Začnite písať

AKČNÉ TIPY RODIČOVSTVO ZDRAVIE

Čo robiť ak mám podozrenie, že má moje dieťa ploché nohy?

Ploché nohy trápia deti i dospelých. Ako vyzerá plochá noha? Ako zistím, že má dieťa ploché nohy? Ako by mala vyzerať detská topánka a ako sa lieči plochá noha? Toto všetko sa dozviete v našom článku.

Ako vyzerá a vzniká plochá noha

Plochá noha je deformita chodidla, kedy sa znižuje pozdĺžna alebo priečna klenba (poprípade obidve naraz). Plochá noha môže byť vrodená, ale môže vzniknúť aj v priebehu života. Dôvodom vzniku plochých nôh počas života sú svalové, kostné a väzivové poruchy, reumatické ochorenie, ochorenie kĺbov, nadváha, obezita, dôsledok nehody, nosenie nesprávnej obuvi.

Plochá noha sa prejavuje najmä bolesťou nohy v okolí členkov, kŕčmi v lýtkach, kŕčovými žilami, bolesťou bedier, bedrových kĺbov a chrbtice.

Stupne plochých nôh

  1. Preťažená noha
  2. Pokles klenby z dôvodu zaťaženia
  3. Sploštenie klenby (je možné vyliečiť)
  4. Fixná deformita (nedá sa vyliečiť)

Kedy vieme rozpoznať plochú nohu u detí

Každé dieťa má plochú nohu, keď sa narodí, pretože deti majú do 3 rokov chodidlá obalené tukom. Klenba sa objavuje postupne začiatkom druhého až tretieho roku života dieťatka. K zdraviu nohy dieťatka vieme pomôcť tak, že ho nebudeme nútiť stavať sa na nohy, chodiť a používať „chodáky, hopsadlá, pavúky“.

Prečítajte si: Európske štandardy starostlivosti o zdravie novorodencov už aj na Slovensku

Ako má vyzerať zdravá detská obuv

Základom zdravej nožičky dieťaťa je, aby nosilo správne topánky. Dieťatko by nemalo nosiť topánky kým samé nezačne chodiť. Detské topánky by mali mať pevnú a pružnú podrážku a do 3 rokov dieťatka by mali byť po členky. Najlepšou voľbou pre detskú nožičku sú kožené topánky v správnej veľkosti. Detská topánka by určite nemala byť menšia, no ani väčšia ako dieťa potrebuje. Najlepšou voľbou je barefoot obuv alebo supinovaná obuv. Supinovaná obuv má pätu naklonenú smerom von.

Na zistenie či je detská topánočka správna existuje malý trik. Stlačte topánočku vášho dieťatka v ruke tak, aby sa špička s pätou spojili. Ak to s topánočkou vášho dieťatko dokážete, pravdepodobne je tou správnou pre nožičku vášho drobca.

Testy na odhalenie plochej nohy

Test s farbou

Natrite chodidlo dieťaťa temperovou farbou a následne postavte dieťa na papier tak, aby urobilo odtlačok svojho chodidla.

Test v kúpeľni

Pomocou tohto testu opäť získate odtlačok chodidla vášho dieťatka. Postavte vaše dieťa mokrým chodidlom na dlažbu tak, aby na dlažbe ostal odtlačok mokrého chodidla.

Test so zrkadlom

Tento test je na odhalenie plochého chodidla najpresnejší. Postavte dieťa na sklenený stolík a pod sklo položte zrkadlo, ktoré vám ukáže ako vyzerá chodidlo vášho dieťatka, keď stojí.

Prečítajte si: Všetko čo potrebujete vedieť o zápise do prvého ročníka základných škôl

Cviky pre zdravé nohy

  • Ohybnosť chodidla zlepšuje kreslenie ceruzkou pomedzi prsty na nohách.
  • Pravidelné vystieranie chodidiel na špičky, zdvíhanie predmetov chodidlami pomáha zdraviu nôh.
  • Masírovanie vnútornej strany chodidiel loptičkou na to určenou má tiež priaznivé účinky pre zdravie nôh.

K tomu, aby sme mali zdravé nohy musíme dbať na správnu obuv.

  • Noste len tvarovanú obuv a obuv s vystuženou pätou.
  • Vyhnite sa noseniu žabiek a príliš tesných topánok.
  • Používajte ortopedické vložky.
  • Buďte čo najčastejšie bosý, najmä na nerovných povrchoch.

Ako sa liečia ploché nohy

Ploché nohy si vyžadujú liečbu len ak spôsobujú bolesti nôh, kĺbov, chrbtice a podobne. Plochú nohu môžete liečiť častým chodením s bosými nohami po rôznych nerovných povrchoch. Tiež existujú rôzne ortopedické koberce, ktoré si môžete vyrobiť aj doma. Na starý koberec nalepte cestoviny, mušle, kamienky, jednoducho čokoľvek, čo vám napadne. Tento koberec môžete umiestniť do chodby, aby bol každý člen domácnosti nútení po koberci chodiť tak často, ako to len ide. Pri podozrení plochých nôh určite navštívte ortopéda a fyzioterapeuta, ktorí vášmu dieťatku najlepšie určia liečbu.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár