Začnite písať

INŠPIRÁCIE

Tipy na údržbu auta, ktoré by mala poznať každá žena

Údržbu auta v zhone každodenného života často zanedbávame. Ak ste navyše mamou, niekedy môže byť naozaj ťažké poskytnúť vášmu vozidlu tú starostlivosť, ktorú potrebuje. Pre každú ženu je však dobré vedieť, ako sa o svoje auto postarať pre prípad, že by sa niečo pokazilo. A hoci svet motorov sa môže javiť ako mužský svet, údržba auta by mala byť jednou z vecí, ktorú by ste mali mať aj ako žena v malíčku.

Tu je niekoľko základných vecí a tipov na údržbu auta, ktoré by mala poznať každá žena.

Čo všetko vaše auto potrebuje

Prečítajte si príručku

Prvá vec, ktorú by ste mali urobiť je prečítať si používateľskú príručku vášho auta.  Návod na obsluhu vám poskytne základné informácie o starostlivosti o auto, ktoré môžete vykonať aj svojpomocne. Čím viac budete o svojom aute vedieť, tým lepšie nielen pre auto, ale aj pre vás. Môže vám to ušetriť čas, peniaze aj veľa bolestí hlavy.

Skontrolujte svetlá 

Uistite sa, že vaše svetlomety sú čisté, rovnako ako všetky ostatné svetlá. Ak máte problémy so svetlami na aute, je dôležité, aby ste sa o ne rýchlo postarali. Svetlomety sú základnými svetlami pre bezpečnú jazdu v noci alebo za zlých poveternostných podmienok, ako je dážď alebo sneh. Kontrola smerových svetiel je rovnako dôležitá, pretože s nimi musíte manévrovať s autom v premávke.

Brzdové svetlá, hmlové svetlá, cúvacie svetlá a smerovky sú pri šoférovaní nevyhnutné, takže ich majte na pamäti, keď si odškrtávate váš zoznam údržby auta a uisťujete sa, že všetko funguje správne. Taktiež nezabudnite vymeniť všetky vypálené žiarovky.

Vymeňte stierače čelného skla

Lišty stieračov čelného skla by sa mali vo všeobecnosti meniť každých šesť mesiacov, bez ohľadu na model auta. No v praxi ich možno budete musieť meniť aj častejšie, najmä ak zápasíte s niektorým z nasledujúcich javov: šmuhy alebo film na čelnom skle, podozrivé cvakajúce zvuky. Lišty je tiež dobré vymeniť vždy na začiatku novej sezóny a pri každom viditeľnom opotrebovaní.

Lišty stieračov čelného skla môžu výrazne ovplyvniť viditeľnosť na ceste, takže buďte opatrné. Zahrňte ich do kontrol svojho auta pred akýmikoľvek náročnejšími cestami a zvážte aj kvalitné havarijné poistenie s asistenčnými službami.

Hladina chladiacej kvapaliny

Uistite sa, že hladina chladiacej kvapaliny je medzi minimom a maximom. Pred jej kontrolou a samotným otvorením nádrže zaparkujte auto na bezpečnom mieste na rovnom povrchu a nechajte vozidlu čas vychladnúť. Potom uvoľnite uzáver chladiča a hladinu skontrolujte. V prípade potreby pridajte chladiacu kvapalinu.

Výmena oleja

Autor/ka fotografie: arvin latifi

Udržujte hladinu motorového oleja na vrchole pomocou mierky na kontrolu hladiny oleja každých pár týždňov. Olej by ste mali meniť v intervale 1x za rok alebo pri 15 000 km. Ak teda jazdíte často a ročne najazdíte aj 30 000 km, treba olej meniť každých 6 mesiacov, ideálne vždy pred zimnou a letnou sezónou.

Uistite sa, že výmena oleja je na začiatku vášho zoznamu vecí, ktoré musíte urobiť predtým, ako sa vydáte s rodinou na dovolenku a pripravujete auto na dlhé cesty.

Kontrola brzdovej kvapaliny

Rozhodne nepodceňujte ani kontrolu brzdovej kvapaliny, ktorá taktiež prispieva k funkčnosti celého brzdového systému. Brzdová kvapalina zabezpečuje samotný účinok bŕzd vozidla. Podmienkou však je, že musí byť odolná voči vysokým teplotám, nemôže sa prehrievať, ani vrieť, či peniť. Treba dávať pozor aj na to, aby neabsorbovala neprimerane vodu z ovzdušia, pretože to ju znehodnotí. Stav brzdovej kvapaliny kontrolujte pravidelne, pretože vám môže ísť doslova o život.

Kontrola bŕzd

Brzdy si zaslúžia vašu osobitnú pozornosť. Čokoľvek, čo sa dostane medzi kotúče a doštičky, napríklad drobné kamienky z posypu, môže spôsobiť mechanické poškodenie kotúčov. Dobré je ich nielen skontrolovať, ale aj vyčistiť. Taktiež treba skontrolovať aj brzdové hadičky.  Majte na pamäti, že zima a soľ gume neprospievajú.

Správne fungujúce brzdy sú pre šoféra nutnosťou a ideálny čas na kontrolu bŕzd je napríklad pri výmene pneumatík. Tak ako ojazdené pneumatiky, aj brzdy sú počas používania vystavené veľkej námahe, treba ich vymeniť v správny čas a predísť tak nepríjemnostiam na cestách.

Opotrebenie brzdových kotúčov sa prejavuje napríklad predĺžením brzdnej dráhy vozidla. Takisto ako samotné auto a jeho podvozok, aj brzdové kotúče treba  pravidelne kontrolovať, aby sa nerozširovala hrdza a vaše auto zostalo v dobrej kondícii.

Čistenie bŕzd

Ak sú vaše brzdové doštičky a strmene špinavé a mastné, potrebujete čistič bŕzd, ktorý brzdy zbaví špiny a dokonale ich aj odmastí. Čistič bŕzd a jeho pravidelné používanie brzdy ochráni a zvýši životnosť bŕzd vášho automobilu. Čistenie bŕzd určite nezanedbávajte, pretože nečistené brzdy nemusia fungovať na sto percent a ich účinnosť sa môže nebezpečne znížiť. 

Ako čistiť brzdy?
  1. Zložte koleso, aby ste mali k brzdám dobrý prístup
  2. Prípravok na brzdy v spreji dôkladne premiešajte
  3. Čistič bŕzd naneste v tenkej a rovnomernej vrstve na ošetrovanú plochu kolesa a nechajte pôsobiť
  4. V prípade potreby môžete predchádzajúci krok opakovať, kým znečistenie nezmizne

Neignorujte svoje auto

Keď nastúpite do vozidla a vaša prístrojová doska vás privíta tým, že sa rozsvieti ako vianočný stromček, niečo sa deje. Kontrolky na prístrojovej doske vám ukazujú cenné informácie, takže ich neignorujte. Viete, čo signalizujú jednotlivé kontrolky v aute? 

Niektoré z najbežnejších problémov, ktoré sa oznamujú prostredníctvom prístrojovej dosky, sú nízky olej, nízky tlak v pneumatikách, kontrolka batérie alebo kontrola motora. Všetky tieto veci môžu byť nepríjemné a netreba ich v žiadnom prípade ignorovať, ale ihneď opraviť. 

Vymeňte vzduchový filter

Najlepší spôsob, ako zistiť, kedy je potrebné vymeniť vzduchový filter, je vizuálna kontrola. A to vtedy, keď si všimnete zníženie spotreby paliva alebo pomalý štart pri zapínaní auta. Výmena vzduchového filtra je užitočná vec, ktorá môže mať vplyv na vaše náklady na plyn, takže sa určite oplatí pravidelne ho meniť.

Údržba batérie

Autor/ka fotografie: Julia Avamotive

Vybitá batéria, ktorá vás zaskočí práve, keď sa ráno ponáhľate do práce, nie je práve najlepší spôsob, ako začať deň. Vo všeobecnosti je životnosť autobatérie tri až šesť rokov, no všetko závisí aj od klímy prostredia, kde žijete, typu vášho vozidla a jazdných návykov.

Jedným zo spôsobov, ako zabezpečiť, aby vaša batéria zostala silná, je občasná kontrola kontaktov. Stačí sa pozrieť na svorky, aby ste sa uistili, že netečú a nie sú od korózie. Môžete si kúpiť kefu a vyčistiť terminály sami alebo sa opýtať svojho mechanika, keď bude vaše auto najbližšie v servise.

Pozor na škrabance

Môže sa to zdať ako nevinný defekt, no nepodceňujte to. Ak spozorujete na vašom aute škrabanec, skúste ho vyleštiť. Ak to nepomôže, investujte do malej fľaštičky tmelu alebo autolaku, aby ste zabránili vniknutiu vlhkosti do otvoru.

Auto treba udržiavať čisté nielen z estetických dôvodov, ale aj preto, že kvalitnejšie čistiace prostriedky obsahujú látky, ktoré ich chránia a predlžujú ich životnosť. Najmä plasty a koža v interiéri dostávajú riadne zabrať – tak v zime ako v lete. Veď na priamom slnku môže teplota v aute presiahnuť aj 60 stupňov. Dobre impregnovaná koža a ošetrené plasty však takýto nápor zvládnu oveľa lepšie. 

Nájdite si čas na starostlivosť o interiér. Odstráňte nepotrebné predmety, ktoré zbytočne zapĺňajú priestor, povysávajte koberce, dbajte na základnú starostlivosť o poťahové látky a utrite prach a omrvinky z jedla použitím handričky a vhodnými čistiacimi prostriedkami.

Zbavte auto soli

Auto po zime poriadne umyte, aby sa zbavilo zvyškov posypovej soli, ktorá môže časom spôsobovať koróziu. Stáva sa to hlavne na miestach, kam nevidíte, teda na podvozku a podbehoch. Vystriekajte ich vysokotlakým čistiacim strojom a poriadne ich umyte.

Auto navoskujte

Voskom nielenže zvýrazníte lesk auta a dodáte mu elegantnejší vzhľad, ale zakryjete aj menšie mikroškrabance, ochránite lak pred špinou a vtáčím trusom, ktorý ho môže trvalo poškodiť.

Dezinfikujte klimatizáciu

Na očistenie klimatizácie si zadovážte dezinfekčné spreje, ktoré môžete nastriekať priamo do klimatizačných výduchov. Tak sa zbavíte akéhokoľvek zápachu a baktérií.

Údržba pneumatík

Vaše pneumatiky sú tá vec, ktorá drží vaše vozidlo stabilne na ceste. Je preto nevyhnutné dbať na to, aby boli vždy v dobrej kondícii a správne nafúknuté. Pokiaľ ide o pneumatiky, je potrebné mať na pamäti niekoľko vecí:

Tlak v pneumatikách

Jednoduchý tlakomer na pneumatiky si môžete kúpiť v každom obchode s autodielmi. Uľahčí vám to sledovanie stavu pneumatík a ich prípadné opotrebovanie, ako sú vydutia alebo praskliny na bočniciach. 

Správny tlak v pneumatikách je dôležitý, pretože ak sú príliš voľné, môžu sa rýchlejšie opotrebovať. Ak sú zasa príliš utiahnuté, môže to spôsobiť prehriatie pneumatík a poškodenie vozidla. Tlak v pneumatikách kontrolujte aspoň raz mesačne.

Stav pneumatík

Pravidelne kontrolujte stav svojich pneumatík, hľadajte zárezy alebo akékoľvek opotrebovanie. Nevyhnutnosťou je aj uistenie sa, že váš behúň a jeho vzorka je v rámci zákonných limitov.

Naučte sa, ako vymeniť pneumatiku

Autor/ka fotografie: RODNAE Productions

Výmena pneumatiky sa môže zdať – najmä pre dámy – ako nepríjemná drina, no s trochou prípravy a praxe to zvládnete aj samé. Ako na to?

  1. Uistite sa, že máte zapnuté výstražné svetlá, a že ste na rovnej zemi
  2. Zatiahnite parkovaciu brzdu
  3. Za kolesá nalepte kliny kolies (ak ich vaša súprava má), ktoré udržia kontakt so zemou
  4. Snímte kryt a mierne uvoľnite matice
  5. Umiestnite zdvihák pod vozidlo a pomocou neho zdvihnite vozidlo. Pozrite sa do používateľskej príručky, aby ste videli, kde presne ho umiestniť
  6. Odskrutkujte matice
  7. Ostráňte defektnú pneumatiku a namontujte rezervnú pneumatiku
  8. Utiahnite matice kolesa tak pevne, ako len môžete a potom ich postupne spúšťajte, až kým sa pneumatika dotkne zeme

Najlepšie je nacvičiť si výmenu pneumatiky doma „nasucho”, aby ste na cestách, keď vás pneumatika zradí, už boli pripravené a výmenu bez problémov zvládli.

Hľadajte známky zvieracích návštevníkov

Priestory motora auta môžu byť atraktívnym cieľom pre hniezdenie malých hlodavcov v každom ročnom období. Takže ak ste nejaký čas nešoférovali, oplatí sa porozhliadnuť sa, či ste v aute nemali nejakú zvieraciu návštevu.

Skontrolujte pod kapotou, či tam nenájdete trus, ohlodanú kabeláž, potrubie, či plasty. Obľúbenými miestami na hniezdenie sú tiež skrinky vzduchových filtrov, priehradky na batérie a oblasť pod čelným sklom. No obľúbeným útočiskom malých hlodavcov môže byť aj každý suchý skrytý priestor vozidla.

Pozor: Pod kapotou sa rady ohrievajú aj mačky. Pred každým naštartovaním počas zimi radšej skontrolujte, či sa vám pri motore niekto neohrieva.

Majte súpravu na núdzové situácie

Každý vodič by mal mať vo svojom aute pohotovostnú súpravu s rôznymi predmetmi pre prípad poruchy. Opatrnosti v tomto prípade nie je nikdy dosť. Samozrejmosťou je povinná výbava s lekárničkou, reflexným odevom (mali by ste vedieť reflexnú vestu správne použiť), výstražný trojuholník, rezervné koleso a vhodné náradie (zdvihák a kľúč). 

Medzi ďalšie núdzové položky patrí:

  • Baterka s extra batériami
  • Lepiaca páska
  • Kladivo
  • Rukavice
  • Štartovacie káble
  • Deka a teplé oblečenie pre prípad, že sa niečo pokazí na kraji cesty a vonku bude mrznúť
  • Pitná voda a občerstvenie

Tipy pre bezpečnú cestu v noci

Autor/ka fotografie: Maksim Istomin

Jazda v noci je výzvou pre mnohé ženy. Preto si treba prispôsobiť techniku jazdy v noci, aby ste boli v bezpečí vy, spolucestujúci aj ostatní účastníci cestnej premávky. Tu je niekoľko tipov, ktoré by ste mali dodržiavať, aby ste si nočný výlet užili a vyhli sa akémukoľvek nešťastiu na ceste:

  • Najlepším spôsobom, ako sa v noci na cestách cítiť bezpečne, je nechať si skontrolovať oči. Ak máte rozmazané videnie, treba nosiť okuliare predpísané vaším očným lekárom, najmä keď šoférujete.
  • Je dôležité poznať svoj cieľ, aby ste počas jazdy nemuseli bojovať s čítaním neosvetlených značiek. Pre istotu sa držte dobre osvetlených ciest, aj keď možno budete musieť jazdiť dlhšie. Pre rýchlejšiu a efektívnejšiu jazdu využite rôzne aplikácie alebo GPS.
  • Pred cestou je dôležité skontrolovať stav všetkých svetiel vrátane brzdových, zadných a svetlometov.
  • Kedykoľvek vyrazíte na cestu, uistite sa, že vaše čelné sklo je bez nečistôt a šmúh, pretože dokážu mimoriadne bránia výhľadu.

Hľadáte nové auto? Vedeli ste, že môžete požiadať o dotáciu na elektrické autá?

Triky na jazdu počas leta

Aby ste túto letnú sezónu prekonali bez vážnych problémov na cestách, tu je niekoľko tipov, ktoré treba mať na pamäti:

  • Prvá vec, ktorú musíte skontrolovať, je chladiaci systém, ktorý nesie nápor letnej sezóny. Aby ste predišli prehriatiu, ktoré je hlavnou príčinou mnohých porúch auta, vezmite svoje auto na kontrolu do spoľahlivého servisu.
  • Počas leta je jednou z hlavných príčin dopravných nehôd aj oslnenie slnkom. Udržiavajte vaše čelné sklo v čistote a vymeňte opotrebované alebo poškodené stierače. Je tiež dôležité mať aj tónované sklá, ktoré ochránia vás aj čalúnenie auta pred UV žiarením. A nezabudnite na slnečné okuliare.
  • Príliš veľa tepla môže spôsobiť ospalosť. Pitie kávy alebo energetických nápojov nestačí. Podľa odborníkov je najlepší spôsob, ako sa vysporiadať s ospalosťou, zastať na kraji cesty a krátko si zdriemnuť. Na dlhších cestách si robte každých pár hodín 20-minútové prestávky, pred jazdou nejedzte ťažké jedlo a nepite alkohol.

Dominika Blchová, obsahový a SEO špecialista

Zanechaj nám svoj komentár