Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE ROZHOVORY

Módna návrhárka Viera Futáková: Top trendom tohto roka je denim, ale aj maxisukňa

Viera Futáková mala od malička pocit, že sa pre prácu v odevnom dizajne narodila. Už v škôlke skúšala tvoriť a aj doma vzala otcovi košeľu a postrihala ju, aby ušila bábikám šaty. Keď zistila, že existuje škola, kde by sa módnemu návrhárstvu mohla venovať viac, s malou dušičkou požiadala rodičov, či by na nej mohla študovať. Bola to v tom čase súkromná škola, no rodičia súhlasili, za čo im je neskutočne vďačná. Na vysokej sa síce na čas vybrala iným smerom, ale napokon sa k návrhárstvu opäť vrátila.

Prvé súťaže, spolupráce, začiatok vysnívaného sna

Módne začiatky Viery Futákovej sú spojené so skupinou ľudí v Banskej Bystrici. Spolupráca s fotografmi, vizážistami, kaderníkmi jej do života priniesla priateľov, ktorým na súťaže pripravovala outfity. A síce vedela, že presne takáto tvorba je jej snom, stále váhala. Módne návrhárstvo nie je úplne bežná profesia, a preto ju ovládol strach a otázka, či je ten správny čas. Definitívne áno padlo až počas materskej, kedy sa rozhodla, že obavy pôjdu bokom.

Jasnou definíciou modelov je ženskosť

Pravidlom pri vytváraní jednotlivých modelov Viery Futákovej je, že musia byť ženské. Mali by byť sexy jemným spôsobom, bez prekročenia hranice vulgárnosti a spojiť aj také kombinácie materiálov, ktoré na prvý pohľad kombinovateľne nevyzerajú. Veľmi rada zvýrazňuje ženskú siluetu. Vyzdvihne to ženské a nedostatky potlačí do úzadia. Symbolom ženskosti sú pre módnu návrhárku sukne a šaty.

Mama, manželka, úspešná módna návrhárka

Zaneprázdnená návrhárka, mama dvoch detí veľa, voľného času veľa nemá. Ak áno, trávi ho s rodinou, no aj tak sa jej stane len málokedy, že aj pri nich nejakým spôsobom netvorí. Pri pracovnom nasadení a tempe jej pomáha mama, ktorá ju maximálne podporuje. Viera Futáková vie, že v tomto smere má veľké šťastie a mať po boku mamu, je jej výhrou.

Módne trendy tohto roka

Jar je v plnom prúde, ale počasie vhodné na to, aby sme zhodili zo seba teplejšie bundy či kabáty a ukázali, čo je pod nimi, ešte len prichádza. Aké sú jarné farebné trendy dámskej módy?

Po zimných tlmených a smutnejších farbách, siahame po niečom veselšom. Bežnými farbami na jar sú pastelové, napríklad ružová, svetlomodrá, lilavá. Preto sa určite v našich šatníkoch objavia aj tento rok. Ale tým najväčším farebným trendom sú neónové farby a metalické odtiene.

Čo v trendoch jari prevláda? Nohavice alebo sukne, či šaty? 

Výhodou trendov je, že si každý nájde to, čo má rád. To, čo preferuje. A nie je tomu inak ani tento rok. Budú sa nosiť sukne, šaty, ale určite aj nohavice, čiže všetky dámy si prídu na svoje. No, ten úplne top je tento rok vo všeobecnosti denim v akejkoľvek podobe. Znamená to, že nebudeme nosiť len rifle, ale tiež sukne, korzety, oversize crop topy, bundy, saká. Čokoľvek, ale z denimu. Nemusíme sa báť ani kombinácie denimu s denimom, čiže toho, že budeme od hlavy po päty v rifľovom.

Prečítajte si: Módna blogermama Fashionspy: Mamy svoj vzhľad vedome nezanedbávajú. Je to len otázka priorít

Aká dĺžka sukne je tá naj?

Obliekať si budeme maxisukne. Najviac opäť denimové alebo plisované alebo aj hodvábne. A cargo nohavice. Široké nohavice, ktoré sa kedysi nosili skôr ako pánsky pracovný odev. Nohavice s veľkými vreckami sa aktuálne dostávajú do dámskej módy. A nesmiem zabudnúť na transparentné vrstvené odevy. No a môžem len skonštatovať, že si určite každá z vás nájde to, v čom sa dobre cíti.

Ešte nás nejaký čas potrápia nižšie ranné a večerné teploty, ale cez deň vystúpia a prichádza problém, ako sa obliecť, zladiť, aby sme sa cítili komfortne a nebolo nám chladno ani priveľmi teplo. Aké kombinácie oblečenia odporúčate?

V tomto roku sa vrátili deväťdesiatky. Oversize veľké saká s veľkými plecami, široké modely, ktoré sa skrátili na široké crop topy. Vyzerajú ako by to boli odstrihnuté veľké pánske saká. A tie presne môžu byť aj dobrým tipom na chladnejšie rána. Ráno zahrejú a poobede si ich nechajte len voľne prehodené cez plecia. Outfitu to dodá zaujímavý look.

Ani sa nenazdáme a rok sa prehupne do leta. Môžeme si aspoň načrtnúť trendy tohto leta?

Už spomínané transparentné látky a vrstvenie jemných čipiek v štýle aj oblečené aj neoblečené. To bude najväčší hit. A bralet – podprsenka ako vrchný kúsok napríklad z denimu alebo z koženky. Na výrazný bralet si ideálne môžete dať niečo transparentné a k tomu napríklad dlhú tuniku. Nosiť sa budú aj minisukne, no horúcim trendom zostávajú maxisukne. Crop top alebo bralet a veľká rozlietaná sukňa. To bude top. A aby som nezabudla. Vo veľkom sa budú nosiť aj flitre.

Prečítajte si: Prečítajte si o top 40 ženách slovenského biznisu za rok 2023

Máte za sebou niekoľko jedinečných Fashion show La Vie, ktoré prekvapili, potešili, nadchli, ale boli organizované aj pre dobrú vec. Zimný ročník, ktorý sa konal v novembri minulého roka je už za nami. Chystáte La Vie show aj v tomto roku?   

Aj tento rok pripravujeme dve La Vie Fashion show. Prvá sa bude konať 16. júna. Je venovaná letnému slnovratu a téma je tejto udalosti prispôsobená. Bude to niečo opäť úplne iné, než na čo sú všetci zvyknutí. My sa už veľmi tešíme a týmto vás srdečne pozývame.

Krásna, nežná, skromná

Presne taká je módna návrhárka Viera Futáková. Napriek úspechom zostáva nohami pevne na zemi, tvorí s láskou a charitatívne podporuje ľudí, ktorí to potrebujú. Miluje svoje deti, rodinu a vysnívanú prácu a svojou ľudskosťou a talentom „nakazí“ aj ostatných. Výnimočné modely s jej výnimočným rukopisom urobia z každej ženy bohyňu.

Zdroj foto: archív – Viera Futáková, archív – La Vie

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár