Začnite písať

INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO

Montessori detská izba: 8 vychytávok pre zábavu aj vzdelávanie

Detská izba podľa pravidiel Montessori je fenomén medzi  modernými rodičami. Zjednodušene povedané, je to metóda, ktorá načúva potrebám dieťaťa od malého batoľaťa do školského veku. Čo všetko sa ukrýva za touto metódou, aké sú pravidlá a kto je Maria Montessori? Toto a oveľa viac sa dočítate v našom článku.

Detskú Montessori izbu spoznáte na prvý pohľad. Všetko v nej – nábytok, dekorácie, hračky – má svoje miesto, aj svoj význam. Prekvapte svoju ratolesť. Inšpirujte sa našimi tipmi, ako zmeniť obyčajnú izbu na detské kráľovstvo. 

Maria Montessori – talianska lekárka, vychovávateľka a inovátorka

Maria Montessori vyvinula inovatívnu metódu výchovy dieťaťa, ktorá je založená na prirodzenom vzdelávaní dieťaťa. Dieťa sa učí už tým, že vykonáva bežné každodenné činnosti. Montessori hračky podporujú v dieťati to, čo je preňho prirodzené. Preto aj nábytok do detskej izby je vyberaný tak, aby bol zábavný a rozvíjal jeho kreativitu

Maria Montessori pochádzala z talianskeho mestečka Chiaravalle. Narodila sa v roku 1870. Maria milovala knihy, knižnice, študovala, kde mohla. Išla v stopách svojej matky, ktorá bola vášnivá čitateľka a dobre vzdelaná, čo v tej dobe bolo pre talianske ženy výsadou. V roku 1896 ukončila lekársku fakultu a zapísala sa medzi málo talianskych lekáriek. 

Hoci jej pôvodné zameranie bola psychiatria, neskôr sa ponorila do pedagogiky a začala sa venovať teórie výchovy. Pozorovala zastarané metódy výchovy najmä detí s mentálnym postihnutím. V roku 1900 sa stala riaditeľkou školského ústavu pre špeciálnych pedagógov, kde sa pustila do vývoja výchovných procesov. 

Deti prejavili veľký záujem o hlavolamy a učebné pomôcky, ktoré navrhla Maria. Darilo sa im, zlepšila sa ich sústredenosť, a dokonca aj disciplína. V roku 1910 už bolo v západnej Európe niekoľko Montessori škôl, v roku 1911 sa otvorila prvá škola v USA. 

5 princípov Montessori metódy vzdelávania

Montessori vzdelávanie sa udomácnilo po celom svete. Základné heslo znie: Pomôž mi, aby som to dokázal sám. Je zahrnuté vo všetkých princípoch tejto inovatívnej výchovy. My si predstavíme 5 základných. Ak si ich vezmete za šablónu, ľahko zariadíte detskú izbu, ktorú budú vaše deti milovať. 

1.Dieťa si zaslúži úctu a rešpekt 

Maria Montessori verila, že deti by mali byť rešpektované a mala by im byť prejavovaná úcta. Čo na začiatku 20. storočia bola skutočne odvážna, až futuristická myšlienka. 

Jej metóda výchovy je postavená na tom, že dieťa samo najlepšie vie, čo potrebuje. Je 

potrebné dať mu slobodu, aby sa samo rozhodlo, čo chce robiť. Takto pochopí, že to, čo robí, robí pre seba, samo tým získa najviac.

Rodič či pedagóg má byť iba nápomocný. Má pozorovať, nezasahovať, neprerušovať dieťa, a hlavne nezaťahovať do vzdelávania a hry predsudky. Takto pochopíte, čo je na vašom dieťati výnimočné a aké špecifické potreby má. 

2. Detská myseľ je nekonečná

Tento princíp využíva zvedavú myseľ dieťaťa. Dieťa prirodzene vníma okolie a skúma svet. Poháňa ho zvedavosť, jednoducho cíti potrebu zistiť, ako čo funguje, čo to robí a čo z toho môže samo získať. Preto by ste deti nemali prerušovať v ich činnosti, len dohliadať, aby si neublížili, prípadne ich nasmerovať.

Photo by Paige Cody on Unsplash

Najmä prvých 6 rokov života dieťaťa je dôležitých. Vtedy sa rozvíjajú kľúčové vlastnosti, motorické schopnosti a reč. Využite tento čas na to, aby ste svojim deťom vštepili správne princípy a hodnoty.

3. Využite tzv. senzitívne obdobia

Senzitívne, alebo “citlivé” obdobia v tomto prípade vôbec nesúvisia s emočným vývojom. Montessori tak nazvala fázy, v ktorých sa vyvíja určitá schopnosť dieťaťa. Hovoríme o zmyslových schopností, vývoji reči, pohybových a sociálnych zručností a o vnímaní poriadku. Táto fáza odznie  už sa viac opakovať nebude.

Je dôležité postrehnúť, kedy je vaše dieťa v danej fáze. Ak sa z nejakého dôvodu schopnosť nevyvinie alebo sa jej rozvoj zanedbá, vedie to k problémom v budúcnosti. 

Inšpirácia: Vývoj schopností a zručností môžete ovplyvniť aj výberom správneho detského nábytku, hračiek a učebných pomôcok.

4. Pripravte mu ideálne prostredie

So zariaďením detskej izby súvisí aj štvrtý princíp. Nábytok a všetko, čo sa v izbe nachádza, má dieťa motivovať, aby veci robilo samo. A tým sa myslí naozaj všetky činnosti. 

Preto v takejto izbe je jednoducho nevyhnutá nízka posteľ, na ktorú aj batoľa vylezie samo, skrinky a komody prispôsobené jeho veľkosti, aby dočiahlo na obľúbené hračky a pod.

Takéto prostredie mu dáva možnosť, robiť veci po svojom a vlastným tempom. Optimalizujte priestor, zadovážte pre dieťa niekoľko vnemových hračiek, jednoducho urobte všetko pre to, aby sa dieťa nenudilo. Dbajte na voľnosť pohybu. Radšej menej nábytku, no nech je účelný a v súlade s Montessori princípmi.

5. Samovzdelávanie

Samovzdelávanie, známe aj ako autoedukácia, vychádza z predpokladu, že deti sa vedia učiť a vzdelávať samostatne. Ak sa do toho vloží matka alebo otec, môže veľmi rýchlo stratiť záujem. 

Rodičia sú zvyknutí pomáhať svojim deťom viac ako je potrebné. Dieťa sa často učí tým, že veci skúma a pozoruje. Poskytnite mu ideálne prostredie, inšpirujte ho a povzbudzujte, pomáhajte iba vtedy, keď vás o to dieťa požiada. 

Aby z vášho dieťaťa vyrástla samostatná osobnosť

Keď princípy Montessori vzdelávania zhrnieme do niekoľkých bodov, vznikne z toho šikovná šablóna, ktorá vám pomôže s výchovou. Čo môžete urobiť:

  • zamerajte sa na potreby a záujmy svojho dieťaťa;
  • poskytnite mu priestor na rozvoj;
  • vytvorte ideálne a bezpečné prostredie na hru;
  • povzbuďte svoje dieťa, keď sa snaží zdolať nejakú prekážku alebo rozlúsknuť hlavolam;
  • hry obmieňajte, vždy majte pripravené niečo, čo zaujme detskú pozornosť;
  • vnímajte pokroky dieťaťa, ak zvládlo jednu zručnosť, zamerajte sa na rozvoji tej, v ktorej zaostáva;
  • sústreďte sa na 4 hlavné oblasti: kritické myslenie, kreativita, spolupráca a komunikácia;
  • zaraďte do bežného života 5 základných Montessori princípov. 

8 vychytávok do detskej izby

Ideálna Montessori detská izba je tá, v ktorej je všetko na dosah. Zohľadňuje zmyslové potreby dieťaťa a jeho fyzické schopnosti. Rodičia prirodzene pozerajú na detskú izbu z pohľadu dospelého. Skúste to inak. Viete ako vytvoriť detskú izbu snov?

Sadnite si doprostred izby, alebo si ľahnite, a pozrite sa na priestor očami vášho dieťaťa. Možno to bude chcieť:

1. Jednoduchý dekor

Do detskej izby vyberajte jemné tlmené odtiene. Nemusí to byť práve biela, no vyvarujte sa ostrým a stimulujúcim farbám, ktoré by bránili vášmu dieťaťu relaxovať. 

Tip: Nakreslite na steny obľúbené rozprávkové postavičky vášho dieťaťa, ktoré budú predstavovať jeho druhov pri hre aj vzdelávaní. 

Ešte lepšie, ak mu na stene vytvoríte priestor na jeho vlastné kresby. Tabuľa alebo tabuľová farba je výborný podklad pre jeho umelecké diela. So vzdelávaním pomôže aj veľká magnetická tabuľa, ktorú doplníte magnetickými písmenami alebo číslicami. 

2. Nízka podlahová posteľ

V detskej izbe dominuje nízka posteľ, ktorá je iba pár centimetrov od zeme. Je pravým opakom klasickej drevenej postieľky, kedy je dieťa celkom závislé od rodičov. Montessori posteľ dáva dieťaťu slobodu, samo sa rozhodne, kedy chce spať, kedy ležať v posteli a kedy už bolo ležania dosť. 

Najlacnejším riešením je matrac priamo na podlahe. Aj toto je celkom v súlade s princípmi. Ak chcete dieťaťu zariadiť izbu zábavnejšie, je tu pre vás posteľ v tvare domčeka alebo posteľ v tvare auta. 

3. Priestor na hranie detský stan alebo koberec

Výborný spôsob ako doplniť detskú izbu, a zároveň definovať priestor na hranie, je položiť na zem koberec. Môže to byť veselý koberec s detským motívom, edukačný koberec, koberec vo forme puzzle dielov, ktoré môže dieťa spájať a odpájať a pod.

V Montessori izbe často vídame detský stan. Dieťa ho rado využíva nielen na hranie, ale aj na občasné zdriemnutie, vo vyššom veku sa tam rado schová s obľúbenou knižkou. Stan vybavte množstvom vankúšov rôznych tvarom. Hodí sa sem aj plyšová hračka vo veľkosti vášho dieťaťa, ktorá mu poskytne pocit bezpečia.

4. Regály a nízke skrinky

Nábytok by mal byť jednoduchý, minimalistický a funkčný. Prispôsobte výšku políc dieťaťu, aby sa k obľúbenej hračke bez problémov dostalo. Umiestnite na otvorené police obľúbené hračky. Je to tiež spôsob, ako sa dieťa naučí, že všetko má svoje miesto. Zadovážte si farebné boxy a látkové košíky. Detská izba bude pôsobiť upratane a veselo.

Pozor: Regály aj skrinky pripevnite k stene, aby ich na seba nestiahlo.

Naučte dieťa samostatnosti aj v oblasti obliekania. Použite nízky otvorený vešiakový stojan alebo nízku otvorenú skrinku s vešiakovou tyčou. Zaveste tam iba 5 – 6 kúskov oblečenia. Preplnená vešiaková tyč by mohla dieťa vystresovať a zbaviť ho záujmu o oblečenie. 

Vedľa skrine postavte nízky kôš na bielizeň. Dieťa sa tak už v útlom detstve naučí, kde patrí špinavé oblečenie. 

5. Detský stolík na hru aj učenie

Ak vaše dieťa rado kreslí, vytvorte mu pracovný priestor. Drobný stôl a stoličky ako z domu pre bábiky sa vám možno nebudú zdať praktické z dlhodobého hľadiska, vaše dieťa si ich však zamiluje. Konečne bude mať miesto, kde si môže sadnúť a prezerať obrázky v obľúbenej knihe alebo si čítať.

Na čítanie a počúvanie hudby je výborný aj bagvak, teda sedací vak. Tieto vaky sú ľahké, môže si ich teda svojvoľne presúvať po miestnosti, navyše sa dodávajú s veselými detskými motívmi. Stačí sa porozhliadnuť v obchodoch s detským nábytkom, aj na internete nájdete množstvo rôznych kúskov.

6. Zrkadlo

Ak máte batoľa, ktoré skúma svet okolo seba, určite sa vám hodí zrkadlo. Takto sa dieťa naučí vnímať svoj odraz a dáva mu priestor na interakciu. Môže to byť malé zrkadlo alebo veľké namontované na stene v správnej výške. 

Pred zrkadlo umiestnite praktický kôš, do ktorého môžete vložiť napríklad hrebeň alebo kefu na vlasy. Dieťa tak začne vnímať svoj zovňajšok a zistí, že stačí malá zmena, aby vyzeralo inak. 

7. Ihrisko uprostred izby

Deti sú hravé. Využite ich prirodzenú energiu na rozvoj fyzických schopností. Ak to dispozičné riešenie detskej izby umožňuje, vybavte ju interiérovými preliezkami z prírodného dreva. Vhodné sú aj rôzne hojdacie zvieratká, odrážadlá a pod.

Dbajte na to, aby – ako všetok nábytok v izbe – boli natreté neškodnými, zdravotne nezávadnými farbami. 

8. Hravé svetielka

Ak chcete upútať pozornosť dieťaťa na nejaké obrázky či inú edukatívnu dekoráciu, urobte tak pomocou osvetlenia. 

Nezabudnite na nočné lampy, ktoré sú k dispozícii v rôznych tvaroch a farbách. Voľte také, ktoré si dieťa dokáže samo rozsvietiť. Ak sa v noci zobudí, strach odoženie svetlo z veselej lampy. Obavy z tmy odplašia aj rôzne svetelné reťaze. 

LED pásiky zas ponúkajú teplé upokojujúce svetlo nielen počas noci. Ideálny je RGB pásik, ktorý ponúka všetky farby dúhy.  Vyzdobte ním napríklad zrkadlo, magnetickú tabuľu, skrinku s hračkami a pod.

Montessori nie je pre každého 

Montessori výchova je výborná, pokiaľ chcete vytvoriť podmienky pre prirodzený vývoj dieťaťa. Ak sa budete inšpirovať odporúčaniami Marii Montessori, dokáže vo svojej ratolesti prebudiť úprimný záujem o okolitý svet. Tento spôsob výchovy a organizácie detskej izby však nie je pre každého. Aké nevýhody to má?

  • finančné náročná – takáto detská izba je prispôsobená vášmu dieťaťu v každom ohľade. Montessori nábytok je všeobecne drahší ako bežný nábytok. Keďže sa kladie dôraz na použité materiály, môže to byť často finančne neúnosné. Takáto detská izba by mala rásť s vaším dieťaťom, preto náklady rastú s každou výmenou nábytku.
  • priestorovo náročná – aby ste do detskej izby vpratali všetko, čo odporúčajú odborníci, chce to väčšiu miestnosť. 
  • náročné požiadavky na rodiča – kým sa pustíte do Montessori izby, musíte byť 100 % nastavení na to, že v takomto duchu chcete vychovávať vaše dieťa. Táto výchovná metóda je postavená na slobodnej vôli dieťaťa, preto to bude chcieť istý čas, aby ste ju prijali so všetkým a aplikovali vo vašej domácnosti. 

Na záver

Montessori výchovná metóda vzbudila už pred rokmi veľký rozruch. Prešla dlhú cestu, kým presvedčila svet, že jej princípy a zásady skutočne pozitívne vplývajú na rozvoj dieťaťa. Udomácnila sa aj v našich končinách. 

Ak sa aj rozhodnete pre Montessori výchovu, nemusíte byť stopercentní. Je v poriadku začať v malom a pomaly začleňovať Montessori prvky do vášho domova. Rozhodujúci je najmä váš prístup k vášmu dieťaťu. Ako na to? Jednoducho začleňte do svojho života päť základných princípov, o ktorých sme písali v úvode tohto článku.

Eva Dedinská, Špecialista na optimalizáciu webov – Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe

Zanechaj nám svoj komentár