Začnite písať

AKČNÉ TIPY RODIČOVSTVO

Je sociálna sieť TikTok pre vaše dieťa bezpečná?

Sociálna sieť TikTok je medzi deťmi a tínedžermi čoraz obľúbenejšia. Aké nebezpečenstvo táto aplikácia predstavuje pre detského používateľa a ako týmto hrozbám zabrániť?

Čo je to TikTok

Sociálna sieť TikTok je určená na vytváranie a zdieľanie krátkych videí. TikTok v súčasnosti slúži nielen na zdieľanie krátkych videí, ale zároveň aj na rýchle vyhľadávanie informácií o rôznych témach, na budovanie komunity, no tiež na oddych a zábavu. Vekové ohraničenie TikToku je vek 13 rokov. Deti mladšie, ako 13 rokov môžu používať iba pre mladších používateľov, nemajú prístup do plnej verzie aplikácie. Obmedzená verzia pre mladších používateľov by mala poskytovať dodatočnú ochranu deťom. To znamená, že používateľ mladší, ako 13 rokov môže aplikáciu TikTok používať, len ako pasívny divák. Nemôže zdieľať svoje vlastné videá, komentovať videá druhých používateľov ani im posielať a prijímať správy. Zároveň si nemôže vytvoriť svoj vlastný profil a získavať sledovateľov. To či môže detský používateľ vidieť aj nevhodný obsah je zatiaľ len vo fáze testovania. Rodičia majú možnosť skontrolovať obsah TikToku na profile svojich detí pomocou nástroja TikTok´s Family Pairing.

Prečítajte si: Detí s psychickými problémami pribúda. Psychologička odpovedá, pri akom správaní treba spozornieť

Aké údaje TikTok o svojich používateľoch zhromažďuje

TikTok o svojich používateľoch zhromažďuje osobné údaje, platobné informácie, históriu vyhľadávania a prezerania. Tieto informácie sa údajne uchovávajú v USA a Singapure v šifrovanej podobe. TikTok však súkromné správy nechráni, preto sa táto aplikácia neodporúča na súkromnú komunikáciu.

TikTok tvrdí, že všetky údaje šifruje, avšak v roku 2021 mala táto aplikácia kauzu ohľadom zbierania biometrických údajov svojich používateľov, ako sú hlasové a tvárové odtlačky. Používatelia o tejto činnosti v zásadách o ochrane osobných údajov neboli informovaní.

Zároveň bola spoločnosť TikTok obvinená z predaja údajov svojich používateľom inzerentom. Spoločnosť toto tvrdenie poprela, no následne zaplatila takmer 100 miliónov dolárov za urovnanie súdneho sporu.

Psychologické nebezpečenstvá TikToku

Hrozba TikToku spočíva v tom, že k nej majú prístup trollovia a predátori. Obsah v aplikácií môže byť nepravdivý, manipulujúci, podvodný a nevhodný pre detského diváka. TikTok sa stáva čoraz väčším zdrojom informácií pre mladého používateľa, lenže podľa NewsGuard až 20 percent obsahu na TikToku obsahuje dezinformácie.

TikTok a jeho zabezpečenie

Základom k zabezpečeniu bezpečnosti na TikToku je nastaviť svoj profil ako súkromný. Profil každého používateľa mladšieho, ako 16 rokov je automaticky súkromný. Avšak ak chce detský používateľ toto nastavenie zmeniť na verejné, môže tak urobiť.

Zároveň TikTok požaduje silné heslá a dvojfaktorové overenie. Ak sa detskému divákovi objaví nevhodný obsah môže dlhým stlačením videa kliknúť na možnosť „Nemám záujem“, čím zabráni zobrazovaniu podobného obsahu. Používateľ tiež môže nahlásiť video, komentár, účet, ako nevhodný alebo môže používateľa, ktorý zdieľa tento obsah rovno zablokovať.

Prečítajte si: Ako vybrať vhodnú a zdravú fľašu pre vaše bábätko?

Ako rodič zabezpečí bezpečie svojho dieťaťa na TikToku

TikTok predstavuje rovnaké nebezpečenstvo pre detského používateľa ako každá sociálna sieť. Hrozia mu predátori, trollovia, nevhodný, násilný, nepravdivý a manipulatívny obsah. Základom k bezpečnosti detí na sociálnych sieťach je vedieť, čo vaše dieťa robí, keď je online. Komunikujte s vašim dieťaťom úprimne o tom, čo mu hrozí a ako tomu môže zabrániť. Vybudujte si u neho dôveru, že ak by sa čokoľvek v digitálnom svete stalo ste tu pre neho a musí vám povedať pravdu za každých okolností. Stanovte si hranice používania. Aplikáciu môžete používať aj spoločne, aby ste videli aké videá vaše dieťa zvyčajne sleduje. Ak si chcete byť úplne istí bezpečnosťou vášho dieťaťa na sociálnych sieťach odporúčame vám nastaviť si rodičovskú kontrolu.

Zdroj: bezpecnenanete.sk

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár