Začnite písať

ZDRAVIE

Hlavný hygienik varuje, že očkovanie detí proti osýpkam kleslo pod úroveň kolektívnej imunity

Hlavný hygienik SR Ján Mikas varuje, že celoslovenská zaočkovanosť detí narodených v roku 2020 v základnom očkovaní proti osýpkam, mumpsu a ružienke klesla pod hranicu 95 %. Čo znamená, že zaočkovanosť proti týmto ochoreniam je pod úrovňou kolektívnej imunity. 

„Ako vyplýva z výsledkov administratívnej kontroly očkovania v ambulanciách pediatrov k 31. augustu 2022, ktorú vykonávajú regionálne úrady verejného zdravotníctva každý rok, kolektívna imunita dosiahla na celoštátnej úrovni 94,7 percenta.“ – uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas

Hlavný hygienik tiež upozorňuje, že osýpky sú závažné a rýchlo sa šíriace ochorenie, ktoré ohrozujú najmä deti, ktoré pre iné zdravotné dôvody nemôžu byť zaočkované, alebo nedosiahli potrebný vek na očkovanie. „Chránime ich preto práve kolektívnou imunitou, ktorá znižuje riziko, že sa s vírusom osýpok stretnú a s veľkou pravdepodobnosťou nakazia, keďže ide o vysoko nákazlivé ochorenie,“ dodal Ján Míkas.

Od začiatku roka na Slovensku bolo potvrdených päť prípadov osýpok. „Dva prípady boli importované zo zahraničia, ďalšie prípady boli zväčša v epidemiologickej súvislosti. Tri deti boli nezaočkované pre nízky vek alebo zdravotné kontraindikácie, jedno bolo zaočkované neúplne a jedno nezaočkované z dôvodu odmietnutia očkovania.“ Ján Mikas

Osýpky patria medzi najzávažnejšie vírusové ochorenia detského veku. Ich závažnosť spočíva v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Ochorenie sa rýchlo šíri vzduchom, najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva. Inkubačný čas je 8 až 15 dní. Najúčinnejším spôsobom prevencie je očkovanie.

Ochorenie u detí prebieha trojdňovým počiatočným štádiom, ktoré je charakterizované horúčkou, nádchou, kašľom, zápalom spojiviek a svetloplachosťou. V tomto štádiu bývajú na sliznici v ústnej dutine v oblasti stoličiek belavé škvrny so začervenaným okolím, tzv. Koplikove škvrny. Na 4. – 5. deň sa objavuje splývavá vyrážka. Začína na záhlaví a šíri sa na tvár, krk, brucho a končatiny. Pretrváva 3 dni. Pri nekomplikovanom priebehu ochorenie trvá 10 – 14 dní. Ochorenie sa šíri kvapôčkovou infekciou. Prameňom nákazy je len chorý človek.

V súčasnosti sa na Slovensku používa trivalentná očkovacia látka proti osýpkam, rubeole a mumpsu. Prvá dávka očkovacej látky sa podáva v 15. až 18. mesiaci veku dieťaťa, druhá dávka sa podáva v 5. roku života dieťaťa.

Zdroj foto: Pexels

Zdroj: TASR

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár