Začnite písať

AKČNÉ TIPY CESTUJEME S DEŤMI ROZHOVORY

Dovolenkový expert Zuzana Majerová pomáha pri výbere nezabudnuteľnej dovolenky

Akčné mamy majú akčný život a pravdepodobne aj akčné deti. A akčná dovolenka alebo aj menej akčná, či úplne oddychová, im občas padne vhod. Dovolenkový expert prezradí, kam vziať deti v lete na dovolenku alebo kde si akčné mamy môžu ísť oddýchnuť osamote.

Mama mame poradí najlepšie

„Ja sama som mama dvoch malých „neposedkov“, a preto viem, aké je dôležité sem tam „vypnúť“, občas zmeniť „vzduch“. Ak namiesto vás niekto navarí alebo aspoň týždeň nebudete musieť upratovať, načerpáte silu na ďalšie dni,“ hovorí z vlastných skúseností Zuzana Majerová, ktorá požiadavky a túžby dovolenkárov plní už niekoľko rokov. O tom, že vie správne odhadnúť, kto po čom túži, svedčí aj množstvo pozitívnych reakcií od spokojných klientov. Dnes poradí aj vám. Výber skvelej dovolenky je široký.

Kam s menšími deťmi, aby ich to bavilo?

Detičky sú rôzne, niektoré sú viac aktívne, niektoré menej. Pre tie menšie väčšinou vyberáme hotel s peknou plážou, pieskový a pozvoľný vstup. Môžu si tam stavať hrady, prekladať piesok z jednej kopy na druhú a maminky sa neboja, že by sa pre hlbokú vodu hneď na okraji, mohlo niečo vážne prihodiť. V takomto prípade odporúčam pláže Zakynthosu, Malorky, Cypru, či napríklad niektoré pláže na Korfu, konkrétne časť Roda. Voda je tam v letných mesiacoch príjemne teplá a mierny vstup do mora zaručí bezpečie aj pre tých najmenších.

Aká destinácia by mohla byť zaujímavá pre väčšie deti?

Pre väčšie detičky odporúčame už predsa len zážitkovejšie hotely. Teda hotely, kde sú tobogany a animácie. Taktiež akčným rodinkám samozrejme odporúčame hotel v meste, prípadne v dedinke, aby sa bolo kde prejsť a nemuseli zostávať len v rezorte. Poloha hotela je veľký benefit, ktorý si veľa mojich zákazníkov najskôr neuvedomuje, no postupne ich učím, aby na to prihliadali. Vie im to veľmi spríjemniť dovolenku s aktívnymi deťmi.

Prezradíte nám konkrétne tipy na akčnú dovolenku?

Čo sa týka tipov na akčnú dovolenku s väčšími deťmi, tak tam je číslo jedna stále Turecko. Hotely majú najväčšie aquaparky z celého Stredomoria. Tiež je na tom dobre aj Egypt a Tunisko, ale aj Bulharsko. Sem tam sa nájdu tobogany aj v Grécku, Španielsku, Chorvátsku. Upozorňujem však na to, že ak chcú klienti tobogany v hoteli, musia rátať s vyššou cenovou kategóriou.

A kde sa môžeme naopak vybrať za pokojom?

Najpokojnejšia dovolenka je, podľa môjho názoru, na Sardínii. Tú odporúčam cestovateľom, ktorí hľadajú absolútny oddych.

Čo ešte môže prispieť k zatraktívneniu dovolenky?  

Nezabudnuteľné sú aj výlety, ktoré môžete podnikať v mieste dovolenky. Akčné rodinky preto zvyknú absolvovať buď fakultatívny výlet, prípadne si požičajú auto a idú spoznávať okolie po vlastne osi. Veľa klientov sa ma pýta, čo robiť v takom Turecku. Ja odporúčam prenajať si auto a nech sa páči, hor sa do vnútrozemia spoznávať krajinu. Dostanete sa trošku ďalej od turistického centra a spoznáte skutočné Turecko. Napríklad taká lokalita Ölüdeniz na Egejskej riviére ponúka veľa možností ako stráviť čas s deťmi aktívne a nezabudnuteľne. Starší skúsia paraglajding alebo jazdu lanovkou na horu Babadag. Je odtiaľ nádherný výhľad na celé pobrežie. Kúsok cesty autom nájdete mesto Fethiye s obrovským tradičným trhom. Z neho boli naše deti uchvátené. Takú kopu miestnych sladkostí, ovocia a dobrôt ešte nevideli. (Smiech.) Veľmi rada mojim klientom radím, na aký výlet sa oplatí ísť a čo sa oplatí vidieť, pretože zažiť len atmosféru hotela, naozaj nestačí.

Cestovanie s deťmi nie je vždy zábava. Kam by sme mali ísť za nezabudnuteľnou dovolenkou tou najkratšou cestou?

Toto je častá požiadavka klientov s malými deťmi. Avšak často sa stáva, že väčší stres z dlhšej cesty lietadlom alebo dlhšieho transferu na hotel, majú skôr rodičia ako samotné dieťa. (Smiech.) Dovolenky v Stredomorí majú čas letu približne od 2 do 4 hodín. Takže podľa tohto sa dá vyberať, kam na dovolenku poletíte. Medzi tie najbližšie letecky dostupné krajiny patrí Grécko – ostrov Rhodos, Zakynthos, Korfu, Španielsko – ostrov Malorka, Bulharsko. Transfer z letiska na hotel sa vie pohybovať v dĺžkach od 15 minút až do 3 hodín. Takže na to veľmi prihliadam, keď hľadám dovolenky pre rodinky s malými detičkami. Avšak keď komunikujem so svojimi klientmi spätne, veľakrát sa stane, že aj dlhší transfer drobčekovia zvládli úplne s ľahkosťou a plné eufórie, čo ich na novom mieste čaká.

Prečítajte si: Cestovateľská blogerka Lucia Kuková: Na Mauríciu to boli 3 najlepšie mesiace môjho života

Na akom mieste si rodičia najlepšie oddýchnu?

Na oddych rodičov sú veľmi vhodné rezorty, prípadne hotely s celodennými animáciami. Animácie bývajú rozdelené podľa veku a tomu sú prispôsobené aj aktivity, ktoré sa počas dňa konajú. Samozrejme odborníkmi na toto sú opäť Turci. Rôzne siete hotelov ako napríklad Pegassos, TUI  MAGIC LIFE, Trendy sú špičky v poskytovaní animácií pre deti rôzneho veku. Rodičia sa nemusia báť, odovzdať svoje deti animátorom. Tí ich zabavia, a tak si rodičia na chvíľu oddýchnu a naspäť sa im vráti šťastné dieťa plné nových zážitkov a medzinárodných priateľstiev. Takisto by som v sieti hotelov TUI MAGIC LIFE vyzdvihla servis pre tých najmenších. Vďaka čistým pultom na prebaľovanie, ktoré sú každom kroku, chladničkám s detskými príkrmami, či plne vybavenými ihriskami, sú podľa mňa tou najlepšou voľbou pre rodinky s tými najmenšími.

A kde sa dosýta vybláznia s deťmi aj rodičia, ak ešte úplne „nedospeli“ alebo v sebe objavili opäť to bláznivé dieťa?

Všetci sa radi vraciame späť do detstva s našimi najmenšími. Myslím si, že sa to dá hocikde na svete. Či už sa budeme hrať s deťmi v piesku alebo šnorchlovať v Egypte a sledovať rybky. Dobrú akčnú dovolenku zažijete na Malorke. Požičajte si auto a vyberte sa s deťmi do mesta Soller. Tam si dáte čerstvý pomarančový džús, pretože je to oblasť zameraná na výrobu pomarančových džúsov a potom sa odveziete historickým vláčikom cez centrum mesta, cez olivové háje a pomarančové sady. Prípadne si zájdete do jedného z množstva zálivov a budete sa potápať. Veľa mojich klientov si detstvo pripomína v hotelových aquaparkoch. No a obľúbené aktivity sú aj zipline a kitesurfing. Kitesurfing je zaujímavý čoraz viac u mladšej populácie, a preto tu vidím spojenie na trávenie času mladších aj starších. Miesta s väčšou veternosťou sú určite sever Sardínie, Kréta, niektoré časti Malorky a Turecka.

Občas by si mali maminky dopriať čas len pre seba. Kam by ste ich poslali na dovolenku?

Vyhľadávaný typ dovolenky? Fit pobyty. Na takéto dovolenky chodia mamičky väčšinou bez svojich ratolestí, prípadne s manželmi, ktorí sa radi postarajú o deti, keď si ide maminka zacvičiť. Fit pobyty sa tento rok plánujú organizovať v Turecku, Ománe, Chorvátsku, a tiež na Malorke. Každý rok sa však organizujú aj ďalšie fit pobyty v prípade, že sa nazbiera skupinka akčných mám a vyberie si miesto, ktoré sa im páči. Nie je nič jednoduchšie ako zorganizovať takýto pobyt, pretože si myslím, že ženy si to zaslúžia. Niektoré fit pobyty sú zamerané na spevnenie svalstva, iné na redukciu hmotnosti alebo sú aj pobyty s jogou a pilates. Často sú súčasťou pobytov sú aj hodinky starostlivosti o pleť.

Prečítajte si: Sebavedomá mama: mýtus alebo dosiahnuteľná realita?

Je vhodné si sem tam vyraziť aj bez detí a len za oddychom. Kam?

Akčným mamám, ktoré si chcú oddýchnuť na pár dní od svojich ratolestí, prípadne prehĺbiť vzťah s ich ocinkom, odporúčame navštíviť Dubaj. Je to destinácia, ktorá sa nám stáva čoraz viac dostupnejšou, čo sa týka frekvencie letov a cien. Je to úžasný zážitok, kde uvidíte spojenie pekných pláží s moderným, neskutočne rýchlo sa rozvíjajúcim mestom, nehovoriac o neskutočných možnostiach na nákupy a zmenu šatníka. (Smiech.) Podľa nás je to typická dovolenka pre ženy, ktoré chcú venovať čas len samé sebe.

Ale možno popri oddychu potrebujú predsa len cítiť vír veľkomesta. Čo v takých prípadoch odporúčate?

Jednoznačne výlety do hlavných, veľkých miest štátov Európy či blízkej Ázie. Veľmi obľúbenými mestami na rýchle „CITY BREAKY“ sú napríklad Madrid, Atény, Rím, Neapol, Paríž, Porto, Lisabon, prípadne Kodaň, Amsterdam, Oslo, Gdansk. A v poslednej dobe aj nádherné mesto Tel Aviv. Je to miesto očarujúce spojením viacerých náboženstiev, pekných pláží, a tiež úžasnej gastronómie. Ľudia sú tu veľmi príjemní a milí, takže sa niet čoho báť a pokojne môžete zablúdiť aj do tejto časti sveta.

A čo letiská? Stačia nám na takéto výlety tie slovenské?

Odporúčam pozrieť odlety aj z Viedne, pretože odtiaľ lieta oveľa viac letov na rôzne zaujímavé miesta, a tak sa môžu rodinky, pripadne len maminky dostať aj tam, kam z Bratislavy nie. Čiže na rôzne menej turisticky navštevované miesta našincami. Takými sú napríklad Korzika, Kefalonia, Santorini, Ibiza, či Bilbao v Španielsku. A to nespomínam exotiku. V predošlých odpovediach som sa zamerala na Stredomorie. Avšak pri exotike je možností z Viedne nespočetne veľa, ale to by už bolo asi na ďalší rozhovor. (Smiech.)

Zdroj foto: archív Zuzana Majerová

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár