Začnite písať

PR ČLÁNKY ZDRAVIE

Doprajte svojim najmenším starostlivosť s kvalitnou detskou kozmetikou

Zdroj foto: New Africa / Shutterstock.com

Detská pokožka je tenšia a jemnejšia, čo znamená, že je náchylnejšia na podráždenie a vznik alergických reakcií. V dôsledku slabšieho bariérového systému môže tiež dochádzať k nadmernému vysušovaniu a strate vlhkosti. Doprajte svojim deťom len to najlepšie a zaistite im starostlivosť, ktorú si zaslúžia. Kvalitná detská kozmetika neobsahuje škodlivé látky a je šetrná k citlivej pokožke dieťatka.

Tenšia a hebkejšia detská pokožka

Nie nadarmo sa zvykne používať prirovnanie „hebké ako detská pokožka”. Poznáte ten krásny pocit, keď dieťa pohladkáte a cítite jemnosť a čistotu jeho dokonalej pokožky? Má to však aj druhú stranu mince – detská pokožka je totiž až päťkrát tenšia ako v prípade dospelého človeka. A na to treba myslieť nielen pri kúpaní novorodenca.

Starostlivosť a očista sa nekončí pri samotnom kúpeli vo vani. Čím je dieťa staršie, tým s väčším množstvom prípravkov z detskej kozmetiky príde do styku. Môžeme hovoriť o detských šampónoch, penách do kúpeľa, telových mliekach, upokojujúcich balzamoch, detských olejoch, zubných pastách či géloch.

Od kúpania až po každodenné rituály

Pri starostlivosti o novorodenca je potrebné myslieť aj na tie najmenšie detaily. Je to predsa vaše vlastné dieťa, chcete ho chrániť a túžite po tom, aby sa cítilo čo najlepšie. Kvalitná a správne zvolená kozmetika pre novorodenca zohráva rolu pri udržiavaní mäkkej, zdravej a hydratovanej pokožky bez vysúšania.

Detská kozmetika na kúpanie

Vyberajte čo najviac šetrnú kozmetiku pre deti, obsahujúcu jemné aktívne čistiace zložky, ktoré zabezpečia dobrú kožnú aj očnú toleranciu. Vhodné sú hypoalergénne prípravky s neutrálnym pH pre zdravú pokožku bez podráždenia. Vždy si overte, či je daná kozmetika certifikovaná ako bezpečná pre deti, napríklad od dermatologických organizácií.

Pri kúpaní oceníte aj teplomer do detskej vaničky. Vďaka nemu uvidíte, či má voda tú správnu teplotu. Po čase samozrejme môžete teplotu prispôsobovať reakciám dieťaťa.

Krémy na zapareniny

Pod tesným oblečením a plienkami, ktoré spôsobujú trenie a tlak na jemnú kožu, môžu vznikať zapareniny. Tie by pri prebaľovaní nemali uniknúť vašej pozornosti. Je potrebné ich ošetriť, resp. im v ideálnom prípade predchádzať, napríklad pomocou krémov s oxidom zinočnatým, ktorý hrá úlohu pri eliminácii podráždenia kože.

Detské zubné pasty a gély

Skvelým pomocníkom pre bezbolestné prerezávanie zúbkov sú zubné gély bez obsahu cukru. Pre deti mladšie ako dva roky zase voľte detské zubné pasty bez obsahu fluoridu. Najbezpečnejšou alternatívou sú prírodné pasty zložené výhradne z organických prísad. Pri náhodnom prehltnutí tak deťom nehrozí žiadne riziko. Dôležitá je tiež chuť, ktorá pomôže deťom vytvoriť si návyk pravidelného čistenia.

Zdroj foto: Oksana Kuzminova / Shutterstock.com

Zdroj foto: Oksana Kuzminova / Shutterstock.com

Ako často dieťa kúpať

Toto je pomerne individuálna téma. Vo veľkej miere závisí aj od veku dieťaťa a jeho vývoja, resp. každodennej aktivity. Napríklad po tom, ako dieťatko začne štvornožkovať po byte, je vhodné myslieť na to, aby ste pravidelne čistili jeho ruky, ktorými sa dotýka podlahy. Medzi pediatrami panuje všeobecná zhoda, že kúpať stačí tri až štyrikrát do týždňa. Samozrejme, čím je dieťa staršie, tým sa periodicita zvyšuje.

Ako sme už spomenuli, starostlivosť o hygienu dieťaťa rozhodne nie je len o kúpaní. Počas dní, kedy sa bábätko nekúpe, je vhodné vlhčenými obrúskami očistiť miesta, kde sa mohli dostať nečistoty. Typické miesto je napríklad pod bradou.

Zdroj titulná foto: New Africa / Shutterstock.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár