Začnite písať

AKČNÉ TIPY ZDRAVIE

Akčné mamy rady športujú, aby dobili baterky a lepšie znášali stres

Asi tým najobľúbenejším športom mamičiek je „beh na dlhé trate“ okolo malých nezbedníkov, no občas mamy využijú aj možnosť zacvičiť si bez nich. Po pôrode doma, pomaly a najmä pre zdravie a pocit, že si trochu chcú dať telo dokopy. Neskôr sa stále čoraz väčším závažím stávajú pribúdajúce kilečká dobrých jedákov a najčastejším športom aj veľmi rýchla chôdza s kočíkom. Až potom konečne prichádza čas na poriadne športové vyžitie.

Šport je vhodný na odbúranie stresu

Vedeli ste, že dlhodobý stres vylučuje neprimerané množstvo adrenalínu a kortizolu? Tieto hormóny môžu v nesprávnej dávke negatívne ovplyvniť naše zdravie. A zdravie si treba chrániť. Napríklad aj športom, ktorý dokáže stres príjemne odstrániť, dokonca znížiť psychické vypätie. Vďaka športu sa dostanete do fyzickej a psychickej rovnováhy, a to je presne to, čo mamy pri všetkých povinnostiach a starostlivosti o deti potrebujú.

Aké športy mamy obľubujú?

Joga pomáha zlepšiť sústredenie

Pravidelné cvičenie jogy spôsobí, že sa naše telo cíti flexibilnejšie. Joga tiež účinne vplýva na náš duševný stav a okrem toho nás dokonale naučí sústrediť sa a upokojiť našu myseľ. To môže byť nápomocné v mnohých ťažších životných situáciách.

Prečítajte si: Ak ste ešte nezačali s chudnutím do plaviek, skúste pár dobrých rád od nutričných poradcov

Cyklistika nás naučí správne dýchať

Aj správne dýchanie pri bicyklovaní dokáže znížiť stresové napätie. Jazda na bicykli rozširuje naše pľúca, nastaví prietok krvi a pomáha okysličiť mozog. Uvedomili ste si niekedy ako dobre sa po bicyklovaní zaspávalo?

Plávanie zrelaxuje celé telo

Plávanie je vlastne dokonalý relax celého tela a nenáročné cviky vo vode majú ešte aj terapeutické účinky. Tlak vody, ktorý nás nadnáša, pôsobí veľmi stimulujúco.

Beh vyplaví nadbytočnú dávku endorfínov

Viete, čo ešte pomáha pri odbúraní stresu? Vysoká dávka endorfínov. A tých je pri behu až až. Vyplavia sa na povrch a prinesú neskutočný pocit šťastia. Pravidelnosť zvyšuje tiež mentálnu odolnosť a schopnosť čeliť prekážkam.

Turistika poteší oko aj dušu a zapojí všetky časti tela

Čistý vzduch, krásne výhľady, potešenie pre oko aj dušu. Turistika je niekoľko bonusov naraz. Zdolávanie vlastných limitov nám dá viac, než by sme si mysleli.

Pilates objaví aj svaly, o ktorých ste netušili

Cvičenie pre zdravší a šťastnejší život v rovnováhe? Pilates tieto atribúty spĺňa do bodky. Systematický tréning celého tela nabíja telo energiou a zapojí všetky svaly.

Jumping vyburcuje plnú dávku energie

Cvičenie na malej a nízkej skladacej trampolíne je jedno z najúčinnejších aeróbnych cvičení. Okrem iných pozitív je jumping vhodný aj na rýchlejšie zhadzovanie kíl.

Pole dance dobre pôsobí na svalstvo a zmysly

Komplexné spevnenie tela vo vzduchu a kombinácia zapájania brušných svalov je jednoducho jedinečná. A ženy cvičiace pole dance svorne priznávajú, že sa hneď po prvých cvičeniach cítili viac sexy.

Tenis zregeneruje hlavu aj telo

Biely elegantný šport potrebuje nielen dobrý pohyb, ale aj predvídavosť a presnosť. V tenise sa maximálne zapája mozog, a tak si pri tenisovej hre cibríte hlavu a rysujete telo.

Prečítajte si: Športovanie s deťmi nemusí byť problém

FitBox dodá silu

V poslednom čase sa veľkej obľube tešia bojové športy, ktoré sú v prevedení ženských tréningov založené najmä na rýchlosti. Dynamické cvičenie zahŕňa prvky boxu a kickboxu. Striedanie kopov a úderov vedie k veľkému energetickému výdaju a efektívnemu posilňovaniu.

Nie všetky mamy si môžu zašportovať

Stáva sa, že maminky skutočne nemajú na šport čas vďaka pracovnej vyťaženosti alebo im nemá, kto postrážiť ratolesti. Vtedy je potrebné, sústrediť sa najmä na činnosti, ktoré prinášajú pokoj a dopriať si čo najviac spánku.

Ľahšie sa hovorí ako koná, no aj pri obrovskej láske k deťom, ste dôležité najmä vy, milé mamy. Starajte sa o seba najviac ako sa len dá.

Zdroj foto: Pixabay

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár