Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO

5 kníh o rodičovstve, ktoré by si mala prečítať každá mama

Marec mesiac knihy. Naposledy sme vám ponúkli 5 tipov na knihy, ktoré by si mala prečítať každá mama, ktorej úlohou nie je len byť mamou, ale hlavne ženou. Dnes vám prinášame 5 tipov na knihy o rodičovstve, ktoré by si mala prečítať každá mama, ktorej záleží na šťastí a bezpečí jej drobca.

Prečo sú dánske deti šťastné?

Dáni sú už niekoľko rokov považovaní za najšťastnejších ľudí na planéte. Zo šťastných detí rastú šťastní dospelí, ktorí vychovávajú šťastné deti. Dánska filozofia rodičovstva stojí na niekoľkých pilieroch:

  • radosť z hry,
  • autentickosť,
  • otvorená myseľ,
  • empatia,
  • žiadne ultimáta,
  • intimita

Toto mali čítať naši rodičia (a naše deti sa potešia, ak si to prečítame my)

Takmer každý človek, ktorý ešte nie je rodičom si myslí, že raz, keď ním bude, tak bude tým najtolerantnejším a najchápavejším rodičom. Potom nastane tá chvíľa, keď sa z človeka stane rodič a zrazu vôbec nie je takým rodičom akým chcel byť alebo akým si myslel, že bude. Autorkou knihy Toto mali čítať naši rodičia je skúsená psychoterapeutka, ktorá ukazuje ako naša výchova v detstve ovplyvňuje to akými budeme rodičmi. Kniha odhalí, ako hlboko máme zakorenené vzorce výchovy. Naučí nás, že láska v rodičovstve nestačí. Podstatná je schopnosť nájsť tie správne slová. Kniha obsahuje tieto okruhy:

  • Ako naša výchova ovplyvnila náš vzťah k vlastným deťom
  • Ako sa učíme z vlastných chýb (a ako ich môžeme napraviť)
  • Ako sa zbaviť negatívnych vzorov správania
  • Ako zaobchádzať s impulzívnymi pocitmi
  • Ako sa naučiť navzájom komunikovať s úctou

Prečítajte si:  Mária Sliacka, riaditeľka UNICEF Slovensko: Projekt JEŽKOVINY vybuduje v deťoch návyky, ktoré im pomôžu riešiť problémy v detstve i v dospelosti

Klub nerozbitných detí

Kniha o hľadaní detského šťastia v dobe internetu, smartfónov, tabletov a iných moderných technológií. Kniha Klub nerozbitných detí vychádza z medicíny, psychológie a je doplnená o rozhovory so slovenskými expertmi. Táto kniha ukáže každému rodičovi ako zariadiť to, že dieťa sa v dnešnom rýchlom svete instantných riešení stane nerozbitným dospelým.

Krotitelia displejov

Dnešné deti sú prvá generácia, ktorá vyrastá vo svete displejov. Je to situácia, ktorej musí čeliť každý súčasný rodič. Kniha vysvetľuje ako tieto situácie zvládať a ako naučiť žiť deti tak, aby život v obklopení virtuálnej reality zvládli. Autorka Slávka Kubíková (autorka aj knihy Klub nerozbitných rodičov) knihy kladie provokatívne otázky každému používateľovi smartfónu.  

Prečítajte si: 5 tipov na knihy pre každú akčnú mamu

Samostatné dieťa alebo ako sa stať lenivou mamou

Autorka knihy detská a rodinná psychologička Anna Bykovová ponúka svoj názor na samostatnosť detídnešnej mladej generácie. Autorka hovorí o tom, že aby dieťa bola samostatné, matka musí byť „lenivá“ (lenivá v záujme dieťaťa). Dieťa je nesamostatné ak to jeho rodičovi vyhovuje. Kniha rieši problematiku hyperstarostlivosti, bezstarostnosti. Poukazuje na to, že dieťa, ktoré vie v rannom veku hovoriť cudzím jazykom si možno nevie upratať hračky, a potom z neho vyrastá infantilný pubertiak. Autorka knihy nerozpráva žiadnu teóriu, ale praktické príhody zo života s jej dvomi synmi.

Ako neprísť o dieťa

Ako neprísť o dieťa je výborná príručka prvej pomoci. Kniha, ktorú by si mali prečítať nielen rodičia, ale každý, kto je aspoň občas v kontakte s dieťaťom. Deti sú experti na vyhľadávanie nebezpečenstva, preto by každý z nás mal vedieť ako sa pohotovo zachovať v každej rizikovej situácií s dieťaťom. Autori knihy majú spolu 60 rokov skúseností v prvej pomoci a 40 rokov praxe v záchrannej službe.

Zdroj foto: Pexels

 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár