Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO ZDRAVIE

Prečo by malo každé dieťa žiť s domácim miláčikom? Zviera učí dieťa mnohým veciam a zabezpečuje jeho zdravie

Zviera ako spoločník má pozitívne účinky na duševné a fyzické zdravie detí. Posilňuje ich schopnosť vcítiť sa do pocitov inej živej bytosti, zvyšuje empatiu, emocionálnu inteligenciu, znižuje riziko vzniku alergií a zlepšuje imunitu. Navyše deti, ktoré vyrastajú so zvieraťom sú sebavedomejšie, empatickejšie, priateľskejšie, spoločenskejšie, zodpovednejšie a veselšie než deti, ktoré žijú bez zvierat. Spoločník zviera u detí tiež znižuje hladinu stresového hormónu kortizolu,  zlepšuje komunikačné a kognitívne zručnosti.

Čo naučí domáce zvieratko vaše dieťa

Zvieratko je pre dieťa priateľom i spoločníkom, ktorý ho naučí veľké množstvo vecí. Domáci maznáčik pomáha dieťaťu:

  • prekonať smútok,
  • zahnať samotu,
  • spôsobuje mu radosť,
  • pomáha dieťaťu v socializácii,
  • maznanie sa so zvieraťom znižuje krvný tlak, hladinu stresu, riziko vzniku obezity,
  • podporuje tvorbu hormónov šťastia,
  • zlepšuje imunitu,
  • znižuje sa riziko vzniku alergií a respiračných ochorení.

Život dieťatka so zvieraťom zároveň učí mnohé veci:

  • Učí dieťatko schopnosti pozerať sa na cieľ bez prerušenia, učí ho trvalý očný kontakt, čo je základ k ľudskej komunikácii. Učí dieťa spájať informácie získané vizuálne s informáciami, ktoré získa prostredníctvom sluchu, čuchu, hmatu a orientáciou v priestore.
  • Učia dieťa interagovať s druhými, pretože dieťa je na zvieratko zvedavé a rovnako zviera je zvedavé na dieťa, čím sa neustále jeden na druhého nalaďujú.
  • Učí sa dieťatko hrať, napodobňovať, posúva ho vpred. Dieťa sa chce za zvieraťom rýchlejšie pohybovať, chce napodobňovať jeho zvuky, chce sa ho dotýkať, čím zlepšuje svoje gestá a motoriku.
  • Učí dieťa ovládať svoj pohyb, dieťa sa chce zvieratka chytiť, ale pri zvieratku musí veľmi rýchlo zistiť, ako sa ho môže chytiť tak, aby to zvieratko nebolelo.

Deti, ktoré vyrastajú so zvieratkom majú okrem vyššie spomenutého tiež lepšie zdravie, väčšiu mieru poslušnosti, viac fyzickej aktivity, menšiu mieru náladovosti, menej problémov so správaním a učením.

Prečítajte si: Dá sa výchovou podporiť zdravé sebavedomie dieťaťa?

Ako vybrať vhodného domáceho miláčika pre svoje dieťa

Pri výbere domáceho maznáčika do vašej rodiny musíte myslieť hlavne na to koľko času, energie, financií, pozornosti a lásky na zviera máte. Zviera je živý tvor a na to, aby prežilo bude od vás závislé.

Ak máte na zvieratko dostatok času vhodný výber pre vás bude pes. Najpopulárnejšie plemená psov k deťom sú zlatý retriever, labrador, pudel, írsky teriér, vyžla, kólia, bulteriér, bígel a buldog. Vhodné sú aj krížence týchto plemien. Dôležitejšie, ako výber plemena je pokojná povaha psa a profesionálny výcvik jeho poslušnosti.

Ak nemáte dostatok času na venčenie psov, môžete si vybrať za vášho domáceho maznáčika mačku. Vhodné mačky k deťom sú plemená ako Ragdoll, Mainská mývalia mačka, Sibírska, Birmancká a Manská mačka.

Ak máte na zvieratko obmedzené množstvo času vhodné zviera pre vás je jašterica alebo iný plaz, vtáčik, ako napríklad kanáriky a korely, škrečky, pieskomily, myši, morské prasiatka, bojovnica pestrá alebo mravčia farma.

Animoterapia  zvieratá sú najlepšími liečiteľmi, pretože majú pozitívny vplyv na emocionálne aj fyzické zdravie človeka. Citový vzťah k zvieraťu pomáha uvoľňovať interferón, ktorý posilňuje imunitný systém, endorfíny, ktoré zvyšujú prah bolesti. Liečivé pôsobenie zvieraťa súvisí s emaptiou, nepodmieneným rešpektom a láskou, ktorú sú zvieratá schopné prejaviť. Uspokojenie týchto potrieb, v kombinácii s dotykom živej bytosti pomáha uviesť pacienta do lepšieho duševného stavu.

Prečítajte si: Dá sa výchovou podporiť zdravé sebavedomie dieťaťa?

Existujú dve základné kategórie terapeutických zvierat:

  1. Asistenčné zvieratá –individuálne vycvičené na vykonávanie príkazov alebo na prácu pre nejakú osobu so špecifickým problémom.
  2. Terapeutické zvieratá – sú integrálnou súčasťou liečebného procesu pre jednotlivca alebo skupinu jednotlivcov s rovnakým problémom.

V niektorých krajinách sa zvieratá používajú ako rovnocenná súčasť psychoterapie. Zároveň sa využívajú aj pri závažných ochoreniach, ako je napríklad rakovina. Hladenie a komunikácia so zvieraťom urýchľuje rekonvalescenciu pacientov.

Canisterapia, hipoterapia, delfinoterapia, medzi najznámejších zvieracích liečiteľov patria psy, kone a delfíny. Títo liečitelia pomáhajú pri liečbe pohybového ústrojenstva, mentálnych porúch, porúch správania a emočných porúch.

 

Zdroj foto: Pexels

 

 

 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár