimedia commons

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár