Začnite písať

Uncategorized

Matky hrdinky – 7 žien, ktoré sa nebáli bojovať za lepší svet

matky hrdinky

Počas histórie bolo veľa pozoruhodných matiek, ktoré významne prispeli vo svojich oblastiach a boli za to aj ocenené. Niektoré matky za svoje zásluhy získali dokonca Nobelovu cenu. Tu je sedem žien, ktoré si zaslúžia svoje miesto v histórii.

Presadiť sa v mužskom svete bolo v minulosti pre ženy náročné. Hoci sa na nich nazeralo ako na slabšie pohlavie, často boli omnoho šikovnejšie a bystrejšie. Dokazuje to aj mnoho príkladov z histórie. Spoločným menovateľom príbehov o mocných ženách často býva potreba podať pomocnú ruku v kríze alebo upozorniť na spoločenský problém. Hlasy niektorých z nich dostanú priestor a sú vypočuté, no o mnohých iných sa už možno ani nedozvieme. Vybrali sme pre vás niekoľko žien z histórie, ktoré si zaslúžia, aby ich odkaz prežíval čo najdlhšie.

Mária Sklodowská Curieová

Mária Curieová bola fyzička a chemička poľského pôvodu, ktorá bola priekopníckym prínosom v oblasti rádioaktivity a röntgenovej technológie. Bola prvou ženou, ktorá získala Nobelovu cenu a stala sa tiež prvou osobou a jedinou ženou, ktorá získala Nobelovu cenu dvakrát v dvoch rôznych vedných oblastiach. Curieová bola matkou dvoch dcér Irène a Ève a bola silnou zástankyňou žien vo vede.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Marie Curie (@marie._.curie_)

Matka Tereza

Matka Tereza, známa aj ako sv. Terézia z Kalkaty, bola rímskokatolícka mníška a misionárka, ktorá zasvätila svoj život službe chudobným a chorým. V roku 1979 získala Nobelovu cenu za mier za svoju neúnavnú prácu pri prinášaní nádeje a útechy najzraniteľnejším členom spoločnosti. Hoci nemala vlastné deti, Matka Tereza bola oddanou matkou svojej náboženskej komunity a inšpirovala milióny ľudí svojím posolstvom lásky a služby.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Mother Teresa (@motherteresaquotes)

Jody Williamsová

Jody Williamsová je americká politická aktivistka a zástankyňa mieru, ktorá v roku 1997 získala Nobelovu cenu za mier za zákaz nášľapných mín. Je zakladajúcou koordinátorkou Medzinárodnej kampane za zákaz nášľapných mín, ktorá bola nápomocná pri rokovaniach o Zmluve o zákaze mín z roku 1997. V roku 2004 ju magazín Forbes zaradil medzi 100 najmocnejších žien sveta. Williamsová je matkou jedného syna, no svoj osobný život si dôsledne stráži.

jody williams

Jody Williamsová, zdroj: bbc.co.uk

Malála Júsufzajová

Malála Júsufzajová je pakistanská aktivistka za vzdelávanie dievčat a najmladšia nositeľka Nobelovej ceny v histórii. V roku 2014, vo veku 17 rokov, získala Nobelovu cenu za mier za svoje odvážne úsilie o podporu vzdelávania a práv dievčat v Pakistane. V roku 2012 prežila útok talibanského ozbrojenca, ktorý ju postrelil do hlavy a do krku, keď sa autobusom vracala zo školy. Šesť dní po hospitalizácii v Pakistane bola prevezená do nemocnice v britskom Birminghame. Prekonala niekoľko náročných operácií, vrátane plastickej operácie lebky a tváre. Júsufzajová je matkou jedného syna a naďalej je silným hlasom pre vzdelávanie a práva žien.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Malala Yousafzai (@malala)

Toni Morrisonová

Toni Morrisonová bola americká spisovateľka, redaktorka a profesorka, ktorá získala Nobelovu cenu za literatúru v roku 1993. Bola prvou Afroameričankou, ktorá túto cenu vyhrala a je známa svojím silným a evokujúcim písaním o rase, pohlaví a identite. Morrisonová bola matkou dvoch synov a inšpirovala nespočetné množstvo čitateľov svojimi provokujúcimi a dojímavými dielami beletrie.

Angela Merkelová

Angela Merkelová je nemecká politička a bývalá kancelárka Nemecka. Časopis Forbes ju opakovane označil za najmocnejšiu ženu sveta. V roku 2012 ju označil tiež ako druhého najmocnejšieho človeka na planéte, čo znamenalo historicky najvyššie postavenie ženy. V roku 2015 bola nominovaná na Nobelovu cenu za mier za svoje úsilie o presadzovanie mieru, demokracie a ľudských práv v Európe. Nakoniec ju však nezískala. Merkelová nemá žiadne deti, no jej manžel Joachim má dvoch dospelých synov z predchádzajúceho manželstva.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Angela Merkel Fan (@angela.merkel.fans)

Nadia Muradová

Nadia Muradová je jezídska aktivistka za ľudské práva, ktorá bola v roku 2014 unesená Islamským štátom a predaná ako sexuálna otrokyňa. Z otroctva sa jej po 3 mesiacoch podarilo ujsť. V roku 2018 získala spolu s Denisom Mukwegeom Nobelovu cenu za mier za ich úsilie ukončiť zneužívanie sexuálneho násilia ako zbrane vo vojne a ozbrojenom konflikte. Muradová je matkou jedného syna a stala sa silným hlasom pre tých, ktorí prežili sexuálne násilie a porušovanie ľudských práv.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Nadia Murad (@nadia_murad)

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár