Začnite písať

AKČNÉ TIPY ZDRAVIE

Päť skvelých tipov na prekonanie jarnej únavy

Jarná únava

Jar ruka v ruke s jarnou únavou

Slovensko ešte vždy pokrýva sneh. Ak sa udrží snehová prikrývka aj na kopcoch, zima dlhšie nepovie svoje posledné slovo. Onedlho však predsa len jar zaklope na dvere a s ňou aj mýtus, či skutočný stav jarnej únavy.

Aj naši predkovia trpeli jarnou únavou

Jarnú únavu sme neobjavili v tomto storočí. Jar prichádza s množstvom faktorov, ktoré boli prítomné v minulosti a sprevádzajú nás naďalej. Dopriať organizmu zvýšený príjem vitamínov, prechádzku na čerstvom vzduchu, ale aj bohatší zdroj tekutín je to najmenej, čo pre seba môžeme urobiť. Pridajme k tomu výdatný spánok, pokúsme sa minimalizovať stres a jarnú únavu zvládneme oveľa lepšie.

Čo jarnú únavu spôsobuje?

Pojem jarná únava v medicíne nenájdete. To ale neznamená, že neexistujú prejavy spojené s nepríjemnými pocitmi u všetkých vekových kategórií. Súťaž biorytmu ľudského organizmu s úbytkom energie je výsledkom zimného obdobia. Málo slnka, negatívne naladenie, vyčerpanosť z chorôb, ktoré nás v zime zaťažujú častejšie. Infekcie a málo čerstvého ovocia a zeleniny spôsobujú, že telo siaha po svojich rezervách. S príchodom jari, po dlhej zime tak už vlastne niet z čoho čerpať.

Prečítajte si aj: Tipy a inšpirácie, ako viesť deti k zdravému životnému štýlu

Účinná prevencia proti jarnej únave  

Už spomínaný pobyt na čerstvom vzduchu by sa mal stať každodennou rutinou. Pravidelný šport, a taktiež relax v spojení s dodržiavaním správnej životosprávy, sú hlavnými zásadami a účinnou prevenciou. Vitamíny v zelenine a ovocí, ale aj v mäse, vajciach, či bielkovinách alebo obilných výrobkoch podporia imunitu a zabojujú s jarnou únavou silnejšie.

Päť tipov na prekonanie jarnej únavy

Bezdôvodný stav únavy, ktorý nie je sprevádzaný nedostatočným spánkom, môže signalizovať práve jarnú únavu. Ako ju prekonať? Stačí dodržať päť jednoduchých pravidiel.

  1. Ranná sprcha má mimoriadne účinky. Studená alebo striedavá zaručene rozprúdi krv. Okrem tela nezabúdajte aj na tvár a uvidíte, akú sviežosť razom pocítite.
  2. Nepodceňujte ani vetranie a považujte ho za ďalší správny krok k prekonaniu jarnej únavy. Či už ráno po prebudení alebo večer pred spánkom, vždy je vhodné vyvetrať vydýchaný vzduch a nahradiť ho sviežim vánkom. V teple a ťažkom vzduchu telo pociťuje nadmernú únavu.
  3. Doprajte si poobedný „šlofík“. Nesmie trvať dlhšie ako 30 minút, no jeho účinky pocítite okamžite. Krátke zdriemnutie odporúčajú dokonca aj odborníci.
  4. Dajte si pozor na stravu, ale nebojte sa, nehovoríme o žiadnych diétach. Posvieťte si na svoj jedálniček. Zmenšite porcie a na ľahších jedlách si pochutnávajte častejšie.
  5. Unavený organizmus rýchlejšie naštartujete pomocou mäty piepornej. Stačí pár kvapiek na vreckovke a hlboký nádych. A ak si nájdete viac času, pokojne si dve kvapky mäty pridajte do kúpeľa a skombinujte ju aj so štyrmi kvapkami rozmarínu. Účinok a vôňa mäty vás prekvapí. Rozhodne ju môžete zaradiť do balíčka prvej pomoci.

Zabojujte proti jarnej únave

Pokiaľ sa cítite podráždení, ospalí, nemáte energiu, chuť do jedla, žiadnu motiváciu, či dokonca bolesti hlavy, pravdepodobne vás jarná únava už dostala. Ale ešte nič nie je stratené. Nezabúdajte na dôležitý pohyb, tekutiny, stravu bohatú na zdroj potrebných vitamínov a použite aj päť overených tipov. 

Ilustračné foto zdroj: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár