Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE

22. marec Svetový deň vody – Ako a prečo šetriť vodou

Bez vody by neexistoval život. Voda poskytuje ochranu zdravia. Svetový deň vody (World Water Day) si tento rok pripomíname už 30 rokov. Deň venovaný vode každoročne vyhlasuje Organizácia Spojených národov (OSN). Cieľom tohto dňa je pripomenúť spoločnosti aký význam má voda pre náš život a dôležitosť ochrany jej zdrojov.

Pri príležitosti Svetového dňa vody regionálne úrady verejného zdravotníctva každý rok ponúkajú poradenstvo a analýzu vody. Ako napríklad bezplatné orientačné vyšetrenie vzoriek vody z individuálneho zdroja pitnej vody (studne).

V tento deň si pripomíname, že pitná voda je vzácnosť, nie samozrejmosť. Viac ako 2 miliardy ľudí na svete nemá prístup k pitnej vode. Znečistená voda predstavuje najväčšie ohrozenie pre ľudí žijúcich v chudobe alebo v krajine s vojnovým konfliktom. V takýchto krajinách je voda znečistená a ľudia umierajú viac na choroby spôsobené znečistenou vodou, ako na samotný vojnový konflikt.

Vedeli ste, že vodná stopa na jedného obyvateľa našej krajiny je takmer 4 000 litrov vody v jeden deň? Preto by každý z nás mal využívať tento na život potrebný zdroj s rozumom.

Prečítajte si: Obchodný reťazec Lidl reaguje na veľký počet detí s obezitou, od marca mení svoj marketing zameraný na deti

Čo môžem na záchranu vody urobiť ja?

Každý z nás môže na záchranu vody prispieť aspoň svojou malou troškou tým, že sa na vodu budeme pozerať, ako na vzácny zdroj. Nebudeme ňou plytvať a nebudeme ju znečisťovať. V súčasnosti takmer každá domácnosť používa pitnú vodu na všetko, dokonca aj na polievanie záhrady a splachovanie toalety.

  • Každý z nás môže znížiť spotrebu vody tak, že izbové rastliny a záhradu budeme polievať dažďovou vodou, ktorú si sami nazbierame.
  • Niekoľko litrov vody denne vieme ušetriť aj tak, že si nenapustíme vaňu alebo sa nebudeme sprchovať 15 minút, no 2 minúty, ktoré sú dostatočný čas na to, aby sme si umyli celé telo aj vlasy. (Navyše okrem vody ušetríme aj naše peniaze.)
  • Umývačku riadu a práčku zapínajme až keď budú naplnené naozaj doplna. Pri kúpe spotrebičov, ktoré na svoju prácu používajú vodu, myslime na to, či sú vybavené ekologickými programami.
  • Voda, ktorá nám ostala v kanvici nevylievajme. Polejme ňou kvety alebo ju nalejme do umývačky riadu či práčky. O toľko menej vody si naše spotrebiče pri ich práci napustia pitnej vody. Dokonca na polievanie rastlín môžeme použiť aj vodu, v ktorej sme varili cestoviny.
  • Dažďovou vodou tiež môžeme umyť svoje auto, bicykel, topánky.
  • Opravme kvapkajúce kohútiky a používajme len tie úsporné. Táto drobnosť vie ušetriť naozaj obrovské množstvo vody.
  • Neumývajme si zuby a nehoľme sa pod prúdom tečúcej vody.
  • Nerozmrazujme zmrazené potraviny pod vodou, potraviny vyberme večer pred ich použitím a nechajme ich rozmraziť prirodzene.
  • No a na záver, učme šetriť vodou aj naše deti. 😊

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár