Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO ROZHOVORY ZDRAVIE

Sebavedomá mama: mýtus alebo dosiahnuteľná realita?

sebavedomá

Sebavedomie v živote každej ženy mení svoje podoby tak, ako žena mení svoje životné roly. Problém a ťažkosti môžeme zažívať vtedy, ak zmenu nepostrehneme vôbec alebo včas. Nezaktualizujeme základy svojho sebavedomia v súlade s rolou, ktorá v našom živote práve teraz dominuje. Z toho plynie kvantum napätia, nespokojnosti, frustrácie, sklamania a nedostatočnosti vo vzťahu k sebe samej.

Sebavedomie je dôležitá zložka mentálneho zdravia a stručne povedané, je to stav, keď „verím, že dokážem veci dobre zvládnuť.“ Patrí k tomu tiež odvaha robiť autonómne rozhodnutia a taký ten dobrý pocit, že sme tu na tomto svete doma.

Viac o tejto téme nám zo svojej praxe porozprávala PhDr. Zuzana Tomčíková, ktorá pôsobí ako psychologička a terapeutka pre ženy. Poskytuje psychologické konzultácie, terapeutickú podporu a komplexný osobný rozvoj online.

Ako a prečo sa mení sebavedomie ženy v materstve?

Materstvo je transformačné obdobie so všetkým, čo k tomu patrí. Je plné protikladných emócií, náročných situácií na každodennej báze, ale aj intenzívnych pozitívnych zážitkov.

S nadsázkou tvrdím, že je to dlhodobý sebarozvojový program zdarma, z ktorého sa nedá vystúpiť. A buď svoju účasť využijeme ako príležitosť ku zmene a priblíženiu sa k sebe samej, alebo budeme večne nespokojnou účastníčkou, ktorej sa všetko deje samo a ktorej v tom celom nie je vôbec dobre.

Ja odporúčam skúsiť aktívny prístup, kedy v každej situácii hľadáme to, čo vieme za seba ovplyvniť a vyhodnocujeme, ako nám v našom živote práve teraz je.

My totiž nemáme všetko, ani všetkých pod kontrolou. A tak je nereálna ambícia sa o to snažiť. Čo ale môžeme usmerňovať, je naše uvažovanie, prežívanie, správanie a rozhodnutia. A to nie je málo. V budovaní zdravého sebavedomia zvlášť.

Čo v materstve ohrozuje ženské sebavedomie?

Sociálna izolácia a nedostatok času pre seba

Zvlášť ženy – mamy s extrovertne ladeným temperamentom môžu skutočne ťažko prežívať narušenie ich dovtedajšieho životného štýlu. Dieťatko je v prvých mesiacoch predsa len trochu iný komunikačný partner, než na akých bola žena dovtedy zvyknutá.

Pozornosť, ktorú si starostlivosť o dieťa vyžaduje, prirodzene ukracuje čas na vlastné obľúbené sólo aktivity. Prichádzajú častokrát pocity viny za tieto vnútorné potreby, a tak o nich žena príliš nehovorí, drží napätie v sebe alebo ho prenáša do partnerského vzťahu.

Prinajhoršom môže nevedome obviňovať dieťa, že „kradne“ jej čas. Objaví sa pocit hnevu na vlastné dieťa, ktorý je stále tabu témou v súvislosti s materstvom, no pritom ho dôverne na vlastnej koži pozná veľa matiek.

Sebavedomie tak dostáva úder pod pás – vonkajšie zdroje sebavedomia sú na minime v dôsledku sociálnej izolácie. A preto je možným riešením vystavať si základy sebavedomia nanovo, v súlade s novou rolou matky.

Napríklad takto:

  • Uvedomiť si, že som práve v živote dieťaťa tým najdôležitejším človekom.
  • Pripomínať si, že som najlepšou mamou, akou v danú chvíľu môžem byť. A tak je to v poriadku.
  • Oceňovať vnútornou rečou samú seba za to, čo som počas dňa zvládla a urobila.
  • Vnímať obmedzenie vlastného času a záľub ako časovo ohraničenú záležitosť, nie trvalý stav.

Prečítajte si: Ako správne vychovať bilingválne dieťa, pozitíva a negatíva tejto výchovy

Zmena denného i nočného rytmu a únava

Znížená výkonnosť, narušený spánok, doslova fyzické vyčerpanie a takzvaná neviditeľná ženská práca (mentálna i fyzická) zasiahnu tú časť sebavedomia, ktorá stojí na výkonnostných parametroch.

Žena nestíha toľko, koľko stíhala pred narodením dieťaťa. Nedokončuje rozrobené aktivity. Nezažíva pocit spokojnosti z dobre vykonanej práce, pretože sa jednotlivé povinnosti v domácnosti dookola opakujú a sú považované za bežnú rutinu. Málokedy má priestor zdriemnuť si, keď potrebuje. Málokedy okolie ocení uloženú a vypratú bielizeň, či čerstvo navarený obed a podobné samozrejmosti. Ktoré ale v sebe skrývajú kopec snahy, času a energie konkrétneho človeka.

Objavuje sa pocit márnosti, frustrácia zo stereotypu, ale aj fyzická bolesť. Sebavedomie sa naruší, pretože „nestíham, už to nezvládam a mala by som.“

Čo môže byť v tejto súvislosti nápomocné, je:

  • Zreálnenie očakávaní samej voči sebe.
  • Stanoviť si dosiahnuteľné ciele a pokojne aj počas dňa ich upravovať.
  • Nebyť sama na seba tým najprísnejším človekom. Naopak, byť sama k sebe láskavá.

Ďalšie aspekty materstva, ktoré ženské sebavedomie ohrozujú, sú napríklad aj:

  • Nepredvídateľnosť okolností.
  • Nevyžiadané rady a hodnotiace vyjadrenia od iných.
  • Nevyhnutnosť požiadať o podporu a pomoc.
  • Spochybnenie a nedostatočná podpora od okolia/partnera.

Tieto skúsenosti sebavedomie ženy – matky môžu naštrbiť. No je možné ich úspešne zvládnuť – vďaka dostatočnej dávke sebareflexie, asertivity a dobrých komunikačných zručností. Čo je skutočne o tréningu a dobrom výbere slov.

  • Zmeny na vlastnom tele po pôrode.

My ženy máme svoju identitu pomerne úzko prepojenú na to, do akej miery je nám dobre vo vlastnom tele. Táto potreba je prirodzená a zdravá. Tehotenstvo a pôrod samotný ženské telo mení, a to často neprehliadnuteľným spôsobom. Ako sa s tým vyrovnať a aký postoj zaujať, aby naše sebavedomie príliš neutrpelo?

  • Starať sa o svoje telo s láskou a akceptovaním jeho energetických kapacít.
  • Zohľadniť nároky materstva a tomu prispôsobiť konkrétne kroky, ktoré v starostlivosti o svoje telo urobíme.
  • Robiť malé kroky, v ktorých dlhodobo dokážeme vytrvať

Prečítajte si: Sedací vak ako najlepšia stolička pre tehotné ženy

Aký mindset pomáha sebavedomiu v materstve?

  • Akceptujem to, že sebavedomie má zdroje vo mne.
  • Prispôsobujem očakávania samej voči sebe tak, aby boli pre mňa dosiahnuteľné.
  • Chyby sú prirodzenou súčasťou učenia sa a spoznávania nového.
  • Som k sebe láskavá.
  • Svojho vnútorného kritika neberiem tak vážne.
  • Mám odvahu robiť samostatné rozhodnutia.
  • Dôverujem svojim schopnostiam.
  • Udržiavam vzťahy, v ktorých môžem byť sama sebou a kde som prijímaná

Sebavedomie je viera vo vlastné schopnosti. Je menej podstatné to, čo o nás hovoria iní. To, na čom skutočne záleží, je to, čo si o sebe myslíme my samy. A tam naše zdravé sebavedomie začína a končí. V sebaprijatí, sebareflexii, realistických očakávaniach a uvedomení si, že nemusíme byť perfektné. Lebo nedokonalosť je forma slobody. A zvládnuť obdobie materstva s pocitom vnútornej slobody ženskému sebavedomiu zaručene pomôže.

Zdroj foto: freepik.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár