Začnite písať

RODIČOVSTVO

6 dôvodov prečo by ste nemali uverejňovať fotografie vašich detí na internet

Pochváliť sa svojim dieťaťom a jeho úspechmi na internete sa za posledných 10 rokov stalo prirodzenou súčasťou života viacerých rodičov. Dať na internet fotografiu svojho dieťaťa s narodeninovou tortou je úplne bežné. Prečo je to nebezpečné? Aké nebezpečenstvá hrozia vašim deťom ak uverejňujeme ich fotografie na sociálne siete?

Učíte svoje deti, aby sa nerozprávali s cudzími ľuďmi? Tak prečo toto pravidlo na internete pre vás neplatí? Učiť svoje dieťa nerozprávať sa s človekom na ulici, ktorého nepozná je prirodzené. No vzápätí jeho fotografiu uverejníme na internet, ktorý je plný cudzích ľudí. Pre každého rodiča je prirodzené svoje dieťa pred nebezpečenstvom v reálnom svete chrániť. V digitálnom svete to neplatí. Mnohí rodičia vnímajú digitálny svet, len ako posunutú realitu a zabúdajú, že aj na internete sú cudzí ľudia, ktorí pre dieťa predstavujú hrozbu. Žiaľ, rozmachom technológií sa digitálny svet stáva veľkou súčasťou našej reality.

Digitálne pozlátko

Je prirodzené, že šťastné chvíle v našich životoch chceme zdieľať. Chceme sa podeliť o svoje šťastie, chceme, aby to ľudia videli. Medzi tieto chvíle rozhodne patria deti. Každý rodič chce zachytiť šťastné chvíle, kedy sa dozvedel, že bude rodičom, narodenie svojho dieťaťa, jeho narodeniny, prvé kroky, prvé slová. Veľa rodičov má prirodzenú potrebu tieto životné chvíle svojho dieťaťa zdieľať verejne. Sociálne siete sú knižnicou týchto šťastných momentov.

Prečítajte si: Ako vybrať vhodnú a zdravú fľašu pre vaše bábätko?

Deti narodené v súčasnosti, v dobe internetu, budú mať najväčšiu digitálnu stopu v histórií. Podľa správ detského komisára v Anglicku by malo mať priemerné dieťa do 18 rokov až 70 000 zdieľaných príspevkov na internete. Čo je naozaj obrovské množstvo. Všetky tieto údaje budú verejné a bude si ich môcť pozrieť ktokoľvek na svete.

Hrozby zdieľaných informácií na internete

Vaša fotografia vám po uverejnení na internete už viac nepatrí

Po uverejnení akejkoľvek fotografie na vašu sociálnu sieť, fotografia prestáva patriť vám. Akonáhle fotografiu nahráte na server nejakej platformy, tak táto platforma môže vašu fotografiu voľne použiť bez súhlasu. Autorské práva vašej fotografie vám síce stále patria, ale licencia patrí danej platforme. To znamená, že sociálna sieť môže použiť vašu fotografiu na akékoľvek účely chce bez vášho súhlasu.

Krádež identity

Uverejňovanie fotografií vašich detí môže viesť až ku krádeži identity. Niekedy môže váš príspevok obsahovať meno dieťaťa, dátum narodenia alebo miesto. Páchateľ si vďaka týmto informáciám dokáže po pár kliknutiach na dark webe vyhľadať všetky informácie o rodičoch, ktoré ku krádeži identity potrebuje.

Podľa banky Barclays budú dve tretiny podvodov s krádežou identity a finančnými podvodmi do roku 2030 spôsobené práve z dôvodu uverejňovania fotografií detí.

Pozor na metadáta

Každá fotografia, ktorú na internet uverejníte obsahuje metadáta, ako napríklad informácie o vašej polohe. Páchateľ tieto metadáta môže jednoducho zneužiť na to, aby zistil, kde vaše dieťa chodí do školy, kde býva a podobne. Dokonca aj fotografia kresby vášho dieťaťa môže obsahovať jeho meno.

Predátori a pedofili

Môžete si povedať, že toto sa vás netýka. Táto hrozba sa však týka všetkých rodičov. Nevinná fotografia bábätka v plienke, pri kúpaní alebo na nočníku môže lákať internetového predátora/pedofila. Internetovým predátorom stačí pár kliknutí a fotografiu vášho dieťaťa pri bazéne nájdu takmer okamžite.

Čo na internet rozhodne nepatrí

Určite neuverejňujte fotografie vašich detí, kde sú nahé, v plavkách, na nočníku alebo fotografie, ktoré by ich v budúcnosti mohli zahanbiť. Nikdy na internet nepíšte, kde vaše dieťa chodí do školy, škôlky, kde býva, kde chodí na krúžky, kde je na tábore, výlete a podobne. Na internet rozhodne nepatria vysvedčenia ani iné doklady vášho dieťaťa. Dávajte si pozor či fotografie vašich detí neukazujú vaše auto, váš dom alebo okolie, v ktorom bývate.

Prečítajte si: Barbara Tesařová: Alopécia je neliečiteľná a je potrebné to proste prijať

Internet predstavuje skutočne obrovskú hrozbu. Fotografia vášho dieťaťa, ktorú považujete za nevinnú môže ohroziť bezpečnosť vášho dieťaťa. Vždy si dopredu premyslite či fotografiu chcete skutočne zverejniť aj napriek nebezpečenstvu, ktoré hrozí. Nezabúdajte, že fotografie vašich detí z internetu už nikdy nezmiznú. Budú tam navždy. Aj o 20 rokov, keď vaše dieťa pôjde na pracovný pohovor. Od určitého veku by ste si mali od vašich detí pýtať povolenie či môžete jeho fotografiu uverejniť. Ak chcete pridať fotografiu vášho dieťaťa s jeho kamarátom, nezabudnite si vždy vypýtať povolenie od zákonného zástupcu dieťaťa.

Nezabúdajte, že aj, čo sa týka správania na internete a uverejňovania fotografií ste pre vaše dieťa vzorom. Ak je pre vás uverejňovanie fotografií vášho dieťaťa v každodenných situáciách prirodzené, v budúcnosti to bude prirodzené aj pre vaše dieťa. Uistite sa či takýmto konaním učíte svoje deti k zodpovednému správaniu sa v online svete.

Sociálne siete umožňujú prístup používateľom až od dovŕšenia veku 13 rokov. Naozaj chcete uverejňovať fotografie detí mladších ako 13 rokov? Vy ste sa možno rozhodli, že sociálne siete a zdieľanie vášho súkromia na interne sú vašou prirodzenou súčasťou, ale vaše dieťa toto rozhodnutie zatiaľ neurobilo. Položte si otázku či je naozaj správne urobiť rozhodnutie, že vaše dieťa bude žiť verejný život bez jeho súhlasu? Nemalo by toto rozhodnutie urobiť samé, keď bude na to dostatočne zrelé?

Tiež sa skúste zamyslieť či by sa vám páčilo, keby vaši rodičia pridávali fotografie s vami, keď ste boli deti. Chceli by ste si nájsť teraz na internete fotografiu vás, keď ste boli deti, ako sedíte na nočníku? Ak nie, prečo to robíte vašim deťom?

Zdroj: bezpecnenanete.sk 

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár