Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE RECEPTY ROZHOVORY

Chceli by ste mať doma Muža s varechou? Verte, že áno.

Muža s varechou som začala sledovať na sociálnych sieťach vtedy, keď mi počas covidového obdobia utiekla, vlastne doslova odšprintovala, inšpirácia na varenie. Neustále doma, neustále v kuchyni a fantázia na bode mrazu. Jednoduché a chutné recepty bez toho, aby som musela vyhľadávať špeciálne obchody a netradičné ingrediencie boli presne to, čo som potrebovala. Variť z toho, čo chladnička či špajza dala, ušetrí zbytočný stres a kopec času.

Komu to v kuchyni pristane viac? Mužom alebo ženám?  

Viliam Lajgút je muž s citom pre správne vyvážené chute. Vášeň k jedlu, vareniu aj pečeniu objavil v sebe už ako malý chlapec a vymýšľať nové recepty alebo príjemne ozvláštniť tradičné pokrmy, ho nesmierne baví.

Hoci je kuchyňa skôr doménou žien, muži si to akosi viac užívajú. Prečo je tomu tak, som sa opýtala Muža s varechou.

„Na túto otázku je ťažko odpovedať. No muži v kuchyni byť nemusia, ale napriek tomu tam byť chcú, takže to bude asi najzrozumiteľnejšie vysvetlenie,“ smeje sa muž, ktorý v kuchyni naozaj trávi veľmi veľa času. A to úplne dobrovoľne.

Prečítajte si: Ako využiť zvyšnú knedľu, pečivo či ryžu? Tipy na rýchle a lacné recepty zo zvyškov

Muž alebo žena v kuchyni? Kto je podľa vás vynaliezavejší?

„Asi skôr muži,“ odpovedá opäť so smiechom. Pri pohľade na jeho skvelé recepty, raz dva pochopíte prečo.

Kedy ste zistili, že varíte naozaj viac než dobre?

„Moji priatelia a rodina ma o tom, že variť viem, presviedčajú každý deň. Dokonca aj o tom, že varím veľmi dobre.“

Top 5 najobľúbenejších jedál. Máte svoj voňavý a chutný rebríček? 

„Okrem toho, že varím rád, rád aj jem. Vychutnávam si jedlo ako skutočný gurmán a ochutnám kadečo. Verný však zostávam starej dobrej klasike, preto zostaviť môj rebríček, nebude vôbec ťažké. Vyhráva knedlo, vepřo, zelo, nasleduje kapustnica, hríbová vianočná, kačka s lokšou a kapustou a top 5 uzatvára pečené koleno. Korene nezapriem a nutričný poradca ma asi nepochváli, ale aj tak nemôžem inak.“  

Čo nesmie vo vašom jedálničku chýbať?

Pri pohľade na zoznam najobľúbenejších jedál je asi odpoveď vopred jasná, ale možno sa mýlim. „Nie, určite sa nemýlite, som absolútny mäsožravec, takže jednoznačne mäso.“

Máte obľúbené koreniny alebo bylinky, o ktorých viete, že dodávajú jedlu výnimočnú chuť?

„Rozmarín, bazalka a oregano určite nesmú chýbať, ale som zástancom pravidla, že všetko radšej s mierou.“

Navariť jednoducho, rýchlo a mimoriadne chutne. Presne to akčné mamy potrebujú.

Varenie nám ukradne až 2 a pol roka z nášho života. Mali by sme sa teda snažiť, aby sme si tento čas čo najviac spríjemnili. Variť nekomplikovane, ale popritom tak, že sa všetci zalizujú, je to pravé orechové.

Muž s varechou vie, že variť sa má s láskou

Sladké, slané, pečené, varené, tradičné aj spoza hraníc, no vždy varené s ľahkosťou a nápaditosťou. Také sú recepty Muža s varechou. Viliam Lajgút vie ako navariť a vie aj to, že variť sa má predovšetkým s láskou. O tom, že mu to ide výborne, svedčí aj nominácia na ocenenie Social Awards Slovakia v kategórii Jedlo. Muž s varechou si vašu podporu rozhodne zaslúži, pretože ak sa ocitnete v situácii, kedy budete strácať inšpiráciu rovnako ako kedysi ja, stačí keď nazriete do receptov skvelého kuchára a vykúzlite jedlo, ktoré vám bude každý závidieť.

Tri super recepty na tri výborné, ľahké, jarné polievky

Viliam Lajgút alias Muž s varechou obľubuje tradičné mäsové jedlá, ale bez polievky si deň predstaviť nedokáže. Ak neviete, čo dnes navariť, odporúča recepty na tri rýchle a chutné polievky, ktoré nájdete na profiloch jeho sociálnych sietí. A nájdete tam toho ešte oveľa viac. Dobrú chuť!

1. Kelová polievka so slaninou

Na prípravu skvelej kelovej polievky potrebujeme: 400g ružičkový kel, 100g mäsová slaninka, 1l vývar alebo voda, 3 ks zemiaky, 50 ml pretlak, soľ, korenie

Postup:
Zemiaky si nakrájame na malé kocky, kel umyjeme a očistíme. Nakrájame si aj slaninku na malé kúsky a v hrnci trochu opečieme. Pridáme zemiaky, kel a posmažíme. Pridáme vývar, pretlak, soľ s korením. Necháme variť. Keď sú zemiaky uvarené, polievka je hotová. Ak by sa vám zdala riedka, zahustite ju nastrúhaným zemiakom.

2. Špenátová polievka s nivou

Ingrediencie na špenátovú polievku: 4 ks zemiaky, 1 balenie baby špenát, 1 balenie syr Niva, 1,5l vody, 250 ml smotany na šľahanie

Postup:
Zemiaky nakrájame na malé kocky, dáme ich variť do 1,5l vody. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme umytý baby špenát a syr Nivu. Nalejeme smotanu, minútu povaríme a rozmixujeme ponorným mixérom. Opäť privedieme k varu. Môžeme si nechať pár uvarených zemiakov na servírovanie.

3. Zemiaková polievka s reďkovkou a rukolou

Na zemiakovú polievku použijeme: 500g zemiakov, 3 PL olivového oleja, 700 ml vývaru, 200 ml sladkej smotany, 3 ks reďkovky, 40g masla, rukola

Postup:
Zemiaky nakrájame na kocky. V hrnci rozohrejeme olej a zemiaky na ňom opečieme. Zalejeme vývarom. Uvaríme. Prilejeme smotanu. Všetko spoločne rozmixujeme a podľa chuti osolíme. Reďkovky nakrájame na tenké plátky. V panvici rozpustíme maslo a krátko na ňom reďkovky prehrejeme. Polievku rozdelíme do tanierov, doplníme rukolu, reďkovky a ozdobíme krutónmi.

Prečítajte si: Recept na originálne guacamole – mexickú avokádovú nátierku

Zdroj foto: archív Viliam Lajgút

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár