Začnite písať

AKČNÉ TIPY RODIČOVSTVO

Bezplienková metóda – ako funguje a kedy s ňou začať?

bezplienková

Bezplienková komunikačná metóda je prístup ku komunikácii, ktorý nevyžaduje použitie plienok alebo iných pomôcok na zachytenie moču alebo stolice. Cieľom tejto metódy je naučiť dieťa rozpoznávať, kontrolovať a komunikovať svoje fyziologické potreby.

Kedy začať s bezplienkovou metódou?

Bezplienková komunikačná metóda je výsledkom pozorovania a výskumu, ktoré ukazujú, že dieťa má schopnosť rozpoznať a kontrolovať svoje fyziológie skôr, než sa predpokladá. Keď dieťa začne prejavovať záujem o svoje telo a okolie, rodičia môžu začať s procesom bezplienkovej komunikácie. Nie je „správny“ čas začať eliminačnú komunikáciu. Niektorí rodičia začínajú hneď po narodení; pomáha to začleniť prax do ich každodenného života. Iní to berú o niekoľko mesiacov neskôr. Vo veľkej miere to záleží aj na praktickosti a možnostiach samotných rodičov.

Bezplienková komunikačná metóda vyžaduje trpezlivosť, pozornosť a účasť rodičov. Rodičia by mali vedieť, ako rozpoznať signály dieťaťa a reagovať na ne včas. Okrem toho je dôležité, aby rodičia boli trpezliví a podporujúci pri procese učenia.

Prečítajte si: Popôrodnou depresiou môžu trpieť aj muži. Viete ako spozorovať popôrodnú depresiu a kto patrí do ohrozenej skupiny?

Ako používať eliminačnú komunikačnú metódu

Všetky deti vysielajú signály, že príroda volá. Môže však chvíľu trvať, kým prídete na špecifické podnety vášho dieťaťa a vytvoríte konzistentnú odpoveď, ktorej rozumie. Bábätko trénované na eliminačnú komunikáciu potrebuje byť na záchode fyzicky podporované, pretože nie je dostatočne silné, aby sedelo vzpriamene. V Číne, kde bola eliminačná komunikácia po stáročia preferovanou metódou učenia na nočník, rodičia držia svoje dieťa za boky nad záchodom, obrátené od nich. Tí, ktorí používajú túto metódu v USA, majú tendenciu sedieť tvárou k záchodu, keď držia svoje batoľa pred sebou. 

Najväčšie výhody bezplienkovej metódy

  • Podporuje sa vzťahová väzba: spokojné bábätko, nemusí plakať, vie že sa na nás môže spoľahnúť, že mu rozumieme, nižšie hladiny stresových hormónov, matka je najlepším odborníkom na vlastné dieťa, rodina sa zapája a prehlbuje to vzťah a komunikáciu obojsmerne aj s ostatnými  členmi rodiny.
  • Umocnenie sebadôvery matky: uvedomuje si svoju schopnosť postarať sa o dieťa a porozumieť mu. Cíti sa schopná vo svojej novej roli, náročné situácie zvláda ľahšie.
  • Zdravotné benefity: menej bolestí bruška a problémov s vyprázdňovaním, prevencia a uľavenie pri kolikách a zapareninách, časté vetranie, hygiena – bábätko je stále čisté, pokožka je stále v suchu…
  • Ekonomické výhody: menšia spotreba plienok, vlhčených utierok, krémikov, mydielok… dá sa ísť na minimálne náklady.
  • Ekologické výhody: súvisia s ekonomickými, menej odpadu.

Prečítajte si: Mária Sliacka, riaditeľka UNICEF Slovensko: Projekt JEŽKOVINY vybuduje v deťoch návyky, ktoré im pomôžu riešiť problémy v detstve i v dospelosti

V závere, bezplienková komunikačná metóda je cestou k zodpovednejšiemu a udržateľnejšiemu prístupu k hygiene dieťaťa. Je to proces plný výziev, ale aj veľkých úspechov pre rodinu a dieťa. Rodičia by mali zvážiť všetky dostupné informácie a rozhodnúť sa, či je táto metóda vhodná pre ich rodinu.

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár