Začnite písať

ROZHOVORY ZDRAVIE

Slavka Kmeťová: My ľudia nemáme dosah, a ani si neuvedomujeme, čo nás limituje

dotyková terapia_pexels

Matka, dcéra, partnerka, kamarátka, ale aj vzťahová terapeutka Slavka Kmeťová pochádza z Banskej Bystrice. Mama už dospelej dcéry si počas života prešla rôznymi vzťahmi, ktoré ju naviedli na cestu osobného rozvoja.

Prežitými skúsenosťami sa snažila pomôcť najskôr sama sebe vo vytváraní vnútornej rovnováhy. Neskôr už aj svojich klientov začala sprevádzať seminármi o sebaláske, sebavedomí a v neposlednom rade aj o partnerských vzťahoch. Úspešne už roky pôsobí ako mentálny terapeut, na čo akosi prirodzene nadviazala aj metóda Access Bars®, ktorá pomáha ľuďom uľahčiť zmeny vo všetkých oblastiach života.

Dotyková terapia je úložiskom myšlienok, pocitov, emócií, postojov v našom vedomí a podvedomí. Je táto definícia správna?

Áno, je to tak. Dotykovou terapiou sa uvoľňujú energetické dráhy. Barsy sú súborom 32 bodov na hlave, v ktorých sú uložené naše skúsenosti, traumy, myšlienky, presvedčenia a programy. Počas terapie sa jemným stláčaním konkrétnej kombinácie bodov rozprúdi energia a negatívny náboj sa rozpúšťa.

Jednotlivé body súvisia s konkrétnymi oblasťami života, akými sú vzťahy, sexualita, zdravie, peniaze, či kreativita. Vďaka ich uvoľneniu môžete začať žiť svoj vlastný potenciál, uvidieť seba v svojej skutočnej podobe a to bez predsudkov, ktoré ste počas života nazbierali. Tým sa prirodzene mení aj vaše celkové vnímanie života a situácií. Otvárajú sa vám nové možnosti.

Metóda liečenia má svoje presné zameranie. Aké?  

Terapia sa zameriava na uvoľnenie hlboko potlačených emočných blokov, ktoré nás ovplyvňujú, bránia nám žiť vlastný potenciál a menia náš pohľad na seba. Vďaka terapii sa uvoľňujú bolesti chrbtice, aj bolesti všeobecne. Barsy posilňujú centrálnu nervovú sústavu, udržiavajú hormonálnu a telesnú rovnováhu, uvoľňujú stres, zlepšujú fyzické aj psychické zdravie.

Slavka Kmeťová_terapeutka

Slavka Kmeťová_terapeutka

Zadefinujte presnú vnútornú zmenu po absolvovaní terapie.

Barsy pôsobia ako DELETE v počítači. Vymažú to, čo nás obmedzuje, limituje a skresľuje náš pohľad na život. Vracajú do života ľahkosť, radosť, prirodzenosť, aj toľko potrebnú rovnováhu.

Prečo ste si ako ďalšiu formu pomoci ľuďom vybrali práve túto metódu?

Táto metóda ma zaujala už dávnejšie, ale chcela som sa najskôr zdokonaliť v práci s vnútorným svetom. Totižto bez toho, aby sme pochopili seba a procesy, ktoré sa v nás dejú, sa ďalej pohnúť nedokážeme. A teda, až keď tento moment u mňa nastal, prišiel čas ponúknuť klientom aj iný spôsob, ako si pomôcť. Pri tejto terapii klient nerieši nič. Len leží. Deje sa to samé.

Prečítajte si: Ako pomôcť dieťaťu prekonať strach zo školy?

Dotyková metóda musí byť v niečom výnimočná, inak by ste si ju nevybrali.

Čo ma na tom celom inšpirovalo je, že my ľudia nemáme dosah, a ani si neuvedomujeme, čo nás limituje. Netušíme, čo je v nás hlboko potlačené a potrebovali by sme hodiny na to, aby sme to vyriešili. Odhaliť svoje zranenia a pracovať s nimi je jedna vec, ale „zasekávať“ sa v minulosti a otvárať úplne všetky traumy, je zbytočné. A toto akési „zamrznutie“ nám vedia uvoľniť práve barsy. Takto si môžeme pomôcť rýchlejšie. Za mňa je preto kombinácia práce s vnútorným svetom a s touto metódou liečenia úplne ideálna.

Prešli ste si metódou aj vlastné traumy, zdravotné, či psychické problémy?

Moje traumy a bloky som si spracovala cez vnútorný svet. Access Bars® mi ale do života priniesol už spomínanú ľahkosť a ešte väčší nadhľad. Boli situácie, ktoré sa opakovali len raz za nejaké dlhé obdobie, ale vedeli ma emočne vyšťaviť. Po barsoch som si všimla, že už sa ma nedotýkajú. To sú tie skryté veci, na ktoré si nespomenieme. Respektíve ich riešime, až keď sa dejú. Potom máme tendenciu zabudnúť a opäť neriešiť, lebo sa to nedeje stále. No barsy tieto ukryté záležitosti uvoľnia.

Ďalší dôležitý benefit je, že uvoľnia pretlak myšlienok. Hlava je po nich naozaj ľahšia. Viete sa viac sústrediť na prítomnosť. Ale dôležité je, aby ste vedeli, že jedna terapia väčšinou nestačí na to, aby sa všetky veci zmenili a vyriešili. Terapiu si zopakujte, aj keď už po prvej cítite zmenu.

Dotyková terapia lieči_pexels

Dotyková terapia lieči_pexels

Ako veľmi je dôležité, aby mal terapeut osobné skúsenosti?

Skúsenosti terapeut získava priamo na kurze. Nie je preto prekážkou, ak predtým žiadne nemal. Ale iste je lepšie tú skúsenosť mať a vedieť, prečo chcem pracovať práve týmto spôsobom.

Je dotyková terapia vhodná aj ako darček alebo musí človek do toho chcieť ísť sám?

Táto metóda môže byť pekným darom, ale obdarovaný by mal mať o takýto dar záujem. Ak prídete niekam, kde byť nechcete, neužijete si to. Neprinesie vám to očakávaný efekt. Môže sa cítiť dokonca nepríjemne, pretože sa bude terapeut dotýkať vašej hlavy.

Prečítajte si: Mária Dvončová: „Deti ma naučili časovej efektivite“

Aká je úspešnosť liečenia touto metódou?

Pri pravidelnom „užívaní“ veľmi dobrá. Nie sú tu žiadne obmedzenia a nikto vám ani nepredpíše, ako často si liečenie dopriať, ale raz za rok je málo. Touto metódou sa určite predávkovať nedá a nemôžete si ani uškodiť. Na začiatok preto zvyknem odporučiť tri sedenia v odstupe dva až tri týždne. Potom raz za mesiac a postupne raz za dva mesiace. Vycítite, kedy potrebujete prísť. V rámci starostlivosti o seba si liečenie doprajte ideálne každý mesiac. Tak ako kaderníka, či saunu.

Prirovnala by som to k masáži. Keď chodíte pravidelne, chrbát vás prestáva bolieť. Ak idete raz za rok, nepostačuje to, a preto dovoliť si, aby sa o vás niekto postaral, je správne. Aj to je láska k sebe. I keď mám aj klientov, ktorí naozaj za dve sedenia vyriešili, čo potrebovali, a už nebolo potrebné terapiu opakovať.

Komu liečenie takouto formou odporúčate najviac? Ľuďom s psychickými alebo fyzickými problémami? Alebo to všetko spolu úzko súvisí?

Existuje ešte terapia Access Energetický Facelift®. Tú robí môj partner. V kombinácii s barsami doprajete telu aj mysli naozaj kompletnú starostlivosť. Barsy ako také uvoľňujú skôr emočné bloky, a tým liečia telo. Facelift uvoľňuje fyzické bloky, kedy sa dostáva až na bunkovú úroveň, a tým sprostredkuje uvoľnenie aj blokom emočným. Ak si vyberiete ktorúkoľvek z týchto dvoch terapií a budete ju pravidelne „užívať“, pomôžete si aj fyzicky aj psychicky. Za mňa je ideálna kombinácia oboch.

Zdroj: foto Pexels, archív Slavka Kmeťová

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár