Začnite písať

ZDRAVIE

Konvičkovanie vám pomôže vyhrať nad detským soplíkom a dospeláckou nádchou

Keď sú deti choré, trpí tým celá rodina. A často nakoniec ochorieme všetci. Ani u nás doma to
nebývalo inak. Pár dní v škôlke a deti sa vracali s plným nosom. Pri večernom zaspávaní som počula, že syn nemá dobré vysmrkaný nos, aj keď som ho tým dookola trápila pred spaním. Pediater ma nasmeroval na konvičku Rhinohorn.

„Všetky deti s opakovanými infekciami dýchacích ciest u nás na ambulancii vediem ku konvičkovaniu. Je to neoceniteľný a bezkonkurenčný pomocník. Skutočne nepoznám efektívnejší nástroj na predchádzanie komplikácií soplíkov, ako je konvička. Najmä v škôlkarskom veku.“ Tvrdí MUDr. Branislav Chrenka, pediater.

Zaobstarala som nám ju v prvej lekárni a neľutujem. Má mnoho výhod, je bezpečná a šetrná. Poznáte ju?

Po večernom sprchovaní u nás v kúpeľni nastáva chaos. Každé dieťa si chce vybaviť tie svoje rituály, čo najlepšie a najrýchlejšie. Päť ročný syn začína výplachom nosa. Do otvoru navrchu konvičky mu nalejem zohriatu prevarenú vodu a on si do nej sám pridá presne zarovnanú odmerku soli. Mieša si tento koktejl úplne samozrejme, zatiaľ, čo mi vysvetľuje niečo zo sveta super hrdinov. „Ideme nato?“, pýtam sa a postavím sa za neho. Jemne sa dlaňou oprie o moju ruku, predkloní hlavu a sám si priloží konvičku k pravej dierke. Vie, že počas toho sa nerozpráva a celá procedúra trvá len pár sekúnd. Spoločne potom nos jemne vyfúkame a postup zopakujeme na druhej strane. Niekedy sa mu podarí spraviť výplach tak dobre, že voda z pravej dierky vytečie z tej druhej a naopak. Stane sa, že si len poriadne prepláchne jednu aj druhú stranu, keďže deti mávajú noštek upchatý. Koniec koncov aj na obrúsku po smrkaní vidieť, koľko toho mal v nose. Často si dokonca nos vypláchne úplne sám, ja ho len kontrolujem. Konvička sa odporúča od troch rokov veku, no niektoré deti to zvládnu aj skôr. Naša trojročná dcéra si tiež túto procedúru už dokáže urobiť sama, dohliadam u nej predovšetkým na správne jemné vysmrkanie nosa.

Deti sú na seba hrdé, že si sami čistia noštek, chcú si pripravovať roztok aj pracovať konvičkou. Samozrejme ich pritom nikdy nenechávam osamote, no som rada, že sa hygiena nosa stala ich každodennou súčasťou. Musím povedať, že náš boj proti bacilom je úspešný, sme oveľa menej chorí. Zistili sme, že zvlášť dobrou pomôckou je konvička vtedy, keď už je človek prechladnutý a rýchlejšie sa zbaví príznakov nádchy. Keď mám pocit, že deti akosi častejšie kýchajú alebo vidím, že v škôlke kolujú bacily, použijeme konvičku hneď po návrate zo škôlky.
MUDr. Branislav Chrenka, pediater: „Hygiena nosa je veľmi dôležitá, pretože nos je vstupnou bránou väčšiny infekcií dýchacích ciest. Tie trpia najmä v zime kvôli suchému vzduchu v interiéroch býva často prekúrené, vonku chlad, strieda sa pobyt na suchom studenom vzduchu vonku a suchom teplom vzduchu v interiéri. Vysušovaním stráca sliznica nosa schopnosť účinne eliminovať mikroorganizmy, ktoré inak zachytáva jej hlienová vrstva a chĺpky. Konvičkovanie udržiava sliznicu v optimálnej kondícii, pôsobí preventívne (znižuje sa riziko uchytenia baktérií, ktoré môžu vírusové infekcie dýchacích ciest následne komplikovať – dieťa sa „nevie zbaviť soplíkov“), zrieďuje hlien, ktorý sa ľahšie prehltne alebo vysmrká a najmä pomáha vymývať hlieny zachytené na zadnej strane nosohltanu. Práve ony robia malým deťom problémy najmä v noci, ale aj cez deň, pretože sa nedajú vysmrkať a nedá sa ich dobre zbaviť ani obyčajnými nosovými kvapkami. Odporúčajú ju aj slovenskí imunoalergológovia. Dôvodom je znižovanie množstva alergénov na sliznici jej pravidelným mechanickým očisťovaním prúdom slanej vody.“

Prečítajte si: Zmenili sme jedinú vec a naše deti sú choré oveľa menej

Aké obavy môžete mať pri prvom použití konvičky

Moje deti niečo také nezvládnu!  Aj my sme si to mysleli, ale, keď deti videli ako konvičkujeme my rodičia, postupne sa osmelili tiež. Niekomu to trvá dlhšie, niekomu kratšie, deti do ničoho nenútime a nevyžadujeme od nich ani stopercentný výkon. Na začiatku úplne stačí, ak sa osmelia aspoň na pár sekúnd konvičkovania.

Nemôže sa dieťa pri konvičkovaní „utopiť“? Utopenie pri konvičkovaní nehrozí. Jedinou potenciálne nebezpečnou činnosťou po konvičkovaní je nesprávne fúkanie nosa. Čudujete sa? Aj ja som sa čudovala, ale je to tak. Po konvičkovaní máme tendenciu silno si vyfúkať nos, a to nie je správne. Nos vyfúkame len jemne, neupchávame jednu dierku a fúkame druhú ani nefúkame nos z celej sily. Predídeme tak zaneseniu infekcie do stredoušia.

Zdá sa mi to zložité. Už od začiatku si osvojte jednoduchý postup prípravy roztoku aj samotného konvičkovania. Princípom konvičkovania je, aby voda, ktorá vojde jednou dierkou, vytiekla von druhou aj s nečistotami. Dôležité je naučiť dieťa správnu polohu. Mierny predklon, hlava trochu naklonená nabok, dýchanie ústami. Postup výplachu najprv ukážte na sebe, pomôže ak si na kraj umývadla pripravíte uteráčik, na ktorý si môžu hlavu prípadne položiť a nakoniec sa doň aj utrieť.

Nemôže častý výplach nosa poškodiť/vysušiť sliznicu nosa? Naopak, výplach nosa sliznicu zvlhčuje a odstraňuje z nej nečistoty. Podľa jednoduchého návodu na konvičke si  pripravíme
izotonický roztok (jeho zloženie soli zodpovedá zloženiu soli v našom tele), ktorý nos nevysuší ani inak neohrozí jeho sliznicu.

Aká je údržba konvičky? Po použití ju opláchneme horúcou vodou a necháme uschnúť. Z času na čas je vhodné konvičku vyvariť alebo umyť v umývačke riadu. V ideálnom prípade by každý člen domácnosti mal mať vlastnú. Zaobstarať si ju môžete v dvoch veľkostiach, klasickú veľkosť pre dospelých a junior pre deti.

Čo si na konvičkovanie pripraviť

– Približne 250ml prevarenej vody ochladenej na telovú teplotu. Ja si vždy ráno prevarím vodu
a nalejem do sklenej fľaše, neskôr sa za pár sekúnd v mikrovlnke ohreje na potrebnú teplotu.
– Konvičku a odmerku, tá je súčasťou balenia.
– Morskú alebo kuchynskú soľ.


Najprirodzenejšia metóda výplachu nosa

Konvička má veľa výhod. Je ľahká a skladná, vhodná aj na cesty. Finančne je nenáročná, keďže jej
cena sa pohybuje okolo 11eur za kus a opotrebuje sa len veľmi ťažko. Mne sa najviac páči, že je to
metóda absolútne prírodná. Morská voda robí divy s našimi dutinami na každej dovolenke a toto je
jej prirodzená obdoba. Deti si zároveň začnú uvedomovať anatómiu vlastného tela, prepojenie nosných dierok, uvažujú nad tým, že v nošteku majú bacily, ktoré treba vyhnať a vedieť sa pred nimi chrániť. Ak výplach nosa, ako rodič takto príbehovo vysvetlíte a doplníte to napríklad obrázkami
z encyklopédie o ľudskom tele, možno budete mať doma hneď malého doktora. K jej použitiu
nepotrebujete pripojenie k žiadnej sieti a výplach si možno robiť prakticky kdekoľvek, aj vonku na
tráve. Je to veľmi hravá a zároveň účinná pomôcka v boji s chorobami. Ak si chcete konvičkovanie
vyskúšať, zapojte sa do našej súťaže s Rhinohornom a vyhrajte už čoskoro konvičku pre svoju rodinu.

Postup konvičkovania si môžete overiť aj v našom videu

Ak deti chcú konvičkovať sami, dovoľte im to. Aj keď to často nie je dokonalé a musíme to spoločne
zopakovať, po čase bude úspešných pokusov stále viac. A okrem iného je to pre deti zábava.
Naučiť sa správne si vyčistiť nos je dôležité pre zdravie celej rodiny.

Zdroj foto: osobný archív, rhinohornom

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár