Začnite písať

AKČNÉ TIPY RODIČOVSTVO

Chce vaše dieťa svoj prvý vlastný smartfón? Poradíme vám ako vybrať ten správny a hlavne bezpečný

Uvažujete nad tým, že vášmu dieťaťu kúpite jeho prvý smartfón? Poradíme vám, na čo pri výbere smartfónu myslieť, ako vybrať ten správny a ako následne zabezpečiť bezpečnosť vášho dieťaťa v digitálnom svete.

Deti sú súčasťou moderných technológií takmer od narodenia. Každé dieťa príde do veku, kedy túži mať svoj vlastný smartfón. Majú ho jeho spolužiaci, kamaráti, preto chce byť prirodzene súčasťou technologického sveta. Smartfón prináša pre detského používateľa veľké riziká, preto jeho výber a čas kedy ho dieťa bude vlastniť treba dôkladne zvážiť. Samozrejme, mobilný telefón prináša aj pozitíva.

Aké kritériá by mal spĺňať smartfón určený pre detského používateľa

Pri výbere prvého smartfónu pre svoje dieťa väčšina rodičov v prvom rade myslí na to, že dieťa s najväčšou pravdepodobnosťou smartfón ľahko a rýchlo poškodí, možno aj stratí. Práve z tohto dôvodu rodičia zvyknú vybrať pre svoje dieťa telefón z druhej  ruky alebo lacnejšiu verziu zo zahraničia, ktorá sa na Slovensku bežne nepoužíva.

Prečítajte si: Je sociálna sieť TikTok pre vaše dieťa bezpečná?

Prečo smartfón z druhej ruky alebo zo zahraničia nie je vhodnou voľbou ako zabezpečiť bezpečnosť v digitálnom svete pre svoje dieťa?

Smartfón z druhej ruky je ľahká obeť pre hackerov a kybernetické útoky, pretože nikdy nevieme ako používal smartfón jeho predchádzajúci majiteľ. Zároveň ani nevieme čo všetko do telefónu nainštaloval, či išlo o licencované aplikácie. Ak sa rozhodnete kúpiť telefón zo zahraničia z dôvodu jeho nízkej ceny, riskujete, že tento typ smartfónu nebude podporovať nainštalovanie žiadnej aplikácie zabezpečujúcej bezpečnosť smartfónu vášho dieťaťa, ktorá je povolená k stiahnutiu na Slovensku.

Pri výbere smartfónu pre vaše dieťa hlavne myslite na to, že:

  • smartfón by mal podporovať najvyššiu verziu operačného systému, z dôvodu jeho zabezpečenia pomocou bezpečnostných aplikácií,
  • zabezpečenie smartfónu licencovanými bezpečnostnými aplikáciami,
  • pravidelnú aktualizáciu smartfónu, pretože nová verzia operačného systému zabezpečuje vždy novú verziu ochrany telefónu,
  • pravidelné kontroly smartfóny pomocou aplikácií kybernetickej bezpečnosti,
  • nikdy neinštalujte nelicencované aplikácie, ohrozujú bezpečnosť smartfónu, ak použijete nelicencované aplikácie riskujete, že smartfón stratí možnosť záruky a zároveň bude náchylnejší pri kybernetických útokoch,
  • pravidelné kontroly, čo dieťa na smartfóne robí,
  • používanie silných hesiel,
  • používanie dvojfaktorovej autentifikácie
  • zvážte použitie rodičovskej kontroly, ktorá vám pomôže zistiť, čo robí vaše dieťa, keď je online, dokážete obmedziť aplikácie a webové stránky, ktoré bude môcť používať, tiež môžete limitovať čas, ktorý strávi online, obmedziť hranie hier alebo sledovať jeho presnú polohu.

Rozhodne nepodceňte výber správneho smartfónu pre vaše dieťa a pravidelné kontroly jeho používania. Môžete si povedať, že akého hackera by už len zaujímal telefón malého dieťaťa, aby ho napadol. Žiaľ, v spoločnosti je veľa online predátorov, ktorých láka stiahnuť si fotografie z detského telefónu, preto nepodceňujte bezpečnosť vášho dieťaťa v digitálnom svete.

Chcete vedieť kedy je dieťaťa pripravené mať svoj vlastný smartfón? Prečítajte si kritéria, ktoré by malo dieťa mať, aby bolo pri používaní smartfónu v bezpečí. 

Zdroj foto: Pexels

Zdroj: bezpecnenate.sk

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár