Začnite písať

ROZHOVORY

Petra Nagyová : Vidíme hodnotu tam, kde ju iní nečakajú

Vedeli by ste si predstaviť, že máte obal na mobil vyrobený z nepotrebného reklamného materiálu? O tom, že z bannerov sa dá vyrobiť všeličo, nám porozprávala akčná mama Petra. Je súčasťou nového ekologického projektu Odpadnesh, ktorý pomáha znevýhodneným mamám.

Ahoj Peti, ako sa máš? 

Tak normálne, reálne. Občas sú dobré dni, občas skvelé, občas mám chuť plakať v špajzke medzi sedem-deckami nakladačiek, ale nemám špajzku a kvôli HIT-ke nejem nakladačky, čiže táto možnosť sa nekoná. Haha

Z čoho si naposledy pomyselne odpadla?

Z toho, že som si obliekla po dvoch rokoch opäť rifle 38 – čky. A celkovo z ľudí, ktorí prichádzajú do môjho života a bohužiaľ aj odchádzajú. Odpadávam od úžasu každopádne, aj v tom dobrom, aj v zlom.

Ty sa už dlhšie venuješ téme udržateľnosti a upcyklácie. Prečo je to pre teba dôležité?

Lebo je to potrebné pre moje deti, nie pre mňa. Ale pre nich a ich deti. Teraz sa veľa rieši rodičovstvo, škola, prístup ku vzdelaniu, čo je prijateľné vo výchove, čo nie. Sú to dôležité veci, určite, ale akosi nevidím, že by sa riešilo v akom stave tým naším milovaným deťom pre ktoré robíme všetko možné, nemožné, nechávame našu zem. Pôdu, vzduch, vodu, klímu …Podľa mňa je toto priorita, ktorú by sme si mali začať ako spoločnosť uvedomovať a nie riešiť často nezmyselné otázky, či postoje.

Momentálne si sa stala súčasťou nového projektu Odpadnesh. Ako si sa k tomu dostala a o čo vlastne ide?

Predtým som pôsobila v podobnom projekte neziskovej organizácie, ktorej myšlienka a nápad prišla od môjho súčasného šéfa. Bola som tam spokojná, ale rozhodli sa presťahovať dielňu do Prešova. Mala som možnosť tam ostať pracovať naďalej, ale ako jednorodič by som to nedala. Denno- denne dochádzať do práce, do Prešova, a riešiť starostlivosť o deti,úlohy, krúžky cestou vo vlaku. To asi nie…

Začala som si teda hľadať novú prácu. Na Profesia Days som sa stretla so Števom Hricom, mojim terajším šéfom, ktorý túto akciu eventovo zastrešoval a ja sa stále smejem, že keď videl moje zúfalstvo v očiach, ako tam blúdim medzi ajťákmi, ponúkol mi zamestnanie. On však tvrdí, že mi ho ponúkol kvôli mojim schopnostiam a potenciálu, ktorý videl, keďže sledoval moju prácu v neziskovke a úprimne, toto mi znie lepšie. Veľmi mu za to ďakujem a vážim si to. Fakt to nie je klišé vetička, ale to čo naozaj cítim.

Rozhodli sme sa, že to spoločne skúsime. Otvoríme dielňu v Košiciach, ponúkneme sociálne znevýhodneným ľuďom možnosť sa niečo naučiť a privyrobiť si. Spojíme ekológiu a sociálnu pomoc v zmysluplný projekt

Prečo práve názov Opadnesh?

Lebo Odpadnesh, keď zbadáš hodnotu, ktorú na prvý pohlaď nevidno. To je aj myšlienka, názov, veta , ktorá náš projekt pomenováva. VIDÍME HODNOTU, KDE JU NEČAKÁŠ. Nuž a tieto naše veci, ktoré z toho odpadu vznikajú sú pre všetkých z nás viac „nesh„ len odpad.

Tento nový počin má aj sociálny rozmer. Spolu s Úsmevom ako dar dávate prácu najmä slobodným mamám. Predstavme si, že som slobodná mama a som v ťažkej životnej situácii, čo mám urobiť, aby ste ma zamestnali?

Buď sa nakontaktovať na Úsmev ako dar, pozrieť naše sociálne siete a napísať nám, alebo ísť na náš  web, kde máme aj kategóriu hľadám prácu. Chcem však určite upozorniť, že každého automaticky aj bez zručnosti šitia nezamestnáme na trvalý pracovný pomer. Nedá sa to. Veď ani v inej práci vás nezamestnajú , len tak, iba ak sa niekde objavíte, tu som. Chceme však naozaj pomôcť a pokiaľ udržíte v rukách nožnice, chcete pracovať, skúsime to spolu.

Vytvorili tri programy, ktoré to umožňujú a všetky sú odmeňované. Snažíme sa dať ľuďom možnosť privyrobenia si, ale aj možnosť naučiť sa zručnosti šitia a dlhodobo nezamestnaným pomôcť opäť vybudovať pracovné návyky.

Odpadnesh našiel hodnotu v banneroch, v ktorých ľudia už hodnotu možno nevidia. Vníma podľa teba takto spoločnosť aj slobodné mamy, ktoré sú konfrontované s chudobou?

Určite áno. Premýšľam ako to sformulovať, nech sa opäť nerozhorčím . Ja veľmi vnímam tú nespravodlivosť zamestnania a zamestnávania žien, matiek, pred ktorou si zatvárame oči a  „vraj to tak nie“ je, ale je.

A netýka sa to len slobodných mám, ale aj rozvedených, žijúcich v nefunkčných vzťahoch, či jednorodičov. Ja som si roky, napriek tomu, že si o sebe myslím, že som šikovná, či pracovitá, nevedela nájsť primerané zamestnanie. Vždy som musela hľadať balans medzi starostlivosťou o deti a prácou. Buď na úkor pláce, alebo práce, čo ide ruka v ruke.

Občas ma aj zamrzelo, ak mi nejaká mamka z dobre situovanej rodiny, s manželom a dvomi babkami povedala, že preháňam, veď deti sú už veľké a existuje družina. Zabolí to. Tá neempatia niektorých žien. Lebo to občas bez tej finančnej stability, či pomoci rodiny, ide ťažko. Veľmi, aj keď ste snaživá. Hlavne, keď vám volajú zo školy, že dieťa je choré, či má 4 dni teploty, ma 586-te prázdniny a vy to nemáte kým a ako vykryť a ísť do práce.

A toto presne je problém mnohých mamičiek u nás, v našom projekte. Pochádzajú z kruhu generačnej chudoby, z ktorej sa ide von ťažko a často majú na pleciach z dôvodu odchodu partnera, či tým že žijú bez rodiny všetko. Vtedy sa naozaj ťažko zvláda aj práca, aj riešenie životných problémov. Úplne im rozumiem. Práve preto je súčasťou našej dielne denná miestnosť, kde je nielen písací stôl,ale aj tuli vak a hračky. Mamka šije a dieťa sa hrá, alebo si robí domáce úlohy. Toto je naozaj úplne jednoduchá pomoc, ale pre mnohé mamky, životne dôležitá.

Napriek tomu, že mnohí to takto nevidia, ale aj ja som jedna z nich. Pochádzam z rodiny, kde alkohol tiekol prúdom, nemá mi kto okrem exmanžela vyzdvihnúť deti, či ostať s nimi, keď sú choré. Nie je to sťažovanie. Je to moja realita a realita mnohých žien, ktoré ju žijú, ale vidia ju len tie a tí, čo chcú. Lebo úprimne, toto sa na sociálnych sieťach nepostuje. Nie je to to totiž pekné  Preto si myslím, že táto práca je mojim poslaním, že toto som ja. Lebo im rozumiem.

Čo všetko z banerov vyrábate a na čo sa môžeme v budúcnosti tešiť?

Z bannerov sa dá vyrobiť toho veľa, to my vieme. Naše produkty sa však snažíme vytvárať tak, aby boli ľahko šité aj ženami, ktoré nemajú veľkú zručnosť šitia. Áno, vedeli by sme z bannerov ušiť možné/nemožné. My z nich šijeme praktické veci do života, ktoré po zaškolení naše mamky zvládnu ušiť. A o tom to celé je. Naša produktová ponuka pozostáva z rôznych tašiek, kozmetických taštičiek, obalov na mobil, notebook, organizérov. Určite však chystáme aj nejaké profi návrhárske kolekcie, limitky šité študentami odborných škôl, či profi krajčírmi.

Máš nejaký návod pre všetky akčné mamy, ako neodpadnúť z materstva?

Povedať si je to len obdobie. Lebo je. Vždy si hovoriť,  že supermatky neexistujú. Lebo neexistujú. Občas preriediť priateľov na Instagrame a sledovať naozaj len tie ženy, ktoré nás posúvajú vpred. Lebo myslím, že 14-ta značka kolagénu a zľavový kód, nás vpred neposunie. A byť k sebe vzájomne empatické, toto je pre mňa najviac.

Ďakujem za rozhovor.

Tagy
Barbora Jelinek

content creator, copywriter, @akcnemamy, @prezdraviezeny, influencer

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár