Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE MAMA A KARIÉRA

Prečítajte si o top 40 ženách slovenského biznisu za rok 2023

Magazín Forbes pripravil rebríček top žien slovenského biznisu, ktoré sú startupistky s presahom do celého sveta, partnerky významných právnických konzultantských firiem, spoluvlastníčky významných spoločností a podnikateľských skupín, členky vedenia veľkých slovenských a nadnárodných firiem pôsobiacich na Slovensku. Tieto významné ženy pôsobia vo finančníctve, obchode, e-commerce, strojárstve, hutníctve a petrochémii. Sú to ženy, ktoré sú obrovskou inšpiráciou pre každé slovenské dievča.

Jednotlivé rebríčky sú zoradené podľa abecedy, nie podľa umiestnenia. Pretože cieľom rebríčkov nebolo určiť prvé až desiate miesto, ale nájsť top 10 slovenských podnikateliek.

Rebríček top manažérok

Rebríček top manažérok bol vytvorený na základe finančných ukazovateľov jednotlivých spoločností z registra účtovných závierok, webových stránok spoločností a dát spoločnosti Finstat. Magazín Forbes tiež prihliadal na hospodárske výsledky spoločností, ako zisk. Zároveň prihliadali aj na pozíciu vo firme jednotlivých manažérok. Vyššiu hodnotu mali ženy pracujúce na pozíciách CEO alebo CFO. Rebríček je zostavený nielen o Sloveniek, ale aj zo žien zo zahraničia, ktoré pôsobia vo firmách nachádzajúcich sa na Slovensku.

Eve Bordeau (Orange Slovensko)

Miriam Fellingerová (OMV Slovensko)

Silvia Gaálová (U. S. Steel Košice)

Albena Grozeva Georgieva (Billa)

Eva Jurkovičová (Schaeffler Slovensko)

Ľubica Kocianová (Phoenix Zdravotnícke zásobovanie)

Viera Kubašová (Kooperativna poisťovňa, Vienna Insurance Group)

Katarína Matejovie (Lidl)

Tímea Reicher (Slovnaft)

Kvetoslava Trenčianska (Duslo Šaľa)

Prečítajte si: Michaela Kačírková Voltrová: mrzí ma, že niektorí ľudia si nechcú nechať vysvetliť druhý názor

Top podnikateľky

Pri tvorbe rebríčka top podnikateliek magazín Forbes prihliadal na verejne dostupné finančné výsledky spoločností jednotlivých podnikateliek za rok 2021 a výšku podielu, ktorý podnikateľky kontrolujú.

Mária Blašková (Moravia Steel, Minerfin)

Adriána Borutová (Niké, Šport Press, N Reality)

Martina Ficelová, Eva, Katarína a Petra Brhelové (Pow-en, DG-Energy, ENE-TEP)

Helena Cvachová (Libex, Koruna, Libex Reality)

Valeria Hasčáková (Penta Ivestments)

Alexandra kasperová (Soria, Magna Energia, Grand Koliba)

Aneta Kondelová (Kondela)

Mária Kylianová (Timed)

Hilda Némethová (Med-Art, Apot Invest, Lambda Synergy)

Timea Tóthová (T a M trans spedition)

Prečítajte si: Osem akčných žien: Sesterstvo je súdržnosť žien, ktoré si vzájomne pomáhajú

Top startupistky

Pri tvorbe rebríčku sa brali do úvahy výška investícií, tržieb, ktoré daný startup dosiahol a aký prínos majú jednolivé startupistky na startupový ekosystém a reprezentáciu Slovenska v zahraničí.

Andrea Basilová (Sensoneo)

Vladimíra Briestenská (Neem)

Mária Cicmanová (Gymbeam)

Alžbeta Dlhá (Deepnote)

Petra Dobrocká (Byrd)

Jana Escher (Boataround)

Veronika Kolejáková (Better Stack)

Alžbeta Trančík (Superscale)

Mária Virčíková (Matsuko)

Andrea Zahurancová (Eyerim)

Top partnerky poradenských a právnických firiem

Tvorba rebríčku spočívala opäť na základe finančných ukazovateľov. Každú firmu reprezentuje v rebríčku len jedna partnerka, ktorá bola vybraná na základe jej postavenia vo firme a názorov ostatných partnerov spoločnosti.

Lucia Baranová (Relevans)

Andrea Čupeľová (Taylor Wessing)

Veronika Dvoráková (Havel & Partners)

Patricia Gossaányiová (Dentons Europe)

Silvia Hallová (Grant Thorton Slovenkso)

Tatiana Knošková (EY)

Ivana Lorencovičová (Deloitte)

Barbora Lux (Mazars)

Helena Šačkanová (McKinsey & Company)

Vera Výtvarová (PWC Slovensko)

Inšpirujte sa týmito úspešnými ženami

Aneta Kondelová sa umiestnila v rebríčku top podnikateľky. Aneta založila spoločnosť Kondela v oravskej dedine Nižná. So svojim podnikaním začala už po skončení svojho štúdia na Hotelovej akadémii. Spoločne s manželom a so svojimi deťmi v súčasnosti vedie spoločnosť, ktorá má už 400  zamestnancov.

Katarína Matejovie sa umiestnila v rebríčku top manažérky. Katarína je členkou vedenia a šéfkou pre administratívu a CFO Lidl. V spoločnosti Lidli začala v roku 2015 ako šéfka úseku právnych záležitostí a compliance. Na tejto pozícii pôsobila v Grécku, Španielsku a Poľsku. V súčasnosti rieši administratívu, financie, právo a compliance, IT, účtovníctvo, dane, kontroling či procesné a projektové riadenie.

Mária Cicmanová sa umiestnila v rebríčku top 10 startupistiek. Mária je spoluzakladateľkou spoločnosti  GymBeam, v ktorej vedie 5 marketingových tímov, rieši performance marketing, ktorý spravuje milióny výkonostných kampaní v 13 krajinách. V roku 2022 tržby spoločnosti GymBeam dosiahli 105 miliónov eur. Okrem rebríčku top startupistiek sa Mária umiestnila tiež v rebríčku top 20 najlepších slovenských marketérov na sociálnej sieti Linkedin na 17. mieste.

Lucia Baranová sa umiestila v rebríčku top 10 partneriek poradenských a právnických firiem. Lucia do firmy Relevans prišla, ako začínajúca právnička, juniorka. Postupne sa vypracovala až na pozíciu partnerky firmy. V súčasnosti sa venuje nastavovaniu interných procesov, stará sa o marketing, PR, pomáha vytvárať HR stratégiu firmy a prijíma nových právnikov a asistentov.

 Zdroj: Forbes.sk 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár