Začnite písať

INŠPIRÁCIE ROZHOVORY ZDRAVIE

Mentorka krásy Miroslava Čurilla tvrdí, že tvár bez vrások môžeme získať aj bez invazívnych zákrokov

Miroslava Čurilla vyštudovala funkčnú psychosomatiku, je certifikovaný kouč, absolvovala niekoľko programov Vedomého tela, programy tvárovej jogy a je aj v programe globálnej certifikácie ako mentorka pre zdravý a krásny výraz tváre. Ľudská tvár je pre ňu ako otvorená kniha, v ktorej dokáže prečítať aktuálne emócie alebo aj tie, ktoré sa ľudia snažia ukryť.

Porozprávala nám o tom ako sa k psychosomatike a tvárovej joge dostala, ale aj tom, ako jednoducho môžeme pleť rozžiariť a zbaviť sa vrások.

Prosila som život, aby mi ukázal smer

Čo vás priviedlo k štúdiu psychomatiky?

K psychosomatike ma priviedol osobný príbeh. Som totižto senzitívny človek, musím pracovať v radosti a mať sa dobre. A v určitom období som pocítila, že to tak nie je. Necítila som sa naplnená v práci a dokonca aj na materskej dovolenke som stratila cieľ. Prinieslo mi to zdravotné problémy, ale chvalabohu za ne. Práve vďaka nim som zistila, že sa potrebujem zachrániť. Najhoršie bolo, že som mala dvojročnú nádhernú dcéru a nič ma nebavilo. Začala som preto prosiť život, aby mi ukázal cestu, aby mi ukázal smer. Vtedy mi moja dobrá kamarátka odporučila psychosomatičku v Prahe, a tá mi povedala vetu, ktorá ma zdvihla zo stoličky: „Všetko na tele sa zregeneruje samé, pretože telo sa opraví samé.“ A vtedy mi to došlo. Mojim poslaním, náplňou, šťavou sa stali procesy, ktoré sa v našom tele odohrávajú na základe psychiky. Je skutočne fascinujúce, aké je telo zázrak.

Prečítajte si: Mária Sliacka, riaditeľka UNICEF Slovensko: Projekt JEŽKOVINY vybuduje v deťoch návyky, ktoré im pomôžu riešiť problémy v detstve i v dospelosti

O niečo neskôr ste objavili čaro tvárovej jogy. Aj za touto cestou je nejaký príbeh? 

Vlastné áno. Vyliečila som sa vďaka psychosomatike zo svojich zdravotných problémov  a začala som sa jej venovať hlbšie, keď opäť prišiel zlom. Narodil sa mi syn. Totálny „nespáč“. Moja duša sa naplnila, ale mala som opuchnuté zničené oči a padajúce kontúry tváre, ktoré ma znepokojovali. Hľadala som spôsob, ako bez invazívnych zákrokov opäť vyzerať tak dobre, ako pred ochorením a pred pôrodmi. Takto som privoňala k tvárovej joge.

Vráťme sa ešte na chvíľu k psychosomatike. Čo presne si máme pod týmto pojmom predstaviť?

Psychosomatika, ktorej som sa venujem ja, teda tá ktorú som vyštudovala, je založená na výskume doktora Hamera. Odbor s názvom nová germánska medicína je svetový. Stavia svoj výskum na štúdiách onkologických pacientov, ktorí sa vyliečili, keď zmenili uhol pohľadu na svoj problém. Aby sa telo samé vyliečilo, potrebuje zmenu myslenia a trochu aj našu spoluprácu. Najdôležitejšie je svoje myslenie nastaviť, pracovať s ním a pravidelne opakovať psychohygienu. Ľudská myseľ si totižto často na seba nabaľuje zbytočné problémy, čo nie je správne. Iba ak je myseľ čistá, je aj zdravá.

Psychosomatika objavuje súvislosti medzi našou psychikou a telom. Vznik, vývoj a priebeh akejkoľvek choroby je úzko prepojený s našou psychikou. Ako súvisí psychosomatika s vráskami a tvárovou jogou?

Tvárovú jogu prezentujem oveľa viac ako psychosomatiku, pretože ženy chcú vyzerať pekne a cítiť sa dobre. Vyzerať dobre však neznamená len vyzerať dobre navonok. Dôležitá je aj žiarivosť osobnosti. Toto všetko som vedela, ale spočiatku som aj tak nedokázala zakomponovať tvárovú jogu ku psychosomatike. Až neskôr som zistila, že naše tvárové svaly sú v podstate mimické svaly a všetko spolu krásne hrá. Svojej tváre som sa začala dotýkať skúmavo a zistila som, že na to reagujú aj vnútorne orgány. Pri masáži spánkových svalov som pocítila uvoľnenie brucha. Keď sa usmievam, dostávam väčšiu radosť do hrudníka. Ak uvoľnením žuvacie svaly, znížim celkové napätie v tele a podarí sa mi lepšie zaspať, ak si premasírujem tvár. Telo je cez tvár prepojené. Tvárová joga spolu so psychosomatikou teda tvoria nerozlučnú dvojicu. Sú pilierom fyzického aj psychického tela.

Prečítajte si: Janett Melichová: Cvičenie je oslavou toho, čo tvoje telo dokáže, nie trestom za to čo si zjedla

Vlastné skúsenosti a programy omladzovania

Tvárovú jogu skúšala spočiatku Miroslava Čurilla najmä na sebe a svoje skúsenosti rada zdieľala s ostatnými. Vedomosti o tom, ako efektívne a bezbolestne vylepšiť svoju tvár, posúva aj naďalej klientkam v rôznych programoch. Ukáže im ako na to, ale potom je to už na nich. No tak či tak svoje ženy nenechá v cvičení a pri zmenách samé. Ako kouč dobre rozumie, aké dôležité je pociťovať podporu. Keď potom vidí spätnú väzbu a výsledky, je nesmierne hrdá a spokojná, že svojmu poslaniu toľko obetovala. Zmyslom jej práce je totižto aj to, ako odhaliť potenciál krásy tela, psychiky a života. Vďaka tomuto zisteniu môžu klientky viac prosperovať v biznise alebo sa tešiť zo svojho úspechu v súkromí.

Menej cvikov, ale viac dobrých návykov

Menej je niekedy viac. Na to prišla Miroslava Čurilla hneď potom, ako jej priveľa cvikov neprinášalo želaný efekt. A to najmä preto, že mimické svaly sú rozdelené na dve časti. Keď používame jeden typ príliš, začína tuhnúť, preťažuje sa a cvičenie mu nepomôže. Nie je preto potrebné cvičiť celú tvár. Väčšia časť tváre sa musí uvoľniť. Rozmasírujeme zlepené fascie a rozpustíme svalové hrčky, ktoré vzniknú vtedy, ak počas dňa pocítime napätie, sme v strese a maskujeme emócie. Práve tieto masky nám spôsobujú tvrdosť tváre.

Vrásky sa vytvárajú úplne bežnými nesprávnymi pohybmi

Pri akých pohyboch sa tvoria vrásky?

Moje ženy učím ako piť, ako žuť, ako rozprávať, ako používať mimické svaly funkčne, pretože pri všetkých pohyboch, ktoré nerobíme správne, vzniká jedna vráska za druhou. Svoju tvár musíte hladkať, masírovať, musíte sa jej vedieť dotýkať. Dokonca aj spaním si robíme vrásky pri nesprávnom ležaní tvárou pokrčenou do vankúša.

Aby boli moje klientky spokojné a bez vrások, učím ich aj bontón pre krásu. Je to edukačný prístup ako si vrásky nevytvoriť. Ako predídeme tomu, že sa zobudíme vo vyššom veku a nebudeme vedieť ako s vráskami naložiť. Starajme sa preto o seba s láskou každý jeden deň.

Viete podľa kontúr tváre a tvárových výrazov odhaliť, z čoho sa vráska vytvorila?

Vďaka psychosomatike áno. Napríklad padnuté viečka signalizujú smútok. Preto cielene smerujem svoje otázky na klientky, aby som zistila, z čoho ten smútok pochádza. A už len rozprávaním sa o probléme prídeme na to, aký je dôvod. Ak klientka zmení prístup alebo postoj, sama od seba sa nádherne rozžiari a vypnú sa jej vrásky. Uvoľnením mimických svalov sa vrásky krásne vyhladia. Prepojenie psychiky a fyzického tela funguje neuveriteľne a pomáha mi vidieť človeka komplexne. Klientke tak môžem výrazne pomôcť, a to je to, čo ma na mojej práci baví najviac.

Spevnenie kontúr tváre bez prievanu v peňaženke

Tvárová joga spevňuje kontúry tváre a ochabnutú pokožku. Efekt cvičenia môže byť dlhodobý, no záleží na tom, či budete cvičiť pravidelne. Pohyb svalov podporuje regeneračné procesy a zvýšenie produkcie kolagénu v pokožke, čím dochádza k vypnutiu vrások.

Koncept Miroslavy Čurilla „menej je viac“ je spôsob, ako odstránite zlozvyky a uvoľníte sa do prirodzenej krásy. Tvárová joga je forma vzdelávania, ale aj spôsob ako omladiť svoju tvár a zbaviť sa vrások bez invazívnych zákrokov.

Miroslava Čurilla je doslova dôkazom toho, že to funguje. Je krásna a žiari. Po vráskach na jej tvári niet ani stopy a byť v jej prítomnosti aj len pár minút, napĺňa človeka pozitívnou energiou.

Aj vy ste práve teraz zatúžili po pružnej, mladistvej a žiarivej pleti bez použitia skalpela či injekcií?

 

Zdroj foto: archív Miroslava Čurilla

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár