Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE MAMA A KARIÉRA

Využite svoj plánovač na maximum. 5 tipov ako zatočiť s prokrastináciou

plánovač

Začiatok roka býva plný plánov a predsavzatí. Chceme byť štíhlejšie, dosiahnuť lepšiu pracovnú pozíciu, posunúť sa v podnikaní alebo dokončiť školu, napísať knihu a mnoho iného. Je to aj váš prípad?

Dni plynú a my zistíme, že naše plány zostali zatiaľ kdesi v závese za dôležitejšími povinnosťami. Možno ste už aj podnikli nejaké akčné kroky, ale výsledky sú zatiaľ v nedohľadne. Prípadne vás začne bojkotovať sám život a situácie, ktoré musíte denne riešiť. Na napĺňanie vašich vízií neostáva veľa času. Ako si s tým poradiť? V prvom rade by ste si mali vyhradiť čas na plánovanie.

Cieľ bez plánovania zostáva len snom

Pre každú akčnú ženu je plánovanie nevyhnutné na dosiahnutie úspechu a udržanie zdravej rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom. Ak si nájdete čas na plánovanie dopredu, môžete si udržať poriadok, určiť si priority a využiť svoj čas na maximum.

Mnohé z nás zlyhajú v dosahovaní svojich cieľov, pretože máme prirodzený rešpekt pred samotným výsledkom. čím väčšie vízie si stanovíme, tým ťažšie sa nám zdá ich dosiahnuť. Určite ste už počuli o metóde porcovania mamuta. Alebo slona? Výber metaforického zvieraťa je už na vás.

V princípe je dôležité si rozdeliť veľkého „mamuta“ na menšie porcie, ktoré sme schopné postupne zvládnuť. Aby ste sa nasmerovali na cestu k úspechu, nestačí sa sústrediť na samotný výsledok. Vďaka plánovaniu si celý proces rozdelíte na menšie zvládnuteľné úlohy, ktoré už nebudú pôsobiť tak desivo.

Plánovanie vám navyše umožní myslieť dopredu a predvídať potenciálne výzvy. Zvážením rôznych scenárov a potenciálnych výsledkov môžete robiť informovanejšie rozhodnutia a podniknúť proaktívne kroky na riešenie akýchkoľvek problémov, ktoré môžu nastať.

Na dlhodobé plánovanie sa ideálne hodia ročné plánovače, do ktorých si môžete zaznamenávať proces spúšťania nových projektov, plánovať vývoj a predaj nových produktov či zaznamenať zaujímavé akcie, ktoré chcete počas roka navštíviť.

Prečítajte si: Veľký prehľad akcií pre deti v marci naprieč celým Slovenskom

Nepodceňujte silu denných úloh

Plánovač môže byť cenným nástrojom pre zaneprázdnené ženy, ktoré chcú zostať organizované a zvládať mnoho povinností. Týždenné plánovače alebo aj denné zoznamy úloh, tzv. „TO-DO lists“  sú jednoduchým no výkonným nástrojom pre ženy, ktoré nerady strácajú čas a chcú zvýšiť svoju produktivitu. Jasné a prehľadné plánovanie a zapisovanie úloha vám pomôže zlepšiť sa v mnohých oblastiach:

  1. Prehľadnosť a zameranie: Zoznamy úloh vám môžu pomôcť ujasniť si myšlienky a zamerať sa na to, čo je potrebné urobiť. Keď si svoje úlohy zapíšete, uvidíte ich čiernobielo, čo vám uľahčí stanovenie priorít a plánovanie dňa.
  2. Lepšia produktivita: Vďaka definovaniu dôležitých denných úloh si nastavíte správny smer a vyhnúť sa prokrastinácii. Vidieť pred sebou zoznam priorít vás môže motivovať, aby ste začali a pokračovali, takže stihnete viac za kratší čas.
  3. Organizácia času: Rozdelením úloh na menšie, zvládnuteľné časti sa môžete vyhnúť pocitu preťaženia a sústrediť sa na to najdôležitejšie.
  4. Menej stresu: Mnoho povinností často u ľudí vyvolá paralýzu a nakoniec nie sú schopní venovať sa žiadnej z nich. Jasné definovanie hlavných úloh dňa pomáha znížiť pocity stresu a získať kontrolu nad situáciou. Zapísaním úloh a ich preškrtnutím pri ich splnení môžete pocítiť úspech a naplnenie.
  5. Kreativita a fantázia: Vaše denné TO-DO listy nemusia byť nudné. Buďte kreatívne so svojím zoznamom pomocou rôznych farieb, symbolov alebo dokonca kresieb, aby boli vizuálne príťažlivejšie. Alebo siahnite po našich Akčných plánovačoch, ktoré motivujú svojím elegantným minimalistickým vzhľadom a nechajú dostatok priestoru vašej vlastnej kreativite.

Jasná vízia celkového obrazu a jeho rozdelenie na zvládnuteľné úlohy vám pomôže zostať sústredená a dosiahnuť svoje plány. Nezabudnite, že súčasťou efektívneho plánovania je aj kontrola pokroku a bilancovanie krátkodobých cieľov. Práve to zabezpečí, aby ste tak ľahko nezišli z cesty za dosiahnutím svojho sna.

Zdroj foto: freepik.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár