Začnite písať

INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO

Sharenting je pojem, ktorý by mal poznať každý rodič a pre bezpečnosť svojho dieťaťa by sa mu mal vyhýbať

Sociálne siete ponúkajú rodičom možnosť zdieľať s celým svetom radosť a pýchu z ich ratolestí. Dokonca niektorí slávni rodičia zakladajú svojim deťom ich vlastné profily na sociálnych sieťach hneď po narodení. Kedy je zdieľanie tejto radosti už príliš a aké riziká predstavuje tento novodobý fenomén?

Zdieľanie fotografií detí na sociálnych sieťach sa zdá ako neškodná vec, avšak nadmerným zdieľaním fotografií detí, rodičia svojich drobcov oberajú o súkromie. Digitálna stopa dieťaťa na internete sa v súčasnosti začína už prvým sonogramom. Podľa viacerých výskumov medzi motivácie rodičov zdieľať informácie o svojich deťoch na sociálnych sieťach patrí:

  • zdieľanie fotografií dojčiat zmierňuje sociálnu izoláciu matiek,
  • matka túži po komentároch k fotografii svojho dieťaťa, ktoré ju uistia, že je dobrou matkou,
  • túžba ukázať svoju radosť a hrdosť z úspechov svojich detí.

Prečítajte si: Prečo je mediálna výchova dôležitá? Aké riziká predstavuje online svet

Charakteristika pojmu sharenting

Pojem sharenting je zložené z dvoch anglických slov share-zdieľanie a parenting-rodičovstvo. Čo znamená zdieľanie online obsahu svojich detí na internete, zvyčajne fotografie a videá detí na sociálnych sieťach.

Hrozivé čísla „shareting-u“ vo svete

  • Podľa jednej z britských štúdií, ktorá sa zaoberá „sharentig-om“, priemerné dieťa vo veku 0 až 5 rokov sa na internete objavilo v takmer 2 000 fotografiách alebo videí.
  • Podľa poľského výskumu viac ako 70% detských fotografií v Poľsku zobrazuje deti vo veku 0 až 8 rokov, iba 7% z týchto fotografií bolo uverejnených cez súkromný profil. Viac ako 90% týchto rodičov uviedlo meno dieťaťa a 80% rodičov uverejnilo aj dátum narodenia dieťaťa. Dokonca takmer 35% rodičov zdieľa na internete aj dôležité dokumenty dieťaťa, ako je napríklad rodný list, vysvedčenie či diplom zo školských aktivít. Navyše takmer 80% rodičov uverejnilo na sociálnych sieťach fotografiu svojho polonahého dieťaťa.
  • Jeden z desiatich rodičov zdieľa na internete zdravotný stav svojho dieťaťa.
  • Podľa prieskumu komunikačnej agentúry GETLIKE na Slovensku, viac ako 80% zdieľaných fotografií na internete je z rodinného prostredia, z toho 99% fotografií zobrazuje rozpoznateľnú tvár dieťaťa a 70% rodičov si na uverejnenie týchto fotografií nevypýtalo žiadne povolenie od svojho dieťaťa, čím porušili základné ľudské práva dieťaťa.

Prečítajte si: Ľubica Račeková: V škole začína a rozvíja sa mnoho procesov, ktorými vieme prispieť k tomu, aby sme sa tu mali lepšie a vzájomne sa tolerovali.

Prečo je uverejňovanie fotografií detí na internet nebezpečné

Uverejňovanie fotografií detí predstavuje množstvo rizík, ako napríklad:

  • po uverejnení fotografie na sociálnu sieť, fotografie patrí sociálnej sieti, preto ju sociálna sieť môže použiť na akékoľvek účely,
  • krádež identity,
  • k fotografii vášho dieťaťa sa môžu dostať internetoví predátori a pedofili.

Viac o nebezpečenstve uverejňovania fotografií detí sa dočítate tu.

Aké fotografie detí predstavujú najväčšie riziko

  • fotografie polonahého dieťaťa,
  • zverejnenie osobných údajov dieťaťa, meno dátum narodenia alebo dokumenty ako rodný list, preukaz poistenca či vysvedčenie,
  • fotografie kde je dieťa detailne zobrazené, najmä jeho tvár.

Pri uverejňovaní fotografií detí na internet by ste si mali dávať pozor aké hashtagy pod fotografiu použijete. Pretože pomocou hashtagov sa online predátori dokážu k fotografií vašich detí dostať veľmi jednoducho. Určite nepoužívajte hashtag ako napríklad, #nocnik.

Avšak niektoré krajiny už premýšľajú nad zákonom, ktorý by zakotvil ochranu súkromia detí na sociálnych sieťach ako rodičovskú povinnosť.

 

Zdroj foto: Pexels

 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár