Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE ZDRAVIE

10 vecí, ktoré môžem urobiť pre zdravie môjho dieťaťa každý deň

7. apríl bol v roku 1950 Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) vyhlásený za Svetový deň zdravia. Každá maminka chce, aby bolo jej dieťatko zdravé a rovnako chce, aby tu ona mohla byť zdravá pre svoje dieťa. Preto by mala každá matka myslieť na zdravie seba aj svojho drobca každý deň.

Až 80 % nášho zdravia ovplyvňuje to aký životný štýl žijeme, zvyšných 20 % tvorí genetika a zdravotná starostlivosť. Z toho vyplýva, že či budeme zdraví my a naše deti vieme ovplyvniť až z 80 %. Preto skúste robiť týchto 10 vecí každý deň pre zdravie svojho drobca, ale aj pre to vlastné.

1. Prechádzajte sa na čerstvom vzduchu a veďte ho k športu

Každý deň by malo byť vaše dieťa aspoň pár minút na čerstvom vzduchu. Ideálne je načerpať vitamín D zo slnka ráno, krátko po prebudení. Vtedy má čerstvý vzduch a slnečné žiarenie pre naše telo najvyšší účinok. Pobyt na čerstvom vzduchu pozitívne vplýva na psychickú pohodu, náladu, kvalitu spánku a na celkové zdravie. Zároveň by sme pre zachovanie nášho zdravia mali každý deň vykonať aspoň malú fyzickú aktivitu, aj keby to mala byť len chôdza peši po schodoch.

Prečítajte si: Sharenting je pojem, ktorý by mal poznať každý rodič a pre bezpečnosť svojho dieťaťa by sa mu mal vyhýbať

2. Dbajte na suplementáciu

Vášmu dieťatku by ste mali od malička dodávať vitamíny do tela aj v podobe suplementov. To aké vitamíny, v akom množstve a v akej forme by ste sa určite mali poradiť s pediatrom vášho dieťatka. Zvyčajne sa však odporúča vitamín C, D a železo vo forme kvapiek.

3. Rozprávajte sa 

Zdravie neznamená len to fyzické, ale aj duševné. Preto sa s vašim drobcom rozprávajte naozaj každý deň. Veďte s ním úprimné rozhovory, aby ste vedeli či je po psychickej stránke v poriadku, či ho niečo netrápi alebo podobne.

4. Počúvajte odborníkov

To aby malo vaše dieťatko silné zdravie po celý život najviac ovplyvní to, či od jeho narodenia budete počúvať odborníkov. Odborníkov počúvajte naozaj vo všetkom. Aj vo veciach, ktoré si myslíte, že sú nepodstatné. Ako napríklad, to kedy ho posadíte, či ho dáte do chodáka, kedy mu dáte do ruky smartfón alebo to či mu dáte čokoládu.

5. Dbajte na to, aby vaše dieťa jedlo zdravo a malo dostatočný pitný režim

Stravovacie návyky dieťaťa sa budujú do veku 3 rokov. Práve v tomto období by ste mali byť najprísnejší v tom, čo vaše dieťa je, v akých množstvách to je a kedy to je. Dieťa by malo jesť aspoň dva druhy zeleniny a ovocia každý deň, rovnako ako aj vy. Jeho strava by mala byť bohatá na vlákninu, bielkoviny, ale aj tuky a sacharidy. Myslite na to, že možno má vaše dieťa rado sladké, ale zo sladkého sa naozaj nenaje a najmä to u neho vybuduje zlé stravovacie návyky a škodí to jeho zdraviu.

Okrem zdravej stravy dbajte aj na pitný režim vášho drobca. Dieťa by malo denne vypiť na každý kilogram svojej váhy 60 ml vody. To znamená, že ak dieťa váži napríklad 20 kg denne by malo vypiť približne 1,2 l vody.

Zdravé stravovacie návyky pomáhajte deťom budovať aj v školskom veku, formou zdravých desiat či obedov na výlety. Kúsky čerstvého ovocia, zeleniny alebo syra zabaľte napríklad do praktického obedového disku, ktorý zabráni, aby sa jedlo v batohu rozmliaždilo či pokazilo.

6. Učte ho budovať si dobré vzťahy s ľuďmi

Základ k psychickej pohode je byť obklopený ľuďmi, ktorí nám nevytvárajú stres, ale naopak nám ho pomáhajú eliminovať. Vedieť si budovať dobré vzťahy s ľuďmi vo svojom okolí je mimoriadne dôležité. Učte vaše deti, ako vychádzať s ľuďmi a ako odhalia kto je pre ich život toxický.

Prečítajte si: Ľubica Račeková: V škole začína a rozvíja sa mnoho procesov, ktorými vieme prispieť k tomu, aby sme sa tu mali lepšie a vzájomne sa tolerovali.

7. Učte ho oddychovať

Oddych je pre naše telo kľúčový. V dnešnej uponáhľanej dobe, kedy sa na deti vytvára tlak, aby boli úspešné a stále niečo robili, je o to dôležitejšie učiť ich, aký je oddych pre kvalitu života dôležitý a nevyhnutný.

8. Učte ho myslieť pozitívne

Zdravie vo veľkej miere ovplyvňuje naša hlava a naše myslenie. Preto učte vaše deti myslieť pozitívne. Nevidieť svet a neúspechy len čiernou farbou. Každý deň im ukazujte, že žiť sa dá aj s ľahkosťou a že aj zlé dni sú prirodzenou súčasťou života, rovnako ako tie dobré.

9. Veďte ho k tomu, aby malo záľubu

Každý deň robiť aspoň pár minút to čo milujeme dokáže v každom z nás navodiť psychickú pohodu. Preto veďte vaše dieťa k tomu, aby malo nejakú záľubu. Niečo, čo ich bude baviť a vždy im to pomôže zrelaxovať a navodiť príjemné pocity, ktoré zmyjú negatívne emócie.

10. Buďte mu príkladom

No najmä, buďte vo všetkom vyššie spomenutom vášmu dieťaťu príkladom. Ak budete vy žiť zdravo a robiť všetko preto, aby ste ostali zdravými, bude to vaše dieťa brať za prirodzené. Nebude poznať nič iné, preto bude pre neho prirodzené hýbať sa, jesť zdravo, piť dostatok vody, usmievať sa, myslieť pozitívne, oddychovať, robiť to čo miluje a žiť s radosťou.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár