Začnite písať

RODIČOVSTVO ROZHOVORY Uncategorized

Martina Balušíková: Pri živote s diabetom nehľadám výhovorky, ale riešenia

Vedeli by ste poskytnúť prvú pomôcť diabetikovi? Vždy pozitívne naladená mama Martina sa snaží žiť s diabetom 1. typu s nadhľadom a úsmevom na perách. Svoj diabetický život zdieľa na sociálnych sieťach a veľmi rada pečie. Aké je to mať diabetes a čo všetko to obnáša?

Ako dlho máš toto ochorenie a aké boli tvoje začiatky?

Práve mám výročie a to 17 rokov s diabetes mellitus 1. typu. Bola som prvá v rodine. Plakala som, ale aj sa mi uľavilo, lebo nikto netušil čo mi je. Chudnutie, bolestivé kŕče, strata videnia, neprestávajúci smäd. Aj napriek čítankovým príznakom na to neprišli hneď. Trvalo to niekoľko mesiacov.

Svoj život s diabetom prezentuješ aj na Instagrame. Čo ťa k tomu viedlo?

Vzbura (Smiech). Väčšina ľudí povie, že vyzeráš dobre. Vnímajú to tak, ako keby ste si niečo namýšľali. Netušia ale, čo všetko za tým je a aké veci sa môžu stať. Od hyper cez hypo glykémie. Často medzi ľuďmi kolujú mýty, ako cukrovku liečiť a nevidia rozdiel a ani ho vidieť nechcú. Neuvedomujú si, že je rozdiel v diagnózach, v spôsobe liečby v možnostiach a v pomôckach pri liečbe. Je toho veľa. Keď na to pozerajú, reagujú slovami: „Ty máš ale ťažkú cukrovku“. Neexistuje ani ťažká, ani ľahká cukrovka. Ale cukrovka 1. typu, druhého typ-starecká, tehotenská cukrovka, alebo Lada. Ku každej je potrebné pristupovať inak.

Funguješ na diabetickej pumpe. V čom je jej výhoda oproti perám, ktoré si si pichala predtým?

Výhoda je predovšetkým v počte pichnutú ihlou. Predstav si, že si musíš pichnúť 4 x do dňa inzulín. Do roka je to 365×4. Popritom meranie hladiny cukru v krvi každý deň z brušiek prstov. To dnes už dokážu vyriešiť glukózové senzory, za čo som veľmi vďačná. Prvýkrát sa dostali do rúk slovenským diabetikom minulý rok, keď im to hradila poisťovňa. Išlo o pár kusov. Mám na mysli o dospelých diabetikov. Výnimku mali detský pacienti a tehotné.
Pre mňa je inzulínová pumpa obrovská výhoda. Nemusím sa schovávať s ihlou v reštaurácií, dokážem si inzulín aplikovať kedykoľvek a kdekoľvek, za pomoci senzora dokážem neustále sledovať hladinu cukru v krvi a reagovať na to. Je to dôležité. Choroba, stres, pohyb, strava sú všetko faktory, ktoré ovplyvňujú hladinu glykémie.

Diabetes si mala diagnostikovaný ešte pred tehotenstvom, počas ktorého si bola špeciálne sledovaná. Čo všetko to obnášalo?

Áno. Mala som 26 rokov, keď mi bol diagnostikovaný diabetes mellitus prvého typu. Jedna z prvých otázok bola, že prečo ešte nemám deti. Mala som v tom čase odísť za prácou do zahraničia, no človek mieni Pán Boh mení. Ostala som na Slovensku, z priateľa sa stal manžel a máme dvoch krásnych a zdravých synov, ktorí nám robia radosť. Každý deň ďakujem za moju rodinu a synov. Je to dar, ktorý nie je každému dopriaty.

Všetko bolo plánované a sledované viacerými odborníkmi. Boli potrebné viaceré hospitalizácie, pretože je dôležité sledovať hladiny cukru, aby bábätko nebolo príliš veľké. Zvládli sme to. Môj prvý pôrod trval 29 hodín a skončil roztrhnutými brušnými svalmi a krásnym synom v náruči s ideálnymi mierami 49 cm a 3500 g. Dali sme mu meno Filip. Po 4 rokoch pribudol brat Lukáš.

Ako si zvládala obdobie po pôrodoch?

Šťastne. Po druhom spontánnom pôrode sme začali plánovať operáciu Hernie, takže to bolo náročnejšie. Nikde vás nenaučia ako byť dobrý rodič, mama, otec a tak sa to každý deň neustále učím.

 

Ako vnímajú tvoje ochorenie synovia? 

Starší si to uvedomuje viac, pretože jemu vďačím aj za život. Viackrát mi zachránili život záchranári, náš syn, môj manžel, alebo susedia. Nikomu neželám, aby bol súčasťou podobných situácii. Chlapci sa ma stále pýtajú, aký mám cukor, toleruju ak si potrebujem oddýchnuť, vnímajú že nevládzem. S mladším synom sme napísali projekt na tému, prvá pomoc pre diabetikov prvého typu.  Aj pani učiteľka sa potešila, že sa dozvedela niečo nové. No schválne, kto by vedel podať prvú pomoc diabetikovi?

Ako vyzerá tvoj diabetický deň?

Ako matematický klokan (Smiech). Všetko si rátam. Vážim si stravu, prepočítavam. Ako prvé si zmeriam môj štart do nového dňa, koľko inzulínu budem potrebovať na raňajky, či vôbec môžem jesť a koľko. Čiže neustále riešim a rátam. Aj keď sa chystám napríklad na nákup, musím si zistiť, akú mám glykémiu, ako dlho tam budem a či potrebujem znížiť, alebo pridať inzulín a všetko tomu neustále prispôsobujem. Ani jeden deň nemám rovnaký. Návštevy lekárov, starostlivosť o mamu, rodina, práca z domu.

Žijem rovnako ako každá mama, len s tým, že nemôžem jesť kedykoľvek a čokoľvek bez merania a sledovania. Som unavenejšia, ako zdraví ľudia, ale nesťažujem sa. Snažím sa vzdelávať v rámci mojej práce, ale aj diagnózy. Môj lekár by vedel rozprávať (Smiech). Raz za ním prídem s transplantáciou Langerhansových ostrovčekov, inokedy, že sa chcem zapojiť do štúdie diabetu. Neustále hľadám riešenia. Nie je úplne samozrejmosťou, že vám lekár povie na čo všetko máte nárok. Preto sa snažím edukovať, aby bol môj život kvalitnejší.

Máš okrem diabetu aj iné ochorenia?

Áno, je toho viac. Niektoré súvisia aj s diabetom. Hypotyreózu, ktorú mi diagnostikovali 3 mesiace po cukrovke a polyneuropatiu po pár rokoch. A syndróm neuvedomovania si hypoglykémií.

Si také veselé slniečko. Je práve  pozitívne nastavenie dôležité pri živote s diabetom?

Áno. A hlavne je dôležitá podpora rodiny.

Na IG aj pečieš. Aká je tvoja naj „DIA“ dobrota?

Nemám dia dobrotu (Smiech). Moje najobľúbenejšie je tiramisu a to nie je DIA. Ale milujem každý cheesecake s ovocím.

Ako najradšej relaxuješ?

Aktívne. Výlety s rodinou. Milujem hrady, zámky, prechádzky v lese, ale aj po piesku na pláži. To zbožňujem úplne najviac (Smiech).

Čo by si chcela odkázať všetkým diabetičkám, ktoré sú len niekde na začiatku svojej cesty?

Cesta bez prekážok niekam nevedie a preto hlavu hore! Po každom daždi vyjde slnko a platí to aj pri diabete. Dnešná doba nám ponúka spôsoby ako žiť kvalitnejšie a preto nehľadajte výhovorky prečo to nejde, ale hľadajte riešenia, ako sa to dá.

Ďakujem za rozhovor

foto zdroj: M. Balušiková

 

 

 

Tagy
Barbora Jelinek

content creator, copywriter, @akcnemamy, @prezdraviezeny, influencer

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár