Začnite písať

PR ČLÁNKY Uncategorized

Ako zabaviť deti – tipy pre všetky vekové kategórie

Prázdniny, daždivé víkendy alebo choroba si vyžaduje zo strany rodičov značnú dávku kreativity. Zabaviť deti nie je vždy jednoduché, najmä ak chcete, aby bol tento čas naplnený zmysluplne.

Aby ste nemali s hľadaním vhodného programu pre vaše ratolesti problém, poradíme vám, ako sa zabaviť s deťmi všetkých vekových kategórií.

Čítajte si a zároveň sa učte

Čítanie je zábava pre menšie aj staršie deti. Stačí iba vybrať správnu knihu zodpovedajúcu veku detí a ich záujmom. Ak už vaše dieťa vie čítať alebo sa to začína učiť, môžete sa s ním striedať – kúsok prečítate vy a kúsok dieťa. Nezáleží na tom, či to bude obľúbená rozprávka alebo detská encyklopédia. Pre deti od 3 rokov  je vhodné aj Kúzelné čítanie.

Ide o obrázkové knihy s elektronickou ceruzkou aj bez nej. Kniha má zabudovaný špeciálny kód a po priložení ceruzky sa spustí hudba, zvuk alebo opis daného obrázku. Deti si tak môžu „čítať“ aj bez vás a naučia sa veľa nových vecí. Takto ich zabavíte nielen doma, ale napríklad aj v aute.

Zahrajte si spoločenské hry

Detské hry môžu mať veľa podôb. Spoločenské hry pre celú rodinu ich zabavia aj na niekoľko hodín. Hry pomôžu deťom okrem iného rozvíjať a precvičovať pamäť, naučia sa vyhrávať aj prehrávať a pracovať s týmito emóciami, podporia duševný a intelektuálny rozvoj a naučia ich aj trpezlivosti. Výber doskových hier je naozaj veľký, vybrať si môžete hry pre najmenšie aj staršie deti, pre dvoch aj viacerých hráčov.

Okrem starého dobrého Človeče nehnevaj sa, pexesa alebo setov s viacerými hrami ako šachy, dáma či backgammon môžete zvoliť aj vedomostné, náučné či postrehové hry. Ak nemáte po ruke stolné hry, vyskúšajte tajomné vrecko. Do vrecúška alebo tašky dajte niekoľko rôznych predmetov. So zavretými alebo zaviazanými očami dieťa vytiahne jeden predmet a len podľa hmatu určí, čo to je. Samozrejme sa môžu vystriedať všetci zúčastnený.

Kreatívna zábava

Ďalšou možnosťou ako zabaviť deti je niečo s nimi vyrobiť. Už samotný proces pre nich bude skvelou zábavnou aktivitou. Ale ak si vyrobíte napríklad domáci sliz alebo bunker, zábava bude pokračovať aj ďalších minimálne niekoľko desiatok minút. Spomínaný domáci sliz si vyrobíte jednoducho, stačí zmiešať kukuričný škrob s vodou a potravinárskym farbivom alebo ovocným sirupom.

Sliz môže mať rôznu konzistenciu, záleží od množstva vody a škrobu. Treba síce počítať s menším neporiadkom, ale aj domáce práce s deťmi sú určitá forma zábavy. Vyrábať môžete aj jednoduché šperky, dekorácie alebo si spoločne niečo zasadiť. Práca s hlinou má pozitívny vplyv na psychiku, a to nielen detskú ale aj dospelácku. Navyše sa váš potomok môže pravidelne starať o rastlinku a tešiť sa z výsledku.

Zapojte deti do domácich prác

Každá domácnosť potrebuje starostlivosť a popri deťoch na to zvyčajnej nie je dostatok času. Staršie deti už môžete zapojiť do jednoduchších domácich prác, vysávanie alebo utieranie prachu zvládnu aj samé. Menšie deti vám môžu aspoň asistovať. Je síce možné, že malý asistent narobí viac neporiadku ako stihnete upratať, ale aj takto strávený spoločný čas sa počíta. Časom sa to však určite zlepší a získate malého šikovného pomocníka.

Ako zabaviť deti

Cvičte spolu s deťmi a spojte príjemné s užitočným

Udržať sa vo forme a odreagovať sa pri športe je s malými deťmi náročnejšie, ale nie nemožné. Ak je vonku pekné počasie, prechádzky, výlety na bicykli alebo šantenie na kolobežke či kolieskových korčuliach dokážu deti zabaviť aj unaviť. Lenže čo ak sa nedá tráviť čas vonku? Cvičiť s deťmi môžete aj doma, na internete nájdete množstvo videí s jednoduchými cvikmi, ktoré môžete robiť spoločne.

Cvičenie zlepšuje náladu, v prípade dospelých aj postavu. Ak si deti začnú od malička osvojovať zdravý životný štýl, bude to len dobre. Treba myslieť aj na to, že deti sa môžu začať rýchlo nudiť, takže si nájdite rôzne cviky a obmieňajte ich, alebo vyskúšajte detskú jogu.

Vyrobte darčeky pre svojich blízkych

Blíži sa sviatok niektorého z rodičov, starých rodičov alebo inej blízkej osoby? Darček, ktorý vyrobí dieťa samotné bude určite cennejší ako ten kupovaný. To že deti zabavíte je iba bonus, navyše budú vedieť, že pri darčekoch nie je dôležitá ich cena ale to, že sú darované s úmyslom niekoho potešiť. Vyrobiť vonnú soľ do kúpeľa, pohľadnicu, ponožkové zvieratko, obrazy, tričko popísané farbami na textil alebo maľovaný rodokmeň zvládne s vašou pomocou každé dieťa.

Upečte si niečo dobré a sladké

Pečenie koláčikov je niečo, z čoho budú mať deti určite radosť. Pomáhať v kuchyni je pre ne zábava a ak bude výsledkom vlastnoručne upečený koláč, o to lepšie. Začať môžete niečím úplne jednoduchým a nepečeným ako sú banány poliate čokoládou a posypané kokosom, alebo piškóty zlepené džemom a máčané v čokoláde. Celkom jednoduchá je aj bábovka, bublanina, kokosové guľôčky alebo medovníky. Pomocné práce pri pečení samozrejme zvážte s ohľadom na vek a schopnosti detí.

Aj moderné technológie patria k životu

Mobily, tablety či notebooky sú bežnou súčasťou našich aj detských životov. Najmenším deťom samozrejme do rúk takéto veci nepatria, ale škôlkari by od nich nemali byť úplne izolovaní. Ak sa deti 1-2 hodiny denne zabavia aj takýmto spôsobom nemusí to na ne mať negatívny dopad, práve naopak. Na mieste je samozrejme určitá kontrola, nastavenie rodičovských zámkov a podobne.

Avšak rôzne hry, vzdelávacie videá či filmy sú tiež dôležité pre rozvoj detí. Napríklad videohry môžete hrať spoločne a podporiť tým kognitívne, emocionálne aj sociálne zručnosti detí. Je to v podstate rovnaké ako pri spoločenských hrách. Pri výhrach aj prehrách by ste im mali byť dobrým vzorom.

Zdroj obrázkov:

1. Evgeny Atamanenko/Shutterstock.com

2. Oksana Kuzmina/Shutterstock.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár